Dečak koji je mučio i ubio dvogodišnjaka mogao bi uskoro da se nađe na slobodi

29.12.2022

11:22

0

Džon Venebls (40) ima velike šanse da bude oslobođen zbog "pozitivnog napretka" iza rešetaka

Dečak koji je mučio i ubio dvogodišnjaka mogao bi uskoro da se nađe na slobodi
Džon Venebls - Copyright Profimedia

Desetogodišnjak koji je pre 30 godina ubio dvogodišnjeg dečaka u Velikoj Britaniji trebalo bi da ima saslušanje za uslovni otpust narednih nedelja bez obzira na molbe oca njegove žrtve da ostane u zatvoru.

Džon Venebls (40) ima velike šanse da bude oslobođen zbog "pozitivnog napretka" iza rešetaka.

On je Džejmsa Baldžera ubio u februaru 1993. godine, kad je imao samo 10 godina. Otac dvogodišnjaka Ralf Baldžer daje sve od sebe da ubica njegovog sina ostane iza rešetaka.

- Ako Venebls bude bio slobodan čovek dok mi budemo obeležavali 30 godina otkako smo izgubili našeg divnog dečaka, to će biti krajnja izdaja - rekao je Ralf, koji je u sredu apelovao na ministra pravde Dominika Raba da spreči njegovo puštanje na slobodu.

- Rab je obećao da će suzbiti najopasnije kriminalce u zemlji. Venebls bi trebalo da bude na vrhu te liste i da više nikada ne vidi svetlost dana - dodao je otac, koji je za britanske medije rekao da namerava da prisustvuje svakom saslušanju i da mu je rečeno da datum može da očekuje početkom 2023. godine.

Ranije ove godine "San" je pisao da je dosije o Veneblsu formiran na osnovu izveštaja zatvorskih službenika i psihijatara i da te dokumente sada ispituje odbor za uslovni otpust.

Otac žrtve tvrdi da je "Džon veoma bolestan i opasan".

Profimedia
Džejms Baldžer

Venebls i njegov vršnjak Robert Tomson imali su 10 godina kada su oteli, mučili i ubili Džejmsa Bulgera (2) u Merzisajdu u Engleskoj. Odveli su ga iz tržnog centra, a telo dvogodišnjak pronađeno je pored železničke pruge.

Obojica su proglašeni krivima za otmicu i ubistvo dečaka 24. novembra 1993. godine, čime su postali najmlađe osobe koje su osuđene zbog ubistva u poslednjih 250 godina.

U junu 2001. godine pušteni su iz ustanove za mlade prestupnike sa novim identitetima nakon što je zaključeno da više nisu opasni za javnost.

Džon je menjao identitet dva puta nakon što je rekao prijateljima da je osuđeni ubica, a 4. marta 2019. objavljeno je da će Venebls zadržati svoju anonimnost nakon što je sudija presudio da će ga to zaštititi od "ozbiljnog nasilja".

U nameri da otkriju njegov identitet, advokati Ralfa i Džimija Bulgera tvrdili su da su određeni detalji o ubici i njegovom životu "opštepoznati" i lako dostupni na internetu.

Venebls je trenutno u zatvoru maksimalne kategorije A nakon što je uhvaćen sa fotografijama zlostavljanja dece nakon strogo tajne policijske operacije i mogao bi da ostane iza rešetaka zauvek ukoliko odbor odluči da postoji preveliki rizik da se opet nađe na slobodi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike