Pronađena grobnica mumificiranih krokodila u Egiptu: Naučnici fascinirani prvim rezultatima istraživanja (VIDEO)

21.01.2023 | 11:05

Autor: Vladimir Tanacković

Mala grobnica u kamenu sadržala je pet skeleta i pet lobanja velikih krokodila i nalazila se u blizini šest drugih grobnica

Copyright Printscreen Youtube/KSAT 12

Španski arheolozi našli su na jugu Egipta netaknutu grobnicu sa 10 mumuficiranih krokodila. Arheolozi sa Kraljevskog belgijskog instituta prirodnih nauka proučili su mumije i utvrdili da su stari Egipćani žrtvovali krokodile tokom rituala posvećenog bogu Sobeku.

- Ovo je izvanredno otkriće - rekla je arheolog Bea De Kupere.

Arheolozi sa Univerziteta u Haenu otkrili su 2019. grobnicu sa mumijama krokodila u Kubat al-Havi, lokalitetu u blizini grada Asuana na jugu Egipta.

Mala grobnica u kamenu sadržala je pet skeleta i pet lobanja velikih krokodila i nalazila se u blizini šest drugih grobnica u kojima su sahranjeni uglednici regiona. Svi datiraju iz preptolemejskog doba, iz vremena pre 304. godine pre nove ere.

Krokodili su najverovatnije korišćeni tokom rituala za egipatskog boga Sobeka, boga vode i plodnosti, često prikazanog sa krokodilskom glavom. Kom Ombo, udaljen samo 50 kilometara, bio je važan centar u kom su krokodili obožavani.

- U Egiptu je nađeno više od 20 grobnica sa mumijama krokodila, ali pronaći 10 dobro očuvanih mumija krokodila zajedno u netaknutoj grobnici je neverovatno. Za većinu mumija koje su muzeji sakupili krajem 19. i početkom 20. veka, često mladunčadi, ne znamo tačno odakle potiču - rekla je De Kupere.

Arheolozi iz Kubat al-Have pronašli su tragove platna, palminog lišća i užadi, što ukazuje na to da su životnje nekada bile umotane. Međutim, platneni zavoji su sigurno istrulili, a krokodili nisu bili prekriveni velikom količinom smole ili bitumena, što je bilo uobičajeno u novijim periodima. To je omogućilo istraživačima da izmere i temeljno prouče ove primerke.

Prirodna mumifikacija

Najmanji krokodil je dugačak 1,8 metara, a najveći 3,5 metara. Nađeni su primerci dve različite vrste: nilskog krokodila i zapadnoafričkog krokodila. Zanimljivo je da su tri skeleta bila skoro kompletna, dok je mnogo delova nedostajalo kod druga dva.

- Krokodili su prvo bili zakopani negde drugde, verovatno u peščane jame. Ovo im je omogućilo da se prirodno osuše. Zatim su ostaci otkopani, umotani i prebačeni u grobnicu u Kubat al-Hava. Delovi tela su sigurno izgubljeni tokom umotavanja i transporta - objasnila je De Kupere.

Na krokodilima iz Kubat al-Have nisu pronađeni tragovi klanja, pa se pretpostavlja da su ih stari Egipćani udavili, ugušili ili pregrejali izlaganjem suncu tokom dužeg vremenskog perioda.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam