Smrt još jedne devojke raspaljuje proteste u Iranu: Nika (16) nije izvršila samoubistvo, porodica strahuje za svoje živote!

26.10.2022

22:15

0

Nikini tetka i ujak su kasnije uhapšeni i pojavili su se na državnoj televiziji rekavši da je Nika "bačena" sa višespratnice koja se nalazi blizu njene kuće

Smrt još jedne devojke raspaljuje proteste u Iranu: Nika (16) nije izvršila samoubistvo, porodica strahuje za svoje živote!
Iran protest - Copyright AP Photo/Yorgos Karahalis

Porodični advokat porodice Nike Šakrami ponovo je odbacila navode da je tinejdžerka koja je pronađena mrtva nakon što je nestala tokom protestnog skupa prošlog meseca izvršila samoubistvo.

Nika (16), nestala je 20. septembra tokom antivladinog protesta u Teheranu. Njena porodica pronašla je njeno telo u mrtvačnici izvan prestonice nakon što je danima tragala za njom po zatvorima, pritvorskim centrima, policijskim stanicama i bolnicama.

Nikini tetka i ujak su kasnije uhapšeni i pojavili su se na državnoj televiziji rekavši da je Nika "bačena" sa višespratnice koja se nalazi blizu njene kuće.

 

 

Zvaničnici su državnim medijima rekli da na Nikinom telu nema tragova metaka i da njena smrt nije povezana sa protestima. Zvanični mediji sugerišu da se bacila sa krova i da je njena torba pronađena tamo.

Ali Reza Bageri, advokat porodice Šakrami, ponovio je u sredu da uzrok Nikine smrti nije samoubistvo.

Nasrin Šakarami, majka tinejdžerke, osudila je izveštaj državne televizije u kojem je njena porodica bila primorana da odbaci tvrdnje da su Niku ubile snage bezbednosti.

Nikina majka i ujak rekli su da su joj lobanja i nos slomljeni. Telo je zbog obdukcije zašiveno od grudnog koša do stomaka.

Nika je postala ikona tekućih antivladinih protesta koji su potresli Iran od smrti 22-godišnjeg Mahse Amini 16. septembra. Demonstranti su podelili video snimak tinejdžerke kako se smeje i peva protestnu pesmu samo nekoliko dana pre njenog nestanka.

 

 

Amini je umrla u pritvoru moralne policije nakon što je uhapšena jer je navodno "pogrešno nosila hidžab".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike