Putin zaronio u ledenu vodu: Prekrstio se i potopio tri puta, tradicionalno obeležio Bogojavljenje (FOTO+VIDEO)

19.01.2021

12:59 >> 14:57

0

Autor: J. B. O.

Vladimir Putin je zaronio u rupu izrezanu u obliku krsta

Putin zaronio u ledenu vodu: Prekrstio se i potopio tri puta, tradicionalno obeležio Bogojavljenje (FOTO+VIDEO)
Copyright Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin zaronio je, u Moskovskoj oblasti, u ledenu vodu povodom pravoslavnog praznika Bogojavljenja.

Putin je zaronio u rupu izrezanu u obliku krsta, prekrstio se i tri puta uronio u vodu.

Ranije je portparol predsednika Dmitrij Peskov saopštio da je Putin učestvovao u bogojavljenskom kupanju i da je to tradicija koju on ne menja.

Praznik je obeležen širom Rusije. Ove godine je prvi put osveštana voda na Sabornom trgu glavnog hrama Oružanih snaga Rusije, koji je otvoren u junu prošle godine. U Podmoskovlju je bilo i do 20 stepeni ispod nule, ali je, bez obzira na to, bilo mnogo onih koji su želeli da učestvuju u bogojavljenskoj tradiciji.

Vojnici učestvuju u bogojavljenskom kupanju širom zemlje. Samo u Centralnom vojnom okrugu, u “jordan” (tako se naziva rupa u ledu, u znak sećanja na reku Jordan u kojoj je Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista) uronilo je oko 10.000 ljudi, i to ne samo vojnici, već i članovi njihovih porodica. U okrugu su specijalisti Ministarstva odbrane Rusije pripremili 50 bazena, opremivši ih specijalnim platformama i merdervinama.

Danas vernici širom istočne Evrope i Rusije obeležavaju Bogojavljenje, jedan od najvažnijih praznika u hrišćanskom kalendaru.

Praznik se obeležava 19. januara, u znak sećanja na krštenje Isusa Hrista u reci Jordan.

Pročitajte još:

Mnogi vernici na Bogojavljenje ulaze u ledenu vodu. U nekim zemljama, tri puta potapaju celo telo u reci, a u nekim, kao u Srbiji, plivaju za Časni krst.

Veruje se da ulazak u vodu donosi dobro zdravlje i spira grehe.

Pravoslavci veruju da sva voda na Bogojavljenje postaje sveta. Neki veruju da ledena voda može da ima pozitivan uticaj na telo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike