Na Ajfelovom tornju prikazani slogani sa protesta u Iranu! (FOTO)

16.01.2023

20:42

0

Autor: J. J.

Francuska je prošle nedelje pozvala na razgovor iranskog diplomatu zbog pogubljenja britansko-iranskog državljanina, optuženog za špijunažu

Na Ajfelovom tornju prikazani slogani sa protesta u Iranu! (FOTO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Na Ajfelovom tornju u Parizu danas su prikazani slogani podrške iranskim demonstrantima i ženama koje se bore za veća prava.

Četiri meseca nakon što je u pritvoru u Iranu preminula 22-ogodišnja Mahsa Amini, što je izazvalo proteste širom Irana, na Ajfelovom tornju istaknuti su slogani "Žena. Život. Sloboda" i "Zaustavite pogubljenja u Iranu", prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler
 

 

Francuska je prošle nedelje pozvala na razgovor iranskog diplomatu zbog pogubljenja britansko-iranskog državljanina, optuženog za špijunažu.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler
 

 

 Protesti širom Irana izbili su 16. septembra nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini koju je privela "policija za moral" zbog navodno nepropisnog nošenja hidžaba i pretvorili su se u opšte-narodnu pobunu protiv vlasti.

Podsetimo, Mahsa Amini, dvadesetdvogodišnja devojka iz provincije Kurdistan u Iranu, uhapšena je sredinom septembra 2022. godine zbog “nepoštovanja pravila nošenja marame”, u pritvoru je pala u komu i tri dana kasnije je preminula.

Iranski zvaničnici saopštili su da je uzrok smrti srčani udar, međutim njena porodica i očevici su to negirali, navodeći da su devojku pretukli i mučili pripadnici takozvane moralne (verske) policije u Iranu.

Smrt Mahse Amini pokrenula je talas protesta u zemlji, u nemirima je do sada poginulo više desetina ljudi, skupovi podrške održavaju se širom sveta, a Iran je ponovo u fokusu svetske javnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike