Bibi se vratio! Netanjahu premijer Izraela po 6. put, sazvao vladu sa najviše desničara do sada

29.12.2022

17:56

0

Netanjahuove veze sa desničarskim strankama izazvale su zabrinutost kada je ponovo izabran za premijera

Bibi se vratio! Netanjahu premijer Izraela po 6. put, sazvao vladu sa najviše desničara do sada
Benjamin Netanjahu - Copyright Amir Cohen/Pool Photo via AP

Nova izraelska vlada položila je danas zakletvu, čime je Benjamin Netanjahu preuzeo funkciju premijera po rekordni šesti put.

- Uspostavićemo stabilnu vladu koja će tokom celog svog mandata voditi računa o svim građanima Izraela - rekao je Netanjahu.

Kako se navodi, Netanjahuove veze sa desničarskim strankama izazvale su zabrinutost kada je ponovo izabran za premijera, zbog antipalestinskih stavova i njihovih ranijih postupaka protiv pravnog sistema u toj zemlji, kao i protiv arapske manjine i LGBT populacije. Netanjahu je odgovarajući na kritike više puta ponovio da će nova vlada promovisati mir i toleranciju.

Amir Cohen/Pool Photo via AP
Benjamin Netanjahu

Netanjahuova konzervativna partija Likud navela je u nacrtima za novu vladu kao jedan od ciljeva promovisanje i razvijanje naselja u područjima Zapadne obale, teritorije na kojoj su, kako navodi Rojters, Palestinci nastojali da izgrade buduću državu, a na koju, kako Likud navodi, "jevrejski narod ima neprikosnoveno pravo".

- Takve smernice predstavljaju opasno podizanje tenzija i ostaviće posledice na čitav region - izjavio je portparol palestinskog predsednika Mamuda Abasa.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike