Bibi se vratio! Netanjahu premijer Izraela po 6. put, sazvao vladu sa najviše desničara do sada

29.12.2022 | 17:56

Netanjahuove veze sa desničarskim strankama izazvale su zabrinutost kada je ponovo izabran za premijera

Copyright Amir Cohen/Pool Photo via AP

Nova izraelska vlada položila je danas zakletvu, čime je Benjamin Netanjahu preuzeo funkciju premijera po rekordni šesti put.

- Uspostavićemo stabilnu vladu koja će tokom celog svog mandata voditi računa o svim građanima Izraela - rekao je Netanjahu.

Kako se navodi, Netanjahuove veze sa desničarskim strankama izazvale su zabrinutost kada je ponovo izabran za premijera, zbog antipalestinskih stavova i njihovih ranijih postupaka protiv pravnog sistema u toj zemlji, kao i protiv arapske manjine i LGBT populacije. Netanjahu je odgovarajući na kritike više puta ponovio da će nova vlada promovisati mir i toleranciju.

Amir Cohen/Pool Photo via AP
Benjamin Netanjahu

Netanjahuova konzervativna partija Likud navela je u nacrtima za novu vladu kao jedan od ciljeva promovisanje i razvijanje naselja u područjima Zapadne obale, teritorije na kojoj su, kako navodi Rojters, Palestinci nastojali da izgrade buduću državu, a na koju, kako Likud navodi, "jevrejski narod ima neprikosnoveno pravo".

- Takve smernice predstavljaju opasno podizanje tenzija i ostaviće posledice na čitav region - izjavio je portparol palestinskog predsednika Mamuda Abasa.
 

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug