Drama na inauguraciju Lule da Silve: Muškarac naoružan nožem i eksplozivom pokušao da se infiltrira, službe bezbednosti odmah reagovale

01.01.2023

22:59

0

Autor: 24sedam

Ranije ove nedelje, brazilski Vrhovni sud objavio je zabranu nošenja oružja u glavnom gradu Braziliji za vreme trajanja Luline ceremonije

Drama na inauguraciju Lule da Silve: Muškarac naoružan nožem i eksplozivom pokušao da se infiltrira, službe bezbednosti odmah reagovale
Luis Injasio Lula da Silva - Copyright AP Photo/Armando Franca

Lider levičara i pobednik na predsedničkim izborima u Brazilu, Luiz Injasio Lula da Silva, danas je u glavnom gradu Braziliji položio predsedničku zakletvu.

Njegova inauguracija organizovana je uz pooštrene mere bezbednosti zbog pretnji nasiljem pristalica njegovog krajnje desničarskog prethodnika Žaira Bolsonara.

Međutim, situacija ipak nije ostala pod kontrolom, jer su službe bezbednosti u Brazilu uhapsile čoveka naoružanog nožem i eksplozivnom napravom koji je pokušao da se infiltrira.

Ranije ove nedelje, brazilski Vrhovni sud objavio je zabranu nošenja oružja u glavnom gradu Braziliji za vreme trajanja Luline ceremonije polaganja zakletve.

AP Photo/Gustavo Moreno
 

- Izrečena je privremena suspenzija prava na nošenje bilo koje vrste vatrenog oružja i municije - navodi se u saopštenju suda.

Lula (77) je na oktobarskim predsedičkim izborima tesno pobedio Bolsonara i osvojio treći predsednički mandat, što je bez presedana u istoriji Brazila. Ovaj popularni levičar se vratio na političku pozornicu nakon pauze tokom koje je proveo godinu i po dana iza rešetaka po presudi za korupciju koja je kasnije poništena.

U periodu od 2003. do 2010. godine Lula je kao predsednik Radničke partije (PT) i bivši sindikalni lider podigao milione Brazilaca iz siromaštva i podstakao posustalu ekonomiju.

Sada se suočava sa zastrašujućim izazovom da poboljša stagnirajuću brazilsku ekonomiju i istovremeno ujedini zemlju koja je pod Bolsonarom postala bolno polarizovana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike