U Brazilu kao u SAD 6. januara 2021?! Pristalice Bolsonara blokiraju saobraćajnice, upale u zgrade vlade... (FOTO/VIDEO)

09.01.2023

07:20

0

Sudija Moraes je naložio da se kampovi koje su Bolsonarove pristalice podigle ispred vojnih baza rasformiraju u roku od 24 sata, kao i da se deblokiraju saobraćajnice i oslobode objekti vlade Brazila

U Brazilu kao u SAD 6. januara 2021?! Pristalice Bolsonara blokiraju saobraćajnice, upale u zgrade vlade...  (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Sudija Vrhovnog suda Brazila Aleksandar de Moraes odlučio je da suspenduje guvernera Brazilije Ibaneiza Roša na 90 dana, navodeći bezbednosne propuste koji su omogućili pristalicama bivšeg, krajnje desničarskog predsednika Žaira Bolsonara da izvrše upade u zgrade federalne vlade Brazila.

Pre odluke o suspenziji, guverner Roša je izjavio da je najmanje 400 ljudi uhapšeno posle upada u ključne vladine zgrade u Braziliji, poručivši da će krivci "platiti za počinjene zločine", preneo je Si-En-En.

Sudija Moraes je naložio i da se kampovi koje su podigle pristalice Bolsonara ispred vojnih baza rasformiraju u roku od 24 sata, kao i da se deblokiraju saobraćajnice i oslobode objekti vlade Brazila, navodi se u izveštaju Rojtersa.

De Moraes je naredio i da se na društvenim mrežama Fejsbuk, Tviter i TikTok blokira propaganda pobunjenih pučista.

Predsednik Lula je bio na predsedničkom položaju u periodu od 2003. do 2011. godine, a prošle godine u oktobru je posle bespoštedne izborne kampanje koja je podelila Brazil, u drugom izbornom krugu nadmašio ljutog protivnika, desničara i dosadašnjeg predsednika Žaira Bolsonara za oko jedan odsto glasova, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Prema zvaničnim rezultatima, Lula je osvojio 50,9 odsto glasova, a Bolsonaro 49,15. Nakon toga počinju protesna okupljanja Bolsonarovih pristalica ispred vojnih baza širom Brazila i apeli da se izvrši vojna intervencija, a Lula spreči da ponovo preuzme predsedničku fukciju.

Kamiondžije koje podržavaju Bolsonara blokirali su 30. i 31. oktobra saobraćajnice širom zemlje, a 2. novembra Bolsonarove pristalice održavaju masovne mitinge širom zemlje, ponovo zahtevajući intervenciju oružanih snaga Brazila. Bolsonaro 22. novembra osporava rezultate izbora uz objašnjenje da bi glasovi iz nekih mašina za glasanje trebalo da budu "poništen", ali nadležni organi su odbacili njegovu žalbu.

Istog dana sud je overio Lulinu izbornu pobedu, a odmah nakon toga Bolsonarove pristalice pokušale su da napadnu sedište federalne policije u glavnom gradu Braziliji. Situacija u Brazilu se ne smiruje jer je dva dana kasnije uhapšen muškarac zbog pokušaja da podmetne bombu u znak protesta protiv rezultata izbora.

Uprkos pritisku Bolsonarovih pristalica Lula je 1. januara po treći put položio zakletvu kao predsednik i tom prilikom poručio da je pravi pobednik predsedničkih izbora - demokratija.

Nakon političkog nasilja hiljada ekstremnih desničara, pristalica bivšeg predsednika Bolsonara, novi stari-predsednik Luiz Inasio Lula da Silva obišao je danas vandalizovanu predsedničku palatu, preneo je londonski Gardijan.

Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres
Luiz Inasio Lula da Silva obišao je danas vandalizovanu predsedničku palatu

Masovni napadi Bolsonarovih pristalica na zgrade federalne vlade Brazila i predsedničku palatu odmah su upoređeni sa invazijom sledbenika Donalda Trampa na američki Kapitol 6. januara 2021. godine. Lula nije bio u Braziliji u trenutku izbijanja nereda, ali je održao oštar govor i okrivio Bolsonara za haos, obećavši da će "svi umešani biti kažnjeni".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike