Čikago je jedan od najopasnijih gradova na svetu: U devet godina dogodilo se preko 13.000 pucnjava!

12.03.2023

21:25

0

Autor: M. Vu.

Čikago je primer, gori je od Avganistana, gori je od... Hondurasa, govorio je ranije bivši predsednik Amerike Donald Tramp

Čikago je jedan od najopasnijih gradova na svetu: U devet godina dogodilo se preko 13.000 pucnjava!
Čikago policija /Ilustracija - Copyright Pat Nabong/Chicago Sun-Times via AP

Čikago ima reputaciju jednog od najnasilnijih gradova u Americi. Nakon ubistva Džordža Flojda širom Amerike započeli su protesti praćeni pljačkanjem, pucnjavama i nasiljem.

Nakon velikih nereda u tom gradu i okolnim predgrađima ponovo je pokrenuto pitanje da li je Čikago zaista najopasniji grad za život u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neki su Čikago nazvali "Čirak" zbog alarmantne stope nasilnog kriminala i koliko često su njegovi građani ili žrtve ili počinioci ubistava. Nadimak kombinuje imena za treći grad po broju stanovnika u zemlji i ratom razorenu državu Irak da bi sugerisao da je to najnasilniji grad u SAD.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Geografski kutak (@geokutak)

Poslednji izveštaj pokazuje da je u periodu od 2014. godine do danas zabeleženo 13.000 pucnjava u Čikagu, što je više nego u celoj državi Kaliforniji. 

O problemu sa kriminalom govorio je čak i bivši predsednik Amerike Donald Tramp.

- Čikago je primer, gori je od Avganistana, gori je od... Hondurasa. Imamo gradove koji su gori u nekim slučajevima, mnogo gori. Pogledajte Detroit, pogledajte šta se događa u Oklandu. Pogledate šta se događa u Baltimoru... Ti gradovi, kao da živite u paklu - rekao je Tramp za Foks njuz.

Profimedia
 

Ako se osvrnemo na godine koje su iza nas, 2016. bila je najgora po broju ubistava posle skoro dve decenije - u Čikagu je tada zabeleženo čak 762 ubistva.

U proseku, u Čikagu je svaki dan 12 ljudi bilo ubijeno, što je više u odnosu na jedina dva veća grada od njega, a to su Njujork i Los Anđeles. 

Poslednja pucnjava u Čikagu se dogodila pre tri dana, kada je grupa narko-dilera ubila Dženesis Eskobar (21) u sedmom mesecu trudnoće koja je pokušala da ih opljačka.

Navodno, ona je pljačku isplanirala sa svojim dečkom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike