Policija otkrila kako je došla do ubice koji je izbo četvoro studenata na spavanju

02.01.2023

09:32

0

Autor: N. Pavlović

Motiv stravičnog zločina u Moskvi, u Ajdahu, i dalje nije poznat

Policija otkrila kako je došla do ubice koji je izbo četvoro studenata na spavanju
Brajan Koberger - Copyright Monroe County (Pa.) Correctional Facility via AP

Posle šest nedelja, 20.000 dojava i putovanja od 4.000 kilometara, američka policija je konačno uhapsila osumnjičenog za ubistvo četvoro studenata u gradiću Moskvi u Ajdahu, a sada je otkriven način na koji su došli do njega.

Brajan Koberger (28) je delimično uhvaćen zahvaljujući analizi DNK.

Koberger je uhapšen u domu svojih roditelja u Albrajtsvilu, u Pensilvaniji, nakon što ga je otac dovezao kući za praznike.

Međutim, dok su se vozili iz jedne američke države u drugu, policija mu je već bila na tragu.

Youtube/4 News Now
Ubijeni studenti

- Nešto pre Božića smo stegli obruč oko njega - rekao je jedan neimenovani izvor iz policije.

CNN prenosi da je policija počela da ga prati dok se vozio ka istoku, a tim FBI-ja ga je nadgledao četiri dana dok su tužioci pokušavali da dobiju nalog za hapšenje.

Policija je na mestu zločina našla uzorke DNK i proveravala ih u bazi podataka. Koristeći specijalne genealoške tehnike, do Kobergera se došlo preko DNK njegovih srodnika.

- Mesto zločina je bilo haotično i DNK uzorci su bili svuda. Uzeli su sve moguće uzorke koje su mogli i analizirali su ih - objasnio je nekadašnji agent FBI-ja Pit Jašmec.

Kako je rekao, za tu proceduru je potrebno vreme, a prvo su identifikovani uzorci DNK žrtava, pa se onda prešlo na otkrivanje uzoraka "koji ne bi trebalo tu da budu".

AP Photo/Ted S. Warren,File
Kuća u kojoj je počinjen zločin

FBI ima posebnu nacionalnu bazu podataka DNK.

- Istraga je dugo trajala jer je sakupljen ogroman broj dokaza koji je trebalo procesuirati. Ne možete samo da stavite kapljicu pod mikroskop i da je onda analizirate - rekao je stručnjak.

Podaci sa mobilnog telefona su pokazali da je Koberger često bio na istoj lokaciji kao i ubijeni studenti - Kejli Gonkalves, Medison Mogen, Ksana Kernodl i Itan Čepin. Podsetimo, oni su 13. novembra izbodeni na spavanju u kući koju su iznajmljivali. Svi su pohađali Univerzitet u Ajdahu.

Koberger je studirao kriminologiju na Univerzitetu Vašington u Pulmanu, na oko desetak minuta vožnje od Moksve. Oružje tek treba da bude pronađeno.

Do sada je malo detalja otkriveno o tome šta je policiju dovelo do ovog studenta jer, za sada, motiv zločina, nije poznat.

Kobergerov advokat tvrdi da je njegov klijent nedužan.

Iz policije grada Moskve su naveli da ih je više od 400 ljudi zvalo u vezi sa slučajem.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike