Vatrenoj saveznici Kijeva se ljulja fotelja: Opozicija Estonije mogla bi da trijumfuje na izborima, a jedan deo nje je naklonjen Rusiji

04.03.2023

20:14

0

Prema anketama vodi, ali ako bi se protivničke stranke udružile, mogle bi da je zbace s vlasti

Vatrenoj saveznici Kijeva se ljulja fotelja: Opozicija Estonije mogla bi da trijumfuje na izborima, a jedan deo nje je naklonjen Rusiji
Kaja Kalas - Copyright AP Photo/Petr David Josek

Sudbina estonske premijerka Kaje Kalas, jedne od najglasnijih saveznika Ukrajine u tekućem sukobu sa Rusijom, biće određena na neizvesnim opštim izborima koji se održavaju u nedelju, 5. marta.

U godini otkako je ruski predsednik Vladimir Putin započeo svoju invaziju na Ukrajinu, Kalas, 45-godišnja liderka Reformske partije desnog centra, odskočial je oštra zagovornica strogih ekonomskih sankcija Moskvi i pojačavanja vojnog prisustva NATO-a duž istočne ivice Evrope.

Na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ovog meseca ona je ponovo pozvala evropske nacije da se suprotstave Rusiji, tvrdeći da bi povlačenje samo ohrabrilo Moskvu da dalje eskalira sukob.

- Ako padnemo na ruske nuklearne pretnje, probudićemo se u mnogo opasnijem svetu - izjavila je ona.

Anketa nemačkog portala „Politiko" pokazuje da njena Estonska reformska partija (ERP) vodi sa oko 30 odsto podrške, dok ekstremno desni opozicioni rival Konzervativna narodna partija Estonije (EKRE) podržava 19 odsto birača, a opozicionu Centrističku partiju Estonije samo 16 odsto.

Uprkos ovom naizgled vidnom vođstvu, reformisti su pod pritiskom: ona bi mogla da pobedi na izborima i da i dalje ne uspe da formira većinsku vladu, kao što se desilo posle izbora 2019. godine, a koalicija izgrađena oko EKRE i Centrističke partije mogla bi da zbaci Kalasovu sa vlasti.

AP Photo/Pavel Golovkin
Kaja Kalas

Gubitak tako ključnog saveznika bio bi udarac za Ukrajinu kojoj preti ratni zamor koji se sve više nazire u zapadnim prestonicama.

Zajedno sa svrgnutim britanskim liderom Borisom Džonsonom, Kalas je odredila tempo u diplomatskom i vojnom odgovoru Evrope na sukob sa Estonijom, obezbeđujući Kijevu najviše oružja u odnosu na veličinu svoje ekonomije.

Bivša advokatica konstantno je ponavljala svoje tvrdnje da se Ukrajina bori u ime Zapada.

Povod za mržnju koju Kalasova gaji prema Rusiji krije se u činjenici što je njena majka deportovana u Sibir zajedno sa desetinama hiljada drugih Estonaca tokom sovjetske okupacije baltičke zemlje.

- Moja majka je imala samo šest meseci kada je deportovana u vagonu za stoku zajedno sa svojom majkom i bakom u ono što Estonci zovu Hladna zemlja. Moglo bi se reći da mi Estonci imamo iskustvo sa Rusijom koje pokušavamo da podelimo sa Evropskom unijom otkako smo se pridružili - rekla je ona u Evropskom parlamentu tokom govora u martu prošle godine.

Estonija je ušla u EU i NATO 2004. godine.

AP Photo/Olivier Matthys
Kaja Kalas

Eksperti sugerišu da bi, ako EKRE preuzme vlast, njen lider Martin Helme verovatno nastavio da podržava Ukrajinu, s obzirom na to da šira javnost podržava ovu strategiju među stanovništvom koje je odavno sumnjičavo prema Moskvi, ali bi pristup sigurno bio drugačiji u odnosu na dosadašnji.

Nezgodna opozicija

U znak da bi vlada predvođena EKRE-om mogla biti opreznija, Helme je u jednoj nedavnoj debati sa Kalasovom sugerisao da je estonska donacija haubica ostavila zemlju „praznih ruku“ i nesposobnom da se brani.

- Predali smo oružje, ponestalo nam je haubica, koje ćemo moći da zamenimo za dve-tri godine. Šta da radimo u međuvremenu? - rekao je on, prenela je nacionalna televizija ERR.

Kalas je na to odgovorila da će sve oružje donirano Ukrajini biti zamenjeno, a deo nadograđen.

- Skladišta nisu prazna. Komandant estonskih odbrambenih snaga može da vas uveri da ne stvaramo praznine u našim odbrambenim sposobnostima - rekla je ona.

AP Photo/Pavel Golovkin
Martin Helme

Rekord EKRE-a o evroskepticizmu i njegova spremnost da vređa lidere nekih od najbližih saveznika Estonije takođe se posmatraju kao potencijalni izazovi zapadnom političkom jedinstvu.

Godine 2019. otac Martina Helmea, Mart Helme, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Estonije, kritikovan je zbog ponižavajućih komentara na račun finske premijerke Sane Marin koju je nazvao „prodavačicom“. On je takođe nazvao američkog predsednika Džozefa Bajdena „korumpiranim likom“, a kasnije je podneo ostavku zbog tih komentara.

- Ako bi Martin Helme postao premijer, on i njegov otac morali bi malo više da paze na svoje reči - rekao je Velo Andres Petai, politikolog sa Univerziteta u Tartuu.

U međuvremenu, Centristička partija, koja bi mogla da bude mlađi partner u vladi koju bi predvodio EKRE, dugo je smatrana kao struja koja je za prijateljske odnosa sa Rusijom i  2004. godine potpisala je sporazum o saradnji sa strankom Jedinstvena Rusija.

AP Photo/Pavel Golovkin
Jiri Ratas

Međutim, raskinuli su taj sporazum u martu 2022, a njegov lider Jiri Ratas, koji je neposredno pre Kalasove bio premijer zemlje, rekao je prošle nedelje da će Estonija nastaviti da podržava otpor Ukrajine Rusiji.

Popularna figura

Na ulicama prestonice Talina na ulicama se okupio veliki broj pristalica Kalasove, koja je i dalje popularna ličnost među glasačima, a prema komentarima tada ispitanih prolaznika, ona ima podršku 37 odsto građana, dok je Ratas na drugom mestu sa 21 odsto.

Kalas je rođena u Talinu 1977. godine u porodici sa bogatim političkim nasleđem: njen pradeda je bio ključna ličnost u borbi Estonije za nezavisnost, a njen otac Sijm Kalas bio je premijer Estonije od januara 2002. do aprila 2003.

Otac i ćerka se nalaze na transparentima kampanje Reformske partije na prilaznim putevima u Talin.

AP Photo/Pavel Golovkin
Kaja Kalas

Kaja Kalas je studirala pravo na estonskom Univerzitetu u Tartu i radila je kao advokat pre nego što je ušla u politiku. Bila je poslanica Evropskog parlamenta od 2014. do 2018. godine, a premijerka je postala 2021. godine.

Reformisti se obavezuje da će potrošnja za odbranu biti iznad 3 procenta ekonomskog učinka, a Kalas je takođe pokušala da progura ideju da će njena stranka uspeti da poboljša položaj penzionera i onih sa nižim primanjima, demografske grupe u kojoj je stranka EKRE tradicionalno bila popularna.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike