Ukrajinske snage ispalile 10 raketa na Kirovski okrug Donjecka, Rusi će "samleti" stranu tehniku na frontu! (FOTO)

08.01.2023

23:45 >> 23:47

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Ukrajinske snage ispalile 10 raketa na Kirovski okrug Donjecka, Rusi će "samleti" stranu tehniku na frontu! (FOTO)
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Rat u Ukrajini je ušao u 319. dan.

Ruska vojska se osvetila za napad u Makejevki i u Kramatorsku je likvidirala, kako se tvrdi, više od 600 ukrajinskih vojnika.

Kijev tvrdi da je uspeo da povrati 40 odsto teritorije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o uvođenju sankcija protiv ruskog filmskog reditelja i oskarovca Nikite Mihalkova i još 118 drugih ruskih istaknutih umetnika.

Najvažnije činjenice

U toku je 319. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.41 - Stoltenberg: Potcenjivanje Rusije može da dovede do velikih posledica

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Stokholm i Helsinki poštuju trilateralni memorandum koje su potpisali sa Ankarom i da je danas, u sve opasnijem svetu "još važnije da Švedska i Fisnka postanu članice NATO".

On je pozvao na veću podršku Ukrajini i upozorio da potcenjivanje Rusije može da dovede do "velikih posledica po bezbednost u nordijskom regionu", objavljeno je na sajtu NATO.

Stoltenberg je izrazio uverenje da će "uskoro moći da poželi toplu dobrodošlicu Švedskoj i Finskoj" u Alijansi.

22.37 - Uzbune za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u tri regiona na istoku Ukrajine: Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti.

20.55 - DNR: Samlećemo stranu tehniku predatu Ukrajini

Sva tehnika predata u okviru nove vojne pomoći Ukrajini Oružane snage Rusije će „samleti“ na frontu, izjavio je za Sputnjik savetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin.

- Pre neki dan je objavljen obim nove vojne pomoći EU i SAD Ukrajini. Ona uključuje tenkove, oklopne transportere, raketne sisteme i još mnogo toga. Sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo svu tu pomoć samleti na frontu. Znamo da ratujemo i naučili smo za ovo vreme - rekao je Gagin.

On je takođe izrazio nadu da će Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništiti transportne i železničke čvorove i raskrsnice, železničke pruge i jednostavno neće dozvoliti da se ova tehnika nađe na frontu.

18.25 - Novo granatiranje Ukrajinaca

Ukrajinske snage ispalile su u 19.55 deset raketa na Kirovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Par sati ranije, ukrajinske trupe gađale su Kujbiševski okrug sa tri granate kalibra 155mm (kalibar koji koristi NATO), dok su naselje Aleksandrovka gađali sa šest granata kalibra 152mm.

16.42 - Minsk: Zajednička vojna vežba avijacija Belorusije i Rusije počinje 16. januara

Zajednička letno-taktička vežba avijacija Belorusije i Rusije biće održana od 16. januara do 1. februara, saopštila je danas pres služba Ministarstva odbrane Belorusije.

U ovu vežbu će biti uključeni svi aerodromi i poligoni ratnog vazduhoplovstva i PVO Oružanih snaga Belorusije.

AP Photo/Alexei Alexandrov, File
Ruska vojska

16.40 - Rusija i Ukrajina razmenile po 50 zarobljenih vojnika

Nakon pregovora sa ukrajinskom stranom iz zarobljeništva je oslobođeno 50 ruskih vojnika, a isto toliko ukrajinskih vojnika pušteno je iz ruskog zarobljeništva.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da će oslobođeni ruski vojnici biti prebačeni u Moskvu na medicinsku i psihološki oporavak.

16.29 - Granatirano selo Aleksandrovka

Ukrajinske trupe granatirale su selo Aleksandrovka, predgrađe Donjecka, artiljerijom kalibra 155 milimetara, saoštile su vlasti DNR.

Tom prilikom jedna osoba je povređena

16.19 - Kijev: Ukrajinci odali poštu majoru poginulom u borbama u Bahmutu

U Kijevu je danas na Trgu nezavisnosti odata pošta majoru Olehu Jurčenku (45) koji je poginuo boreći se protiv ruskih snaga u Bahmutu, strateškom gradu za ukrajinske snage koji je pod opsadom na istočnom frontu.

15.26 - Ruski patrijarh Kiril: Verski raskol u Ukrajini uskoro će biti okončan

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril izjavio je danas da će verski raskol u Ukrajini uskoro biti okončan, a podstrekači kažnjeni.

- Od raskolnika neće ostati ni traga jer oni đavolima zlim nalažu da nagrizaju pravoslavlje u kijevskim zemljama. Na njihovu propast se neće predugo čekati - rekao je ruski patrijarh posle liturgije u Uspenskoj sabornoj crkvi u moskovskom Kremlju.

Patrijarh je poručio da baš kao što su politička previranja pokosila sovjetske lidere koji su se drznuli da dignu ruku na crkvu, tako ni sadašnja ukrajinska vlast neće još dugo vladati Ukrajinom.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Patrijarh Kiril

14.10 - Rusija: U raketnom napadu likvidirano više od 600 ukrajinskih vojnika 

Komanda združenih snaga Ruske Federacije izvela je operaciju odmazde za udar na Makejevku. U raketnom napadu na privremenu bazu ukrajinskih snaga koja se nalazila u studentskom domu 28, u Kramatorsku, likvidirano je više od 600 neprijateljskih vojnika, saopštila je ruska vojska.

13.06 - Ukrajina se pretvorila u najveće minsko polje na svetu

Ukrajina se pretvorila u najveće minsko polje na svetu, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.

- Teritorija kontaminirana eksplozivom iznosi 250.000 kvadratnih kilometara - rekao je on.

Površina minskih polja u Ukrajini veća je od celog Korejskog poluostrva.

11.39 - Tajani: Italija priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini

Italija priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini, u toku su razgovari sa Francuskom, jer se tiče zajednički proizvedenih sistema protivvazdušne odbrane, izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

- O šestom paketu se još raspravlja i, kako je rečeno, neće biti slanja oružja pre nego što se iznese izveštaj u parlamentu. Razgovaramo sa Francuzima kako da unapredimo paket, u pogledu slanja sistema PVO, zajedničke proizvodnje Rima i Pariza - rekao je Tajani.

Profimedia
Antonio Tajani

11.34 - Danilov: Rusija može da predloži "korejsku opciju" za primirje

Rusija može da predloži „korejsku opciju“ za primirje koja predviđa podelu Ukrajine, tvrdi sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov.

- Sada nam nude korejsku opciju. Takozvana uslovna „38. paralela“. Ovde su takvi Ukrajinci, a ovde nisu takvi Ukrajinci. Rusi će sada izmisliti bilo šta. Znam sigurno da je jedna od opcija koju mogu da nam ponude 38. paralela - rekao je Danilov.

10.18 - Kirijenko: Zadaci specijalne vojne operacije u Ukrajini biće ispunjeni

Zadaci specijalne vojne operacije u Ukrajini, koje je postavio ruski predsednik Vladimir Putin, sigurno će biti ispunjeni, izjavio je danas prvi zamenik šefa administracije ruskog predsednika, Sergej Kirijenko.

9.00 - Sevastjanov: Papa Franja se nada produžetku primirja u Ukrajini

Predsedavajući Svetske unije staroveraca, Leonid Sevastjanov, rekao je da se papa Franja nada da će božićni prekid vatre u Ukrajini biti produžen. 

Sevastjanov, koji dobro poznaje papu, rekao je za RIA Novosti da se papa Franja 7. januara nije samo molio za Ruse, već je zajedno sa njima molitveno proslavio Božić.

- Zamolio je da se svim Rusima čestita Božić i rekao da se nada i moli da će primirje koje je Rusija najavila biti produženo - rekao je on.

AP Photo Alessandra Tarantino
Papa Franja

8.56 - Kadirov: Strana pomoć Ukrajini je šema za pranje novca

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da je zapadna pomoć Kijevu funkcionalna šema za pranje novca, da neće stići do fronta i da će ukrajinski zvaničnici proneveriti taj novac.

8.25 - Kijev granatirao termoelektranu

Sumnja se da su najmanje dve osobe ostale zarobljene ispod ruševina nakon što je u ukrajinskom napadu oštećena termoelektrana Starobeševska, saopštili su danas zvaničnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Misija DPR-a pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju za ratne zločine u Ukrajini saopštila je da je granatiranje najverovatnije izvršeno višecevnim raketnim sistemom.
 

7.25 - Eksplozije u Zaporožju

U gradu Zaporožje, koje se nalazi pod kontrolom Kijeva, čuju se eksplozije, saopštio je na svom Telegramu član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je dodao da su očevici čuli najmanje četiri eksplozije.
Prema njegovim rečima, posle prvih eksplozija čula se sirena za vazdušnu opasnost.

Rogov je precizirao da su pogođeni vojni i infrastrukturni objekti.

7.19 - Oglasio se Kadirov

Oko 300 boraca čečenskog odreda za specijalne namene „Ahmat 1“ otišlo je u zonu specijalne operacije u Ukrajini, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegramu.

Profimedia
Ramzan Kadirov

7.10 - "Ekonomija zemlje je u ruševinama"

Ukrajinska privreda je u potpunosti uništena, a vojne snage zemlje pale su u direktnu zavisnost od zapadnih isporuka tehnike i oružja, navodi se u zajedničkom članku za „Vašington post“ bivše američke državne sekretarke Kondolize Rajs i bivšeg ministra odbrane Roberta Gejtsa.

- Ekonomija zemlje je u ruševinama, milioni njenih stanovnika su izbegli, infrastruktura se raspada, a veliki deo njenih rudnih bogatstava, industrijskog potencijala i značajnog poljoprivrednog zemljišta je pod ruskom kontrolom - navodi se u članku.

7.00 - Zelenski uveo sankcije Nikiti Mihalkovu i za još 118 drugih umetnika

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o uvođenju sankcija protiv ruskog filmskog reditelja i oskarovca Nikite Mihalkova i još 118 drugih ruskih istaknutih umetnika, kao i nekoliko državljana Ukrajine, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu  ukrajinskog predsednika.

Sankcije su, između ostalih, uvedene i protiv operske pevačice Ane Netrebko, filozofa Aleksandra Dugina, generalnog direktora medijske grupe "Rosija sevodnja" Dmitrija Kiseljova i glavne urednice TV kanala RT Margarite Simonjan.

Profimedia
Vladimir Zelenski

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike