Demonstrant koji se baškario u kancelariji Nensi Pelosi tokom upada u Kapitol proglašen krivim - prete mu decenije robije (FOTO)

24.01.2023

11:36

0

Ričard Barnet kaže da nije imao fer suđenje

Demonstrant koji se baškario u kancelariji Nensi Pelosi tokom upada u Kapitol proglašen krivim - prete mu decenije robije (FOTO)
Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Demonstrant koji je podigao noge na radni sto u kancelariji Nensi Pelosi, za vreme upada u američki Kapitol početkom januara 2021, proglašen je krivim i  prete mu decenije robije.

Ričard Barnet iz Arkanzasa tom prilikom pozirao je pred kamerama, a kako navode zvaničnici, bio je naoružan pištoljem za omamljivanje i mogao je da naudi Pelosijevoj da se našla u kancelariji u trenutku upada.

On je iz kancelarije odneo kovertu adresiranu na Pelosi, a rekao je da je nije ukrao.

- Ostavio sam 25 centi na stolu - rekao je Barnet, kojeg lokalni mediji opisuju kao borca za prava nošenja vatrenog oružja.

- Možemo samo zamisliti šta bi se desilo da je Pelosijeva bila tamo u to vreme - rekla je savezna tužiteljka Alison Praut.

Nensi Pelosi je u vreme upada na Kapitol bila predsednica Predstavničkog doma, a bila je primorana da pobegne iz dvorane sa drugim poslanicima kada su demonstranti upali u zgradu.

Barnet je proglašen krivim po svih osam tačaka optužbe, između ostalog za ometanje službenog postupka, ulazak ili boravak u zgradi ili na terenu sa smrtonosnim oružjem, i krađu državne imovine, nakon što je porota o presudi raspravljala manje od tri sata.

Barnet je tvrdio da ga je "poneo momenat", a nakon presude je ocenio da nije bilo pravičnog suđenja, jer, kako je rekao, porotu nisu činili njegovi "vršnjaci". On će ostati na slobodi do izricanja kazne 3. maja.

Profimedia
Demonstranti su upali u Kapitol 6. januara 2021. godine

Do sada je u sudskim procesima vezanim za upad na Kapitol više od 940 ljudi optuženo za federalne zločine, a gotovo 500 njih je priznalo krivicu.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike