Potres izazvao i eksploziju rafinerije u Turskoj: Stručnjaci kažu da je to bio najsnažniji zemljotres u istoriji ove zemlje (VIDEO)

06.02.2023

08:41

0

Autor: N.P.

Snimci sa društvenih mreža pokazuju katastrofu u Golbasiju

Potres izazvao i eksploziju rafinerije u Turskoj: Stručnjaci kažu da je to bio najsnažniji zemljotres u istoriji ove zemlje (VIDEO)
Copyright Twitter/Babak Taghvaee

Razorni zemljotres jačine 7,8 Rihterove skale koji je pogodio delove Turske i Sirije izazvao je eksploziju gasne rafinerije u Golbasiju, u Turskoj.

Sudeći prema snimcima sa društvenih mreža, zabeležena je velika eksplozija na gasovodu nadomak Golbasija.

Eksplozija i požar su izbili na gasovodu u selu Topbogazi, u okrugu Kirikhan. Prema pisanju Hurijeta, zbog toga je zaustavljen dotok prirodnog gasa u provincije Gaziantep, Hataj i Kahramanmaraš i okruga Pazarčik, Narli, Besni, Golbaši, Nurdagi, Islahije, Reihanli, Kirikhan i Hasa.

Starešina sela Topbogazi, Bilal Alpdogan, primetio je da je eksplozija praćena zemljotresom i požarom izbila na dve različite tačke, 200 metara ispod nivoa sela i tri kilometra dalje.

Pojedini seizmolozi smatraju da bi zemljotres koji je noćas pogodio Tursku i Siriju mogao biti najsnažniji u istoriji Turske, sličan potresu koji se dogodio pre više od 80 godina.

Stiven Hiks, seizmolog sa Univerzitetskog koledža u Londonu, kaže da je prethodni najveći zemljotres, takođe magnitude 7,8, pogodio severoistočnu Tursku u decembru 1939. godine kada je poginulo 30.000 ljudi.

U januaru 2020. godine zemljotres magnitude 6,7 pogodio je region oko Elaziga, grada na istoku Turske, i u njemu je poginula 41 osoba, a povređeno je preko 1.600 ljudi.

Raid Ahmed, šef sirijskog Nacionalnog centra za zemljotrese, izjavio je u intervjuu državnoj radio stanici da je ovo "najveći zemljotres ikada zabeležen u istoriji ustanove u kojoj radi", a koja je osnovana 1995. godine.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike