Sukob Turske i Grčke na ivici eskalacije: Evropska unija zapretila Ankari sankcijama

03.10.2020

08:19

0

Autor: A. B.

Sukob Turske i Grčke na ivici eskalacije: Evropska unija zapretila Ankari sankcijama
Copyright Profimedia

Problem oko energetskih resursa u istočnom Sredozemlju i dalje nije rešen, a sve se podiže na viši nivo kada se zna da je Evropska unija zapretila Turskoj sankcijama.

Mevlut Čavušoglu, turski ministar spoljnih poslova, istakao je da “stavovi EU služe da zadovolje grčku stranu”, dok iz Brisela poručuju da za sada neće biti sankcija, ali da su moguće.

Čelnici EU u petak su doneli takvu odluku, međutim, ukoliko se bude kršio međunarodni zakon tokom istraživanja nalazišta plina u Sredozemlju, priča će se promeniti.

– Prikrivena pretnja EU ne donosi popuštanje, izražavamo razočaranje zbog toga što nisu ponuđeni konkretni koraci za ažuriranje sporazume dve strane o migracijama, sporazumima o carinskoj uniji ili liberalizaciji viznog režima. Ankara je spremna za saradnju pod “odgovarajućim uslovima” – istakao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji u Rimu sa italijanskim kolegom Luiđijem Di Majom.

Grčka je još ranije tražila sankcije, nakon što je Ankara poslala istraživački brod u pomenuti deo Sredozemlja uz pratnju ratnih brodova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Al Jazeera

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike