Meteorit težak 450 kilograma pao na grad u Teksasu: Snimljen i trenutak pada (VIDEO)

18.02.2023

15:14

2

Došlo je do podrhtavanja prozora na kućama u blizini mesta pada i kratkog oštrog udara u zemlju

Meteorit težak 450 kilograma pao na grad u Teksasu: Snimljen i trenutak pada (VIDEO)
Copyright Profimedia

Američka svemirska agencija NASA potvrdila je da je kasno u sredu meteorit od 450 kilograma i prečnika 60 centimetara pao u Makalen u Teksasu. Agencija je objavila i mape na kojima se vidi zona prizemljenja objekta.

- Iako meteoriti imaju tendenciju da udare Zemljinu atmosferu velikom brzinom, oni usporavaju dok putuju kroz atmosferu, razbijajući se u male fragmente pre nego što udare u tlo. Meteoriti se brzo hlade i generalno ne predstavljaju rizik za javnost - navodi se u saopštenju Nase.

U saopštenju se takođe od građana traži da se, ukoliko pronađu fragment meteorita, obrate Smitsonijanu i predaju mu palo nebesko telo na proučavanje.

 

 

- Meteor viđen na nebu iznad Makalena podsetnik je na potrebu Nase i drugih organizacija da povećaju naše razumevanje i zaštitu Zemlje, da kombinuju naučnu i inženjersku ekspertizu kako bi unapredili istraživanje svemira, integrisali zemaljska i planetarna istraživanja radi unapređenja našeg razumevanje Sunčevog sistema i promovisanja uspešnih svemirskih misija ublažavanjem rizika - navodi se u saopštenju.

Pad meteorita obeležili doveo je do podrhtavanja prozora na kućama u blizini mesta udara i kratkog oštrog udara u zemlju, prenose lokalni mediji.

Sateliti američke Nacionalne meteorološke službe takođe su otkrili kretanje meteorita, uzimajući u obzir prateću vatrenu loptu.

Veruje se da između 5 i 6 tona meteorita, ili 2.000 tona godišnje, padne dnevno na Zemlju. Većina pronađenih meteorita teška je od nekoliko grama do nekoliko desetina tona. Nedavno je jedan takav meteorit pao na jugu Teksasu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike