Puni se zatvor iz kog je „nemoguće pobeći": Salvador zatvorio još 2.000 članova bandi, objavljen snimak kao iz akcionih filmova (VIDEO)

16.03.2023

15:07

0

Novopridošli zatvorenici pridružili su se već optuženim gangsterima

Puni se zatvor iz kog je „nemoguće pobeći": Salvador zatvorio još 2.000 članova bandi, objavljen snimak kao iz akcionih filmova (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/nayibbukele

Još 2.000 osumnjičenih članova bande smešteno je u strogo čuvani megazatvor u Salvadoru, saopštio je predsednik zemlje u sredu kada je objavio još snimaka objekta iz kog je „nemoguće pobeći".

Novopridošli zatvorenici pridružili su se već optuženim gangsterima, kojih je već bilo 2.000 i koji su prošlog meseca smešteni u novi Centar za suzbijanje terorizma dok Salvador nastoji da pobedi u borbi protiv nasilnih uličnih bandi.

Predsednik Najib Bukele objavio je nove snimke zatvora i novih zatvorenika koji su izgurani iz autobusa u objekat dok su ih okruživali teško naoružani čuvari.

Tetovirani muškarci u belim šortsovima, bosi i sa lisicama na rukama, vide se zbijeni jedan uz drugog dok čuče obešenih obrijanih glava pre nego što ih smeste u zatvorske ćelije.

- Sada je 4.000 članova bande u najkritikovanijem zatvoru na svetu - rekao je Bukele u tvitu.

Zatvor ima kapacitet za 40.000 ljudi.

Ranije je objavljeno da će zatvor, koji se nalazi 75 kilomatara od glavnog grada centralnoameričke zemlje, držati zatvorenike u osam zgrada od kojih svaka ima 32 ćelije u kojima će se nalaziti po 100 zatvorenika.

 

 

Svaka ćelija ima samo dva toaleta i dva lavaboa.

Zatvor se smatra najvećim na američkim kontinentima, a Bukele se više puta hvalio da je iz njega „nemoguće pobeći“.

Dok je Bukele zauzeo proaktivan pristup u svom ratu protiv bandi, inicijativa je izazvala zabrinutost među posmatračima ljudskih prava da se krše osnovna ustavna prava, uključujući i zabrinutost da se ljudi pritvaraju bez naloga.

Tokom prošle godine više od 60.000 optuženih članova bande zarobile su vojska ili policija zemlje.

Ministar pravde i mira Gustavo Viljatoro izjavio je da se navodni članovi bande nikada neće vratiti na ulice, iako oko 57.000 privedenih još čeka zvanične optužbe ili suđenje.

- Oni se nikada neće vratiti u zajednice, kvartove, gradove našeg voljenog Salvadora - rekao je Viljatoro.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike