Cipras podneo zahtev za nepoverenje vladi zbog afere prisluškivanja, Micotakis mu oštro odgovorio

25.01.2023

22:15

0

Nakon trodnevne debate poslanici će glasati o tome da li će podržati izglasavanje nepoverenja

Cipras podneo zahtev za nepoverenje vladi zbog afere prisluškivanja, Micotakis mu oštro odgovorio
Aleksis Cipras - Copyright AP Photo/Yorgos Karahalis

Lider glavne opozicione partije u Grčkoj Sirize Aleksis Cipras podneo je zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi zbog afere prisluškivanja koja je povezana sa vladajućom strankom.

Cipras je izjavio da je predlog podneo "zbog odbrane demokratije, transparentnosti i pravde" i dodao da će grčki premijer Kirijakos Micotakis "biti primoran da dođe u parlament, da ponudi objašnjenja, da odgovori na pitanja i preuzme odgovornost".

Nakon trodnevne debate poslanici će glasati o tome da li će podržati izglasavanje nepoverenja, a s obzirom da vladajuća Nova demokratija drži 165 od 300 mesta u parlamentu, ne očekuje se da će predlog proći.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Kirijakos Micotakis

Skandal sa prisluškivanjem izbio je u avgustu 2022, kada je šef obaveštajne agencije dao ostavku nakon što je otkriveno da je telefon predsednika levičarske stranke PASOK Nikosa Andrulakisa bio pod nadzorom, odnosno, prisluškivan.

Cipras je rekao da mu je grčka Uprava za bezbednost i privatnost u komunikacijama potvrdila da su, pored Andrulakisa, pod telefonskim nadzorom bili i ministar rada, načelnik Generalštaba nacionalne odbrane, bivši načelnik vojske, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost i bivši i sadašnji šefovi odbrane.

On je Micotakisa optužio da je "napravio orvelovsku distopiju" i da je rukovodio "kriminalnom mrežom za prisluškivanje".

Oglasio se Micotakis

Premijer Kirijakos Micotakis je poručio da je glasanje o poverenju dobrodošlo.

- Predlog je dobrodošao, i istina je da sam ga molio da ga pokrene već nekoliko meseci. Ovo je veoma dobra prilika da uporedimo prethodne četiri godine - rekao je.

Kako je naveo, Siriza traži konflikt jer nema nikakav program za budućnost zemlje, a istovremeno ne može da govori o prošlosti "jer niko ne želi da se seća 4 godine pod njhovom vlašću".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike