Rover došao do revolucionarnog otkrića na Marsu: Kada će materijal stići na Zemlju i šta bismo mogli da saznamo iz njega

17.09.2022

07:15

1

Perseverance je do sada prikupio dva veoma važna uzorka koja bi mogla da nam kažu mnogo toga o životnoj sredini Crvene planete

Rover došao do revolucionarnog otkrića na Marsu: Kada će materijal stići na Zemlju i šta bismo mogli da saznamo iz njega
220915114715-01-mars-perseverance-rover-220915 - Copyright NASA

Istražujući lokaciju drevne delte reke, rover Perseverance (Istrajnost) prikupio je neke od najvažnijih uzoraka do sada u svojoj misiji da utvrdi da li je život ikada postojao na Marsu, tvrde naučnici Nase.

Nekoliko nedavno prikupljenih uzoraka uključuje organsku materiju, što ukazuje na to da je krater Jezero, koji je verovatno nekada imao jezero i deltu reke koja se ulivala u njega, imao potencijalno nastanjivu sredinu pre 3,5 milijardi godina.

- Stene koje smo istraživali na delti imaju najveću koncentraciju organske materije koju smo do sada pronašli u misiji - rekao je Ken Farli, naučnik projekta Perseverance na Kalifornijskom institutu za tehnologiju u Pasadeni.

NASA
 

Misija rovera, koja je počela na Crvenoj planeti pre 18 meseci, uključuje traženje znakova drevnog mikrobnog života. Perseverance prikuplja uzorke stena koji su mogli da sačuvaju ove tragove. Do sada je rover prikupio 12 uzoraka stena.

Serija misija pod nazivom "Mars Sample Return" ("Povratak uzorka sa Marsa") na kraju će prikupljeno vratiti na Zemlju 2030-ih.

Istraživanje delte

Delta kratera Jezero, koji se proteže na 45 kilometara, od posebne je važnosti za naučnike Nase. Geološki trag u obliku lepeze, koji je ostao na mestu gde se reka spajala sa jezerom, čuva slojeve marsovske istorije u sedimentnoj steni, koja je nastala kada su se čestice spojile u ovom okruženju koje je ranije bilo ispunjeno vodom.

Rover je istražio dno kratera i pronašao dokaze magmatske ili vulkanske stene. Tokom svoje druge kampanje proučavanja delte u poslednjih pet meseci Perseverance je pronašao bogate slojeve sedimentnih stena koji doprinose priči o drugačijoj klimi i okruženju Marsa u davnoj prošlosti.

NASA
 

- Delta je, sa svojim raznovrsnim sedimentnim stenama, u prekrasnom kontrastu sa magmatskim stenama, nastalim kristalizacijom magme, otkrivenim na dnu kratera - rekao je Farli.

- Ova jukstapozicija pruža nam bogato razumevanje geološke istorije nakon formiranja kratera i raznolik skup uzoraka. Na primer, pronašli smo peščar koji nosi zrna i delove stena stvorene daleko od kratera Jezero - dodao je on.

Tim misije je jednu od stena koje je Perseverance uzorkovao nazvao Greben divlje mačke. Stena je verovatno nastala kada su se blato i pesak nataložili u jezeru sa slanom vodom kad je ono isparilo pre nekoliko milijardi godina. Rover je sastrugao površinu stene i analizirao je specifičnim instrumentom.

- Laser koji puca u kamenje funkcioniše kao neobično crno svetlo za otkrivanje hemikalija, minerala i organske materije - rekla je Sunanda Šarma, Nasina naučnica koja se koncentriše na otkrića lasera koji funkcioniše po principu Ramanovog spektometra.

Analiza instrumenta je otkrila da su organski minerali verovatno aromati ili stabilni molekuli ugljenika i vodonika, koji su povezani sa sulfatima. Sulfatni minerali, koji se često nalaze u sendviču u slojevima sedimentnih stena, čuvaju informacije o vodenim sredinama u kojima su se formirali.

Organski molekuli na Marsu, kao što su ugljenik, vodonik i kiseonik, kao i azot, fosfor i sumpor, veoma su važno otkriće jer predstavljaju gradivne blokove života. Sa druge strane, ne zahtevaju svi organski molekuli život da bi se formirali jer se neki mogu stvoriti hemijskim procesima.

NASA
 

- Iako samo otkrivanje ove klase organskih materija ne znači da je život definitivno postojao, ovaj skup zapažanja počinje da liči na neke stvari koje smo videli ovde na Zemlji. Jednostavno rečeno, ako je ovo potraga za potencijalnim znacima života na drugoj planeti, organska materija je trag. I dobijamo sve važnije i važnije tragove dok se krećemo kroz našu deltu - rekala je Šarma.

Perseverance, kao i rover Curiosity, i ranije je pronalazio organsku materiju na Marsu, ali ovog puta ona je otkrivena u oblasti u kojoj je možda nekada postojao život.

- U dalekoj prošlosti pesak, blato i soli koji sada čine uzorak Grebena divlje mačke bili su deponovani u uslovima u kojima je život potencijalno mogao da napreduje - rekao je Farli.

- Činjenica da je organska materija pronađena u takvoj sedimentnoj steni, poznatoj po očuvanju fosila ovde na Zemlji, veoma je važna. Međutim, koliko god da su naši instrumenti na roveru sposobni, dalji zaključci u vezi sa onim što je sadržano u uzorku Grebena divlje mačke moći će da se donesu tek kad se uzorci vrate na Zemlju radi dubinskog proučavanja - dodao je on.

Vraćanje uzoraka na Zemlju

Do sada prikupljeni uzorci predstavljaju bogatstvo raznolikosti iz ključnih oblasti unutar kratera i delte i tim rovera će za oko dva meseca odložiti neke od epruveta za sakupljanje na određenom mestu na Marsu kako bi on neopterećen mogao da nastavi da istražuje deltu.

NASA
 

Buduće misije mogu prikupiti ove uzorke i vratiti ih na Zemlju na analizu pomoću nekih od najosetljivijih i najnaprednijih instrumenata na planeti.

Malo je verovatno da će Perseverance pronaći neosporne dokaze o životu na Marsu jer je teško unapred govoriti o vrednosti materijala i o njegovoj informativnosti, rekao je Farli.

- Proučavala sam nastanjivost i geologiju na Marsu tokom većeg dela svoje karijere i iz prve ruke znam neverovatnu naučnu vrednost vraćanja pažljivo sakupljenog materijala na Zemlju - rekla je Lori Lešin, direktor Nasine Laboratorije za mlazni pogon.

- Zaista je fenomenalno to što smo nedeljama udaljeni od skladištenja fascinantnih uzoraka rovera i samo nekoliko godina od njihovog donošenja na Zemlju kako bi naučnici mogli da ih proučavaju do detalja. Toliko toga ćemo naučiti - dodala je ona.

Neke od različitih stena u delti bile su udaljene oko 20 metara jedne od drugih i svaka od njih priča različite priče.

NASA
 

Jedan komad peščara, nazvan Skinerov greben, dokaz je da je kameniti materijala verovatno transportovan u krater sa daljine od nekoliko stotina kilometara, što je izuzetno važno jer rover do te tačke neće moći da putuje tokom svoje misije.

Greben Divlje mačke, s druge strane, čuva dokaze o glini i sulfatima koji su se naslagali i formirali u stenu.

Kada se uzorci budu našli u laboratorijama na Zemlji, mogli bi da otkriju uvid u potencijalno nastanjivu sredinu na Marsu, kao što su hemijski sastav, temperatura i vreme kada je materijal završio u jezeru.

- Mislim da se može sa sigurnošću reći da su ovo dva najvažnija uzorka koja smo prikupili u ovoj misiji - rekao je David Šuster, naučnik koji će se baviti uzorcima koje je rover prikupio kada se oni 2033, prema planiranom rasporedu, budu vratili na Zemlju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike