Kijev hoće da ukine Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, Mađarska blokirala 500 miliona evra pomoći Kijevu

19.01.2023

15:23 >> 22:52

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Kijev hoće da ukine Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, Mađarska blokirala 500 miliona evra pomoći Kijevu
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Sukob u Ukrajini je ušao u 330. dan.

NATO i lideri zapadnih zemalja najavljuju nove isporuke teškog naoružanja Ukrajini, dok Kijev tvrdi da Rusija ostaje bez balističkih projektila.

Istovremeno se nastavljaju ruski raketni udari na ukrajinsku infrastrukturu, a borbe su ponovo intenzivirane u Zaporožju i Donjecku.

Kijevske vlasti su navodno povukle deo trupa sa zaporoškog sektora fronta, a vršilac dužnosti Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da je zauzeto selo Verhnje Vodjano u blizini Donjecka.

Najvažnije činjenice

U toku je 330. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.51 - Toliko za danas!

Hvala na poverenju, čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.26 - Ukrajina će nastaviti da dobija podršku iz SAD

Sjedinjene Američke Države će podržavati Ukrajinu, uključujući moguću operaciju zauzimanja Krima, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

„SAD pomažu Ukrajini i Ministarstvo odbrane je saopštavalo da ćemo biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. To uključuje i operaciju na Krimu“, izjavila je Sing.

Istovremeno je dodala da SAD smatraju Krim ukrajinskom teritorijom, te da Kijev „ima pravo“ da ga povrati.

„Pitate da li se Ukrajina konsultuje sa nama? Mi ne diktiramo ukrajinskoj strani kako da vodi operacije. Ukrajinci donose odluke o svojim operacijama i o tome kada će ih sprovoditi. Ako oni odluče da sprovedu operaciju na Krimu, onda imaju pravo. Imaju sva prava da ga vrate“, poručila je Sing.

22.39 - Mađarska blokirala 500 miliona evra pomoći Ukrajini

Mađarska je blokirala sedmu tranšu evropske pomoći namenjene Ukrajini, javila je radio-stanica „RMF FM“.

- Reč je o oko 500 miliona evra iz takozvanog Evropskog fonda mira iz koga Evropska unija od početka rata finansira smrtonosno oružje i zaštitna sredstva za Ukrajinu - saopštila je radio-stanica.

21.19 - Mađarska blokirala 500 miliona evra pomoći Ukrajini

Mađarska je blokirala sedmu tranšu evropske pomoći namenjene Ukrajini, javila je radio-stanica „RMF FM“.

Reč je o oko 500 miliona evra iz takozvanog Evropskog fonda mira iz koga Evropska unija od početka rata finansira smrtonosno oružje i zaštitna sredstva za Ukrajinu.

Ističe se da evropske diplomate negoduju zbog mađarskog veta, stoga se razmatra plan odobravanja sedme tranše pomoći bez učešća Budimpešte.

20.42  - Saliven razgovarao sa izraelskim liderima o ratu u Ukrajini

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven razgovarao je o ratu u Ukrajini sa izraelskim liderima tokom posete Izraelu i Zapadnoj obali, saopštila je danas Bela kuća.

Iako je Izrael osudio ruski napad na Ukrajinu, on je ograničio svoju pomoć Kijevu kako humanitarnu, tako i pomoć u zaštitnoj opremi.

20.01 - Kijev: Vlada predložila zakon za ukidanje Ukrajinske pravoslavne crkve

Ukrajinska vlada podnela je danas skupštini predlog zakona kojim bi mogla da se ukine Ukrajinska pravoslavna crkva ukoliko ukrajinske vlasti zaključe da je povezana sa Rusijom.

19.56 - Peskov: Zelenski bi više voleo da ni Putin ni Rusija nikada nisu postojali

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da za ukrajinskog predsednika i ceo režim u Kijevu samo prisustvo Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina "na ovom svetu predstavlja problem".

- Vladimir Zelenski i njegovo okruženje osećali bi se mnogo udobnije u drugačijoj stvarnosti, u kojoj ni Rusija ni Putin nikada nisu postojali - rekao je Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Dmitrij Peskov

19.02 - Grosi: Brine me što svet nemarno gleda na opasnost od nuklearke u Zaporožju

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da ga brine činjenica da svet nemarno gleda na značajnu opasnost koju predstavlja Zaporoška atomska elektrana u Ukrajini.

Obraćajući se novinarima u Kijevu, Grosi je rekao da bi se nuklearna nesreća mogla dogoditi svakog trena i ponovio da je situacija u nuklearnoj elektrani veoma nesigurna.

- Brinem se da ovo postaje rutina, da ljudi mogu da veruju da se do sada ništa nije desilo, pa tako i generalni direktor IAEA diže lažnu uzbunu? - rekao je.

17.04 - Duda: Sukob u Ukrajini završiće se za pregovaračkim stolom

Sukob u Ukrajini će se pre ili kasnije završiti za pregovaračkim stolom, ali uslovi za to još nisu dobri, izjavio je danas poljski predsednik Andžej Duda.

AP Photo/Markus Schreiber
Andžej Duda

16.22 - Estonija najavila vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od oko 113 miliona evra

Estonski ministar odbrane Hano Pevkur rekao je danas da će ta zemlja poslati vojnu opremu Ukrajini u vrednosti od oko 113 miliona evra u svom najnovijem paketu pomoći Kijevu u ratu protiv Rusije.

- Ukrajincima je najpotrebnije teško naoružanje - rekao je estonski ministar odbrane na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim britanskim kolegom Benom Volasom u vojnoj bazi Tapa u Estoniji, preneo je Rojters.

16.10 - Nemačka spremna da isporuči Ukrajini više od 100 tenkova

Nemačke kompanije za proizvodnju oružja spremne su da isporuče više od 100 borbenih tenkova Ukrajini, uključujući "Leopard" i obnovljene britanske tenkove Čelendžer 1, izvestio je danas list Handelsblat, pozivajući se na izvore iz vojne industrije.

AP Photo/Martin Meissner, File
 

Nemačka bi u Ukrajinu mogla da pošalje tenkove Leopard 2 koji su prvobitno bili namenjeni Češkoj i Slovačkoj, preneo je Rojters.

15.57 - Zelenski i Mišel razgovarali o podršci EU Ukrajini

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel danas je u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim razgovarao o podršci EU Ukrajini u borbi protiv Rusije, kao i o reformama potrebnim da se Ukrajina pridruži EU po okončanju sukoba.

Na zajedničkoj konferenciji sa Mišelom, Zelenski je pozvao saveznike Ukrajine da Kijevu isporuče više oružja što pre i ocenio da bi to pomoglo da se garantuje bezbednost Ukrajine i Evrope.

Mišel je izjavio kako će Kijevu biti potrebno još reformi kako bi se ojačala vladavina prava i kako bi Ukrajina mogla da se pridruži EU dan nakon završetka rata, prenosi Rojters.

15.17 - Valas: Britanija planira da pošalje 600 raketa "Brimston" Ukrajini

Velika Britanija planira da pošalje 600 raketa "brimston" u Ukrajinu kao podršku toj zemlji u borbi protiv Rusije, izjavio je danas britanski ministar odbrane Ben Volas.

Volas je, tokom posete vojnoj bazi Tapa u Estoniji, rekao da će London poslati još 600 projektila "brimston" što će, kako je naveo, biti veoma važno u pomoći Ukrajini da dominira bojnim poljem, preneo je Rojters.

AP Photo/Alberto Pezzali
Ben Volas

14.59  - Moldaviji potrebni PVO sistemi i budžetska podrška

Moldavija je danas od svojih saveznika zatražila odbrambene sisteme, kako bi ojačala svoje odbrambene sposobnosti dok u Ukrajini i dalje traje rat.

Ukrajinska predsednica Maja Sandu rekla je u Davosu da je ta zemlja zatražila sisteme PVO od saveznika.

- Razumemo da je Ukrajina prioritet i da treba da dobije najviše opreme, ali se nadamo da ćemo i mi dobiti nešto - rekla je Sandu.

13.30 - Peskov Zelenskom: Rusija i Putin postoje i postojaće

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas Kijevu da što pre shvati da Rusija i ruski predsednik Vladimir Putin postoje i da će postojati.

Peskov je na taj način reagovao na izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je, tokom obraćanja putem video-linka na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, rekao da sumnja da je ruski predsednik Vladimir Putin živ i da nije siguran s kim treba voditi potencijalne pregovore.

- Jasno je da su Rusija i Putin za sadašnju Ukrajinu i Zelenskog veliki problem. I jasno je da bi, čisto u psihološkom smislu, Zelenski više voleo da nema ni Rusije ni Putina, ali što pre shvati, što pre ukrajinski režim shvati da Rusija i Putin postoje i da će postojati i da će pre ili kasnije morati da se okanu svega ruskog, to bolje za takvu zemlju kao što je Ukrajina - rekao je Peskov obraćajući se novinarima.

On je poručio da će zahtevi Rusije biti ostvareni "na ovaj ili onaj način" i što pre oni budu uzeti u obzir, to će Ukrajina pre moći da počne sa obnovom.

Profimedia
Dmitrij Peskov

13.15 - Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel doputovao je u Kijev

On će se sastati sa predsednikom i premijerom zemlje i obratiti se parlamentu.

13.03 - Zelenski: Nisam siguran da li je Putin živ

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je tokom današnjeg video-obraćanja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da nije "sasvim siguran" da je ruski predsednik Vladimir Putin živ i da donosi odluke u Rusiji.

- Ne razumem baš sa kim da razgovaram i o čemu. Nisam siguran da je predsednik Rusije, koji se ponekad pojavljuje uz pomoć tehnike hroma ki, zaista on - rekao je Zelenski, komentarišući mogućnost mirovnih pregovora Kijeva i Moskve.

"Hroma ki" je tehnika vizuelnih efekata koja se koristi kako bi se izmenila pozadina iza osobe na snimku.

12.31 - Ruski ambasador u SAD: Uništićemo američko oružje

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov obećao je da Oružane snage Rusije neće ostaviti bez odgovora napade na državnu teritoriju, uključujući Krim.

12.27 - Duda: Sukob u Ukrajini završiće se za pregovaračkim stolom

AP Photo/Czarek Sokolowski
Andžej Duda

Sukob u Ukrajini završiće se pre ili kasnije za pregovaračkim stolom, ali do sada se nisu razvili uslovi za to, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Poljski predsednik se složio sa mišljenjem generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da će se ono što se dešava u Ukrajini završiti za pregovaračkim stolom.

- Najverovatnije, da. Takav je red stvari. Tako se obično završavaju ratovi. I ovaj, koji je toliko važan za ceo svet, završiće se na isti način - konstatovao je Duda.

11.36 - Lavrov: Moskva i Minsk čine sve što mogu da se zaštite

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva i Minsk čine sve što mogu da se zaštite od pokušaja Zapada da im naudi.

- Što se tiče specijalne vojne operacije, zajedno sa našim beloruskim saveznicima i prijateljima preduzimamo sve neophodne mere da se zaštitimo od potencijalne štete zapadnih suseda. Možemo da vidimo da NATO zauzima severnu Evropu, koja je nekad bila uglavnom neutralan region. Finska i Švedska su veoma blizu naših zajedničkih granica - kazao je Lavrov, prenosi TASS.

Šef diplomatije Rusije naglasio je da rusko-beloruska odbrambena saradnja je u toku sa vremenom i da su dve zemlje spremne za bilo koju situaciju.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Sergej Lavrov

10.43 - Švedska će poslati Ukrajini samohodno artiljerijsko oruđe „Arčer“, saopštio je „Švedski radio“.

9.53 - Rusija: Nadamo se da će Izrael biti mudar

Moskva se nada da će Izrael pokazati mudar pristup kada je reč o ukrajinskoj krizi i da Kijevu neće isporučivati naoružanje, bez obzira na pozive da to uradi, rekao je ambasador Rusije u toj zemlji Anatolij Viktorov.

- Zadvoljni smo što su izraelski partneri zauzeli izbalansiran stav bez obzira na mnogobrojne pozive da isporuče oružje Ukrajini. Za obe zemlje je važno da se takav kurs nastavi - rekao je ambasador.

10.06 - Ukrajina: Zapad da požuri sa slanjem tenkova, nemamo vremena

Ukrajina je danas apelovala na zapadne saveznike da požure sa isporukom tenkova i protivvazdušne odbrane, navodeći da se odlaganje isporuke plaća ukrajinskim životima.

- Nemamo vremena, svet nema vremena ovog puta - naveo je na Telegramu šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

Zapadni saveznici će se sutra sastati u vojnoj bazi "Ramštajn" u Nemačkoj, kako bi razgovarali o tome da li će Berlin dozvoliti da se nemački tenkovi "lepard" isporuče Ukrajini, preneo je Rojters.

- Pitanje isporuke tenkova za Ukrajinu mora da se reši što pre. Kao i pitanje isporuke dodatnih protivvazdušnih sistema. Tu sporost plaćamo životima ukrajinskog naroda, ne bi trebalo da bude tako - rekao je Jermak.

9.34 - Rusi napreduju u području Artjomovska

Profimedia
 

Ruske jedinice uspešno napreduju na području Artjomovska u DNR, javlja izveštač Sputnjika sa lica mesta.

- U gradu su stalne borbe. Neprekidno radi artiljerija, pucnji, čujemo ih, neprekidno je rat, stalno ih likvidiramo i napredujemo - rekao je Sputnjiku jedan od komandanta grupe „Vagner“.

Industrijska zona je praktično pod njihovom kontrolom, a sada je u toku čišćenje stambenih oblasti.

- Situacija je napeta. Svaki dan im oduzimamo delove kako u gradu, tako i van grada - rekao je komandat.

9.28 - Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena na celoj teritoriji Ukrajine

8:56 - Vašington ne planira da uključe tenkove „Abrams“ u novi paket pomoći Kijevu

SAD ne planiraju da uključe svoje tenkove „Abrams“ u novi paket vojne pomoći Ukrajini koji bi mogao biti objavljen u petak, zbog poteškoća u logistici i održavanju, a ne zbog straha od eskalacije, piše list „Politiko“, pozivajući se na anonimne izvore upoznate sa tokom diskusije.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

8.53 - Rusija: Pokrenut postupak protiv državljanina SAD zbog špijunaže

Federalna služba bezbednosti Rusije pokrenula je krivični postupak protiv američkog državljanina zbog prikupljanja bioloških obaveštajnih informacija, prenosi TASS.

- Federalna služba bezbednosti otvorila je krivični postupak protiv američkog državljanina na osnovu skupa dokaza po članu 276 špijunaža krivičnog zakonika Rusije - navodi se u današnjem saopštenju na sajtu FSB-a.

Kako navodi agencija, on je osumnjičen za prikupljanje bioloških obaveštajnih informacija koje ugrožavaju bezbednost Ruske Federacije.

8.25 - Antonov: Stejt department huška ukrajinske vlasti da izvedu teroristički čin u Rusiji

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je da američki Stejt department, po načinu na koji govori o Krimu, huška ukrajinske vlasti da izvedu teroristički čin u Rusiji. Upitan da prokomentariše reči portparola Stejt departmenta Neda Prajsa o mogućnosti da ukrajinska vojska napadne Krim američkim oružjem, ruski diplomata je rekao da je "evidentno da je retorika američkih zvaničnika postala sve više militantna", preneo je TASS.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

- Stejt department, kroz svoje izjave, koje su dijametralno suprotne od realnosti, a to je da je "Krim ukrajinski" i da Ukrajina može da koristi američko oružje da zaštiti svoju teritoriju, zapravo, huška kijevski režim da počini terorističke akcije u Rusiji. Kada zločinci iz Kijeva čuju takve ocene Vašingtona, osećaju se osokoljeno. Rizici od eskalacije konflikta će se samo pojačati - rekao je Antonov.

Kako je dodao Antonov, u međuvremenu američki novinari "podržavaju ponašanje američke administracije i opravdavaju napade kijevskog režima na Krim".

7.30 - Novi stalni predstavnik Rusije pri EU biće imenovan kad Evropa pokaže spremnost

 Vršilac dužnosti stalnog predstavnika Ruske Federacije pri EU Kiril Logvinov izjavio je da će vreme imenovanja novog stalnog predstavnika Rusije pri EU zavisi od spremnosti Brisela za politički dijalog na zadovoljavajućem nivou. '

- Što se tiče imenovanja novog predstavnika, to zavisi pre svega od toga kada će EU pokazati spremnost za politički dijalog, čiji bi nivo i sadržaj podrazumevao od nas da imenujemo stalnog predstavnika za komunikaciju s Briselom - rekao je Logvinov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u septembru 2021. godine razrešio Vladimira Čižova sa dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri EU.

7.10 - Zelenski: Smiruju se sukobi

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se smiruju sukobi.

- Rat se zaista usporava zimi. Postoje razumljive okolnosti i razumljivi razlozi. Svi su umorni: priroda, ljudi i, hvala Bogu, neprijatelj - rekao je Zelenski na Međunarodnom ekonomskom forumu.

Ukrajinski lider je napomenuo da se i dalje vode žestoke borbe na istočnom delu linije razdvajanja.

7.00 - Rusija: Nemačka i Francuska preko Minskih sporazuma tajno naoružavale Ukrajinu

Nemačka i Francuska iskoristile su sporazume iz Minska za tajno vojno jačanje Ukrajine, izjavio je na sastanku OEBS Foruma o bezbednosnoj saradnji Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije u bečkim pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja.

- Građani evropskih država, SAD i Kanade moraju znati da su posrednici mirnog rešenja u Ukrajini - Nemačka i Francuska - koristili minski kompleks mera i Rezoluciju 2202 Saveta bezbednosti UN kao paravan za tajnu diplomatiju, usmerenu na antirusko vojno jačanje Kijeva, uz direktnu pomoć država članica NATO - rekao je Gavrilov.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike