Preminuo bivši papa, Benedikt XVI!

31.12.2022

09:50

0

Juče mu je stanje bilo stabilno, a danas je Vatikan saopštio drugačije vesti

Preminuo bivši papa, Benedikt XVI!
Papa Benedikt XVI - Copyright Profimedia

Bivši poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI, preminuo je u 96. godini, saopštio je Vatikan, prenose svetske agencije. 

Ostavku na mesto pape podneo je pre skoro deceniju zbog lošeg zdravlja.

Predvodio je Katoličku crkvu manje od osam godina sve dok 2013. nije postao prvi papa koji je podneo ostavku od Grgura XII 1415. godine.

Benedikt je proveo svoje poslednje godine u manastiru "Mater Ecclesiae" unutar zidina Vatikana.

Njegov naslednik papa Franja rekao je da ga je tamo često posećivao.

Vatikan je u saopštenju naveo: „Sa tugom vas obaveštavamo da je papa emeritus Benedikt XVI preminuo danas u 9.34 u manastiru 'Mater Ecclesiae' u Vatikanu. Dalje informacije biće saopštene u najkraćem mogućem roku."

Sven Hoppe/dpa via AP
Papa Benedikt XVI

Iako je bivši pontifik već neko vreme bio bolestan, Sveta stolica je rekla da se njegovo stanje pogoršalo zbog starosti.

Papa Franja je u sredu tokom svoje poslednje audijencije u Vatikanu apelovao na sve da se „mole posebnom molitvom za papu emeritusa Benedikta”, za koga je rekao da je veoma bolestan.

Rođen kao Jozef Racinger u Nemačkoj, Benedikt je imao 78 godina kada je 2005. postao jedan od najstarijih papa ikada izabranih.

Tokom većeg dela njegovog boravka na ovoj funckiji Katolička crkva se suočavala sa optužbama, pravnim zahtevima i zvaničnim izveštajima o decenijama zlostavljanja dece od strane sveštenika.

Ranije ove godine bivši papa je priznao da su napravljene greške u rešavanju slučajeva zlostavljanja dok je bio nadbiskup Minhena između 1977. i 1982. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike