Porodica našla medveda u hibernaciji ispod trema: Pas ga nanjušio tokom šetnje (VIDEO)

10.01.2023

15:24

0

Dašukeviči kažu da su tokom godina primetili mnogo medveda u blizini imanja, ali da je ovo najbliže što su ikada prišli nekom od njih

Porodica našla medveda u hibernaciji ispod trema: Pas ga nanjušio tokom šetnje (VIDEO)
Copyright Printscreen Youtube/ABC News

Vini Dašukevič i njegova devojka Olivija Unvin pronašli su 30. decembra ispod trema medveda u hibernaciji dok su se igrali sa svojim pitbulom Kalijem u dvorištu u Plejnvilu u Konektikatu.

Pas je počeo da se ponaša čudno, a onda je Olivija ugledala velikog crnog medveda ispod trema.

On je tamo spavao, delujući ravnodušno prema ljudima koji su ga našli. 

- Bio je potpuno nezainteresovan za sve. Kad smo ga videli nije se pomerio, nije reagovao. Definitivno mu je bilo veoma udobno - rekao je Dašukevč.

Video medveda koji je Tajler Dašukevič postavila na Tiktok pregledan je više od 15 miliona puta. Porodica je dala ime medvedu Marti Bernard i napravila mu nalog na Instagramu sa biografijom koja glasi: „Trenutno sam u hibernaciji dok ne budem spreman za toplo medveđe leto".

Dašukeviči kažu da su tokom godina primetili mnogo medveda u blizini imanja, ali da je ovo najbliže što su ikada prišli nekom od njih. Za sada njihov suživot protiče bez incidenata.

 

 

Ubrzo nakon što je upoznala svog novog gosta, Tajler Dašukevič je rekla da je porodica kontaktirala Odeljenje za energiju i zaštitu životne sredine Konektikata, iz koje joj je rečeno da se čini da je u pitanju muški crni medved. Iz Agencije su im objanili da bukom ili stimulacijom mogu naterati medveda da ode, ali i da ga mogu pustiti da se odmori dok ne završi sa hibernacijom, koja bi mogla da potraje još koji mesec.

- Uopšte nas nije uznemiravao, tako da smatramo da nema razloga da ga diramo - rekla je Tajler.

Crni medvedi, najmanja vrsta medveda u Severnoj Americi, svaštojedi su koji preferiraju šumovita staništa, prema Odeljenju za energiju i zaštitu životne sredine Konektikata. Odrasli mužjaci mogu da teže preko 220 kilograma.

Tokom poslednje dve decenije, došlo je do „brzog povećanja“ populacije crnih medveda u Konektikatu, prema Odeljenju, koje procenjuje da ih u državi ima više od 1.000.

Tokom hibernacije, crni medvedi snižavaju telesnu temperaturu i broj otkucaja srca, ali i dalje mogu da reaguju i brzo se kreću ako ih nešto uznemiri. Iako su napadi crnih medveda na ljude „veoma neuobičajeni“, stručnjaci upozoravaju da život pored njih može dovesti do sukoba.

Dašukeviči da više ne vode psa u dvorište, ali im generalno ne smeta prisustvo medveda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike