Najmanje šestoro mrtvih posle nevremena u Alabami: Snimljen i tornado, a ono što je ostavio za sobom izgleda zastrašujuće (VIDEO/FOTO)

13.01.2023

15:06

0

Gradonačelnik Selme Džejms Perkins Mlađi rekao je na konferenciji za novinare da grad procenjuje obim štete

Najmanje šestoro mrtvih posle nevremena u Alabami: Snimljen i tornado, a ono što je ostavio za sobom izgleda zastrašujuće (VIDEO/FOTO)
Copyright AP Foto/Butch Dill

Najmanje šest osoba je poginulo u Alabami nakon što je nekoliko tornada pogodilo državu u četvrtak, uništivši kuće i nanevši, kako je gradonačelnik Selme rekao, "značajnu štetu". Petogodišnji dečak poginuo je i u Džordžiji kada je drvo udarilo u automobil kojim je putovao.

Poginuli u Alabami stanovnici su okruga Otoga, severozapadno od Montgomerija, rekao je direktor okružne agencije za vanredne situacije Erni Baget.

Tornado je, prema njegovim rečima, pogodio zajednice Old Kingstona i Marberija, prešavši put od otprilike 30 kilometara.

- Oko 40 do 50 domova je značajno oštećeno ili uništeno u ovom trenutku - rekao je Baget.

Gradonačelnik Selme Džejms Perkins Mlađi rekao je na konferenciji za novinare da grad procenjuje obim štete i da do četvrtka popodne nije zabeležen nijedan smrtni slučaj. Zamolio je stanovnike da dostave fotografije svake štete koju uoče oko Selme.

Ekipe hitne pomoći bile su na terenu da pruže pomoć.

AP Foto/Butch Dill
 

- Primili smo mnogo izveštaja o šteti - navodi se u saopštenju Nacionalne meteorološke službe u Birmingemu.

Većina ulica u Selmi zatvorena je zbog oborenih dalekovoda i drveća, navodi se u objavi grada na Fejsbuku. Zvaničnici Selme uveli su policijski čas od sumraka do zore, upozoravajući stanovnike da su izloženi dalekovodi stvorili opasnu situaciju.

AP Foto/Butch Dill
 

Oko 10.000 domaćinstava i preduzeća u Selmi ostalo je bez struje do 19.30, uključujući veći deo centra grada, rekao je Perkins i dodao da su ekipe na putu da osiguraju da se singal za mobilne telefone ne izgubi u gradu.

Ljudi su delili fotografije i video snimke oštećenja oko Selme, a neki prikazuju čitave ulice u kojima deluje da je više zgrada srušeno. Jedan korisnik je na Fejsbuku podelio više od dve desetine fotografija, na kojima se vide sravnjene kuće, drveće palo niz puteve, pa čak i automobil koji je izgledao kao da je razbijen srušenim dalekovodom.

 

 

Korisnik Tvitera je objavio video-snimak tornada koji se spušta sa njihove tačke gledišta ka međudržavnoj magistrali 65.

Naređeno je da se letovi na međunarodnom aerodromu Hartsfild-Džekson u Atlanti obustave zbog grmljavine, saopštila je u četvrtak Federalna uprava za vazduhoplovstvo. Kasnije je zabrana ukinuta, ali je procenjeno da letovi koji polaze iz Atlante kasne u proseku 26 minuta.

Portparol aerodroma rekao je da se situacija prati i da je uticaj na Hartsfild-Džekson bio minimalan.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike