UŽIVO Nastavlja se rat u Nagorno-Karabahu: Azerbejdžan granatirao Jermeniju, oboreni dronovi, stradaju civili (FOTO+VIDEO)

14.10.2020

07:45 >> 12:40

0

Pratite sa 24sedam iz minuta u minut...

UŽIVO Nastavlja se rat u Nagorno-Karabahu: Azerbejdžan granatirao Jermeniju, oboreni dronovi, stradaju civili (FOTO+VIDEO)
Copyright Foto: Tanjug/Armenian Defense Ministry via AP

Razmena artiljerijske vatre nastavlja se i danas duž cele linije fronta u samoproglašenoj republici Nagorno Karabah. Ovo je peti dan od kada su počeli sukobi na spornoj teritoriji. Prvi sukob između Jermenije i Azerbejdžana eskalirao je prošle nedelje.

Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba.

U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi.

Jermenija je takođe proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. Predsednik Azerbejdžana odobrio je uvođenje ratnog stanja u brojnim gradovima i regionima zemlje i policijski čas u zemlji, a takođe je objavio delimičnu mobilizaciju.

Niz država, uključujući Rusiju i Francusku, pozvale su strane da na uzdržanost. Turska je objavila da će pružiti Azerbejdžanu svu potrebnu podršku u kontekstu novog zaoštravanja situacije u Nagorno-Karabahu.

Pratite sa 24sedam iz minuta u minut…

 

Pašanjin: Jermenija oborila četiri azerbejdžanska drona

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je večeras da su jermenske snage uništile četiri protivnička drona iznad Jermenije.

On je ranije rekao da su iznad dve oblasti uočene četiri bespilotne letelice i da su jermenske snage uništile tri, usredsredivši se potom na neutralizaciju i četvrtog.

“I četvrti dron je uništen”, napisao je Pašinjan na Fejsbuku.

Azerbejdžan granatirao Jermeniju,poginuo civil,dva ranjena

Jedan civil je poginuo, a dva su povređena kada su azerbejdžanske oružane snage večeras granatirale teritoriju Jermenije, saopštila je portparol jermenskog ministarstva odbrane Susan Stepanijan.

“Neprijatelj je koristio artiljeriju u zoni sela Šatvan u blizini grada Vardenis. Ispaljen je i projektil iz drona na selo Mets-Masrik”, navela je Stapanijan.

Saopštila je da je u napadu poginuo civil po imenu Gevorg Vardanijan, a da su povređena još dva civila, prenosi Tas s.

Foto: Tanjug/Foto: Tanjug/Armenian Defense Ministry via AP

Jermenija: Oboren neprijateljski dron blizu Jerevana

Jermenske snage protivvazduhoplovne odbrane oborile su neprijateljsku bespilotnu letelicu nedaleko od Jerevena, izjavila je portparolka Ministarstva odbrane te zemlje Šušan Stepanjan.

„Snage PVO Jermenije oborile su dron neprijatelja.

Foto

Jermensko ministarstvo opozvalo svog ambasabora u Izraelu

Jermensko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je opozvalo svog ambasadora u Izraelu zbog konsulatacija oko navodne prodaje oružja Izraela Azerbejdžanu, prenosi Rojters.

“Izraelski način rada je neprihvatljiv. Ministarstvo mora da opozove svog ambasadora u Izraelu”, saopštila je portparolka jermenskog ministarstva spoljnih poslova.

Prema Stoholmskom medunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI), vodeće organizacije za istraživanje sukoba i naoružanja, Izrael je između 2006. i 2019 u Azerbejdžan izvezao oružje u vrednosti od oko 825 miliona dolara.

To, kako se navodi, uključuje dronove, mitraljeze, protivtenkovske rakete i raketni sistem zemlja-vazduh.

Pomoćnik predsednika Azerbejdžana rekao je u video intervjuu za izraelski sajt Vala da Azerbejdžan koristi “neke” bespilotne letelice izraelske proizvodnje u borbama oko Nagorno-Karabaha, ne precizirajući koliko.

Baku o gubicima jermenske strane

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da je tokom kontraofanzive azerbejdžanskih oružanih snaga od 27. septembra onesposobljeno do 200 tenkova, više od 228 artiljerijskog oružja, 300 sistema protivvazdušne odbrane, šest komandno-kontrolnih punktova, pet skladišta municije i jedan sistem protivavionski rakterni kompleks S-300 jermenskih oružanih snaga.

Portparol azerbejdžanskog Ministarstva odbrane, potpukovnik Anar Ejvazov izjavio je na brifingu da azerbejdžanska vojska uspešno nastavlja kontraofanzivu. Prema njegovim rečima, jermenske oružane snage su petog dana operacije pretrpele velike gubitke.

„Jermenske oružane snage prinuđene su da se povlače u raznim pravcima“, rekao je.

Nagorno-Karabah, raketiranje grada Martunu/ Profimedia

Jeremenija: Poginulo 1.280 azerbejdžanskih vojnika

Vicepremijer Jermenije Tigran Avinjan tvrdi da je tokom petodnevnih borbi u Nagorno Karabahu poginulo 1.280 azerbejdžanskih vojnika, a da je ranjeno 2.700.

Avinjan je danas na svojoj Fejsbuk stranici objavio infografiku, prema kojoj je, pored tih brojki, naveo da je Azerbejdžan od početka eskalacije izgubio 90 bespilotnih letelica, 12 helikoptera, 181 tenk i borbeno vozilo pešadije, tri teška vatrena sistema, dva sistema „Smerč“ i četiri aviona.

Nagorno-Karabah je ranije objavio izveštaj o gubicima Azerbejdžana, prema kojem su azerbejdžanske oružane snage proteklog dana izgubile 130 ljudi, ranjeno je 260, a uništeno 29 jedinica oklopnih vozila, tri raketna lansera TOS i 11 dronova, prenosi Sputnjik.

Operisani novinari Monda ranjeni u Nagorno-Karabahu

Dvojica novinara francuskog lista “Mond” operisani su u lokalnoj bolnici pošto su ranjeni u granatiranju koje su izvele azerbejdžanske snage u Nagorno-Karabahu.

Ministarstvo spoljnih poslova regiona Nagorno-Karabah saopštilo je da će novinari koji su u kritičnom stanju, biti transportovani u glavni grad Jermenije Jerevan.

Erdogan poručio Putinu, Trampu i Makronu: Ne mešajte se!

Zaharova o učešću ekstremista u sukobu u Nagorno-Karabahu: Rusija ima dokaze da se premeštaju

Iran: Ranjeno dete, raketa došla iz Azerbejdžana

U Iranu je ranjeno šestogodišnje dete usled udara rakete na stambenu zgradu, saopštio je Jedinstveni jermenski informativni centar, pozivajući se na gubernatora iranske provincije Hodafarin.

Prema rečima gubernatora, svi podaci ukazuju na to da je raketa došla iz pravca Azerbejdžana.

„Gubernator iranske provincije Hodafarin je izjavio da je usled udara iz raketnog sistema u selu Parvizhanlu ranjeno šestogodišnje dete. Granata je pogodila stambenu zgradu. Geolokacija sela ukazuje da su napad izvele oružane snage Azerbejdžana“, navedeno je u saopštenju i istaknuto da se to selo nalazi na granici Nagornokarabaške Republike i Irana, na 10-12 kilometara od mesta gde su razmeštene azerbejdžanske snage i granica Azerbejdžana.

Šefovi diplomatija Rusije i Turske: Nedopustivo uvlačenje militanata u sukob u Karabahu

Jermenija: Azerbejdžanske snage pucale na naš autoput

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan izjavila je da su azerbejdžanske oružane snage pucale na autoput u Jermeniji, koji se nalazi u blizini trase Vardenis-Martakert koja vodi do Karabaha.

„Neprijatelj je izveo artiljerijski napad na autoput Vardenis-Sotk u Jermeniji“, napisala je ona na Fejsbuku i dodala da nema podataka o povređenima.

Makron: Činimo sve da vratimo ranjene novinare, spreman avion

Francuska čini sve što može da što pre vrati u zemlju dva novinara lista “Mond”, ranjenih u granatiranju koje su izvele azerbejdžanske snage u Nagorno-Karabahu, poručio je danas francuski predsednik Emanuel Makron.

Krv na sve strane: Objavljen snimak vozila dvojice francuskih novinara ranjenih u Karabahu (VIDEO)

Sin jermenskog premijera ide u rat

Sin premijer Jermenije, Ašot Pašinjan, ide u Nagorno-Karabah, gde traju borbe sa Azerbejdžanom nakon što je situacija eskalirala je krajem prošle nedelje, pišu jermenski mediji.

Moskva: Neodgovorni postupci trećih strana u Nagorno-Karabahu vode daljoj destabilizaciji

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da neodgovorni postupci trećih strana u regionu Nagorno-Karabaha mogu da izazovu dalju eskalaciju i destabilizaciju i izvan Kavkaza. Bilo kakve „ratničke“ izjave trećih strana u vezi s tim regionom su kontraproduktivne, istakla je ona.

 

Baku: Jermenske snage nisu oborile naše letelice

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da u današnjim borbama u Nagorno-Karabahu nije koristilo vojne avione i helikoptere, te da su saopštenja jermenske strane o tome da su letelice oborene – dezinformacija.

– Informacije o tome da je jermenska strana danas oborila tri aviona, dva helikoptera i šest bespilotnih letelica vazduhoplovnih snaga Azerbejdžana su dezinformacije. Naša avijacija danas uopšte nije poletala – rekao je portparol Ministarstva odbrane Azerbejdžana, pukovnik Vagif Dargjahli.

Putin, Tramp i Markon pozvali na hitno okončanje sukoba u Nagorno-Karabahu

Predsednici Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske usvojili su izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu. Vladimir Putin, Emanuel Makron i Donald Tramp pozvali su na hitno okončanje borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsednici su pozvali Azerbejdžan i Jermeniju da bez preduslova obnove pregovore o Nagorno-Karabahu.

Povređen jermenski reporter,  u teškom je stanju

Jermenski list „24Njuz“ saopštio je da je njihov reporter povređen prilikom napada azerbejdžanskih oružanih snaga u Nagorno-Karabahu. Njegovo stanje je teško,trenutno ga operišu u Stepanakertu.

Vojska Nagorno-Karabaha oborila treći azerbejdžanski avion

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da je vojska Nagorno-Karabaha oborila treći avion koji je pripadao Vazduhoplovnim snagama Azerbejdžana.

Հակառակորդի հենակետերի և մարտական տեխնիկայի խոցումներըПоражение опорных пунктов и боевой техники противникаDestruction of enemy strongholds and military equipment.

Posted by Shushan Stepanyan on Четвртак, 01. октобар 2020.

Azerbejdžanska vojska bombarduje civile u Nagorno-Karabahu

Azerbejdžanska vojska ponovo je započela bombardovanje civilnog stanovništva Nagorno-Karabaha, izjavio je portparol jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Hovanisjan.

– Hadrut je pogođen artiljerijskim udarima – rekao portparol, prenosi Armenpres.

Ranjeni francuski novinari

Novinari francuskog lista “Mond” našli su se pod azerbejdžanskom paljbom u gradu Martuni u Nagorno-Karabahu, napisao je koordinator Ujedinjenog jermenskog informativnog centra Ovanes Movsisjan na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, u napadu su ranjena dva novinara, prema prvim podacima, oba su državljani Francuske.

Povređeni su prevezeni u gradsku bolnicu.

Azerbejdžan: Jermenska armija ima velike gubitke u Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da jermenska vojska trpi velike gubitke na celoj liniji dodira u Karabahu.

– Pod napadom azerbejdžanskih snaga, jermenske vojne formacije trpe velike gubitke na celom frontu. Saznali smo da jermenske jedinice, koje se nalaze na okupiranim teritorijama Azerbejdžana imaju ozbiljne poteškoće u pružanju materijalno-tehničke podrške svojim jedinicama. Jermenska vojna komanda zabrinuta je jer pozadina, plašeći se napada naših jedinica, odbija da isporučuje municiju i gorivo jedinicama na prvim linijama – saopštila je pres-služba Ministarstva.

U toku napad na predgrađa glavnog grada Karabaha

Predgrađe glavnog grada Karabaha, Stepanakerta, trenutno je pod napadom, javio je jermenski Sputnjik.

– Kako javljaju dopisnici Sputnjika Jermenija iz Stepanakerta, trenutno je u toku žestoko granatiranje glavnog grada Karabaha – navodi se u saopštenju.

Napominje se da se nisu čule sirene, što znači da nisu napali dronovi.

Azerbejdžan demantovao obaranje helikoptera

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana demantovalo je informacije da je jermenska vojska oborila u Nagorno-Karabahu azerbejdžanski helikopter, koji je pao na teritoriju Irana.

– To je laž. Sve naše letelice su u upotrebi i nalaze se u punoj pripravnosti – saopštio je Sputnjiku portparol Ministarstva odbrane Azerbejdžana, pukovnik Vagif Dargahli.

Jerevan: Armija Karabaha oborila tri azerbejdžanska helikoptera

Armija odbrane Karabaha oborila je tri helikoptera Oružanih snaga Azerbejdžana tokom noći i jutra, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan na brifingu.

– Ukupno su noćas i rano jutros Oružane snage Azerbejdžana izgubile 350-360 (ljudi), 600 je ranjeno. Oborena su tri helikoptera, uključujući jedan koji je pao na teritoriju Irana, o čemu smo nedavno saopštili – precizirao je Ovanisjan.

Prema njegovim rečima, pogođeno je i 15 azerbejdžanskih oklopnih vozila, uništen sistem “Smerč” i šest bespilotnih letelica.

Baku: Azerbejdžanske snage uništile neprijateljske artiljerijske sisteme

Jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana nastavljaju da uništavaju vojnu tehniku jermenske vojske tokom kontraofanzivne operacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane ove zemlje.

Ministarstvo je objavilo snimak uništavanja artiljerijskih sistema jermenskih Oružanih snaga.

Azerbejdžanski helikopter pao na teritoriju Irana

Jermenske snage su u južnom delu karabaško-azerbejdžanske linije dodira oborile protivnički helikopter, saopštilo je Ministarstvo odbrane nepriznate Republike Nagorno-Karabaha.

Kako se navodi, to se dogodilo u području uzvišenja Varazatumb (Lele Tepe), a helikopter je pao na teritoriju Irana.

Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha saopštava da helikopter nije namerno oboren na teritoriju Irana i da su takvi incidenti neizbežni, jer se vojne akcije koje je pokrenuo Azerbejdžan odvijaju veoma blizu granice sa Iranom.

Jermenija pozvala dobrovoljce da koordinišu svoje akcije sa vojskom

Ministarstvo odbrane Jermenije pozvalo je dobrovoljce, koji odlaze na liniju dodira u Nagorno-Karabahu, da koordinišu svoje akcije sa vojnim strukturama.

– Ministarstvo odbrane veoma ceni želju desetina hiljada sunarodnika da brane svoju otadžbinu, ali apeluje na strogu usklađenost dejstava. Već je bilo slučajeva kada su grupe dobrovoljaca odlazile na prvu liniju fronta bez koordinacije sa odgovarajućim vojnim strukturama, što može da izazove probleme prilikom efikasne organizacije borbenih dejstava – navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na Fejsbuku.

Tanjug/Azerbaijan’s Defense Ministry via AP)

Ministarstvo odbrane je zatražilo od svih građana, uključujući i rezerviste, ali one koji žele da se priključe kao dobrovoljci, da izbegavaju nekoordinirane akcije, da sa teritorijalnim vojnim komesarijatima dogovaraju sve korake u vezi sa prijavom za dobrovoljce i slanjem na prvu liniju fronta.

Tanjug/AP Photo/Karen Mirzoyan)

Karabah objavio izveštaj o gubicima Azerbejdžana

Azerbejdžan je proteklog dana izgubio 29 jedinica oklopne tehnike i 11 bespilotnih letelica, saopštio je v. d. portprarola Armije odbrane Karabaha Suren Sarumjan.

– Proteklog dana azerbejdžanske oružane snage izgubile su 130 ljudi, a 260 je ranjeno. Uništeno je 29 jedinica azerbejdžanskih oklopnih vozila, tri raketna lansera TOS i 11 dronova -rekao je Sarumjan.

Noćne borbe: Vojska Azerbejdžana izvela artiljerijski napad

Tokom noćnih borbi jedinice azerbejdžanske vojske izvršile su artiljerijske napade na položaje Oružanih snaga Jermenije stacioniranih na teritoriji Karabaha, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Jermenska vojska oborila azerbejdžanski dron

U Karabahu je oboren još jedan dron, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan.

Portparol nije navodio ostale detalje. Međutim, kako javlja dopisnik jermenskog Sputnjika, dron je oboren iznad Stepanakerta. Uveče je u glavnom gradu Karabaha objavljen signal za vazdušnu opasnost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike