Beskućnica u Britaniji osuđena na 16 nedelja zatvora jer je Ukrajince nazvala „silovateljima i kriminalcima“

04.03.2023

22:23

0

Policija je saopštila da je ona odbila da da posluša naređenja i da im „nije preostalo“ ništa drugo osim da je uhapsi

Beskućnica u Britaniji osuđena na 16 nedelja zatvora jer je Ukrajince nazvala „silovateljima i kriminalcima“
Copyright Profimedia

Beskućnica u Irskoj osuđena je na 16 nedelja zatvora jer je ušla u hotel u kome su se nalazile ukrajinske izbeglice i vikala da su „silovatelji i kriminalci“. Žena je tražila smeštaj, ali joj je rečeno da nema slobodnih soba.

Margaret Batimer pojavila se u četvrtak pred okružnim sudom u Bandonu u okrugu Kork, gde je policija rekla sudiji da je pozvana zbog na nered u hotelu u gradu krajem januara.

Zatekli su Batimer kako viče u recepciji, podsećajući da je „želela da zna koliko ukrajinskih državljana boravi u ovom hotelu, kolika je cena za Irce, i govoreći 'ovi Ukrajinci su silovatelji i kriminalci'“, navodi se u izveštaju „Ajriš tajmsa".

Policija je saopštila da je ona odbila da odustane i da napusti hotel, te da „nije preostalo“ osim da se uhapsi.

Batimer je osuđena na šest nedelja zatvora, a polovina kazne je suspendovana pod uslovom da se drži dalje od bilo kog objekta za smeštaj ukrajinskih izbeglica.

AP Photo/Markus Schreiber
Ukrajinske izbeglice

Ova 68-godišnja žena ima 13 prethodnih osuda, uključujući i sličan incident u istom hotelu u decembru. Na susu je rečeno da je ušla u prostorije i pitala osoblje „zašto svi Ukrajinci dobijaju sobu, a nema mesta za mene, irskog državljanina?"

Ranije njene presude odnosile su se na kršenje ograničenja vezanih za koronavirus.

Nejasno je da li su u hotelu u Bandonu pored Ukrajinaca bili i migranti iz drugih zemalja. Irska je prošle godine primila više od 70.000 ukrajinskih izbeglica i više od 13.000 migranata iz drugih zemalja. Dolazak ove druge grupe, od kojih su većina muškarci i potiču sa Bliskog istoka i iz Afrike, izazvao je proteste u zajednicama u kojima su smešteni.

Do naleta migranata došlo je usred rekordne nestašice stanova u Irskoj. Cene i kirije su se više nego udvostručile u poslednjoj deceniji, a prema najnovijim vladinim podacima, više od 8.300 beskućnika nalazi se u skloništima za hitne slučajeve u zemlji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike