Turska je Rusiji predložila: Rešimo sukob u Nagorno-Karabahu „oprobanom metodom“

19.10.2020

18:06 >> 07:52

0

Turska je Rusiji predložila da se pitanje sukoba u Nagorno-Karabahu reši oprobanom metodom, odnosno po uzoru na sirijski model, izjavio je turski ministar ino

Turska je Rusiji predložila: Rešimo sukob u Nagorno-Karabahu „oprobanom metodom“
Copyright Profimedia

Turska je Rusiji predložila da se pitanje sukoba u Nagorno-Karabahu reši „oprobanom metodom“, odnosno po uzoru na sirijski model, izjavio je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

Kako je rekao, bilo bi dobro kada bi se što pre pokrenuo zajednički rad po tom pitanju, baš kao što su Moskva i Ankara radile u Siriji.

„Ovaj sukob do sada nije rešen ni na bilateralnom, ni na multilateralnom nivou. Nerešenost sukoba samo ohrabruje Jermeniju“, rekao je on i dodao da je Azerbejdžan predugo tolerisao jermensku „okupaciju“.

Prema njegovom mišljenju, pitanje takođe može da se reši ako Jermenija povuče svoje trupe sa teritorije nepriznate republike Nagorno-Karabah.

Kako je rekao, razgovor na tu temu vođen je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

„Kao što zajedno delujemo u Siriji, pokušali smo i ovde, ali nismo uspeli. Kažu: Neka se obustavi rat. Neka bude tako. Mora da se proglasi primirje, ali Jermenija mora da se povuče sa okupiranih teritorija. Da li se to govori? Ne. Kako će se onda rešiti to pitanje?“, rekao je ministar.

Čavušoglu je nešto ranije izjavio da je Turska spremna da podrži Azerbejdžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike