UŽIVO Rat oko Nagorno-Karabaha: Stepanakert granatiran kasetnim bombama, Azerbejdžan se hvali "trofejima" (VIDEO)

15.10.2020

06:02 >> 14:12

0

Pratite sa 24sedam iz minuta u minut...

UŽIVO Rat oko Nagorno-Karabaha: Stepanakert granatiran kasetnim bombama, Azerbejdžan se hvali "trofejima" (VIDEO)
Copyright Profimedia

Sve oči su i dalje uperene u Nagorno-Karabah. Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je tokom jučerašnjeg dana na Stepanakert ispaljeno preko 100 raketa iz lansirnog sistema „Smerč“. Istovremeno, azerbejdžanske snage tvrde da se vojska Nagorno-Karbaaha povlači duž cele linije fronta.

Prema rečima Arutjunjana, samo pukom srećom nije došlo do većih gubitaka kada je reč o granatiranju prestonice Karabaha.

„Izgleda da je razlog zbog čega je azerbejdžanska strana intenzivirala gađanje Stepanakerta jeste što je jermenska vojska uspela da ispuni sve zadatke, da odbije napade i s vazduha i s kopna. Pored toga, azerbejdžanske snage su ponovo pretrpele velike gubitke“, rekao je on.

Sa druge strane, portparol Ministarstva odbrane Azerbejdžana Vagif Dargjahli izjavio je da se jermenska vojska povlači duž celog fronta na liniji razgraničenja sa Nagorno-Karabahom.

Pratite sa 24sedam iz minuta u minut…

Demanti Jerevana: Nismo granatirali naftovod

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan demantovala je izjavu Bakua o pokušaju jermenske strane da granatira naftovod Baku-Tbilisi-Džejhan.

– Izjava azerbejdžanske strane da su navodno jermenske jedinice pokušale da izvedu napad na naftovod Baku-Tbilisi-Džejhan je bezočna laž. Više puta smo izjavljivali da ne ciljamo naftnu i gasnu infrastrukturu, ali bez obzira na mesto razmeštanja, svi vojni objekti i ciljevi, odakle se puca na Karabah, biće uništeni – napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Baku: Jermenske snage pokušale da napadnu naftovod

Državno Tužilaštvo Azerbejdžana saopštilo je da su oružane snage Jermenije pokušale raketni napad na naftovod Baku-Tbilisi-Džejhan.

– Oružane snage Jermenije pokušale su danas oko 21 sat po lokalnom vremenu raketne udare na deo naftovoda Baku-Tbilisi-Džejhan. Naftovod ima poseban značaj za energetsku bezbednost Evrope i najveći je strateški projekat u regionu. Zahvaljujući odlučnim merama naše vojske taj pokušaj je bio sprečen -, navodi se u saopštenju.

Nagorno-Karabah poziva da se formira međunarodna antiteroristička koalicija

Predsednik nepriznatog Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan je, u svetlu vesti o teroristima koji ratuju na strani Azerbejdžana u sukobu u Nagorno-Karabahu, pozvao da se formira međunarodna antiteroristička koalicija.

– Kao predsednik države koja se bori za svoju nezavisnost, pozivam civilizovani svet da aktivno učestvuje u borbi protiv terorizma. Imperativ dana je formiranje aktivne i efikasne međunarodne antiterorističke koalicije – napisao je Arutjunjan na Fejsbuku.

Premijer Jermenije: Ako je Azerbejdžan spreman na ustupke, i mi smo

Jermenija je spremna za ustupke kada je reč o konfliktu u Nagorno-Karabahu ako takva spremnost postoji i na strani Azerbejdžana, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

– Konflikti treba da se rešavaju na bazi uzajamnih ustupaka. Nagorno-Karabah je spreman, Jermenija je spremna na recipročne ustupke na koje je spreman Azerbejdžan – rekao je Pašinjan, prenosi Sputnjik.

Azerbejdžan objavio snimak osvojenog punkta i tehnike protivnika

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je video-snimak zauzetog punkta jermenskih oružanih snaga i zarobljenih trofeja.

Prethodno je Ministarstvo objavilo video oklopne tehnike zauzete tokom sukoba u Karabahu.

Lavrov i Zarif izrazili zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Karabahu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa šefom iranske diplomatije Muhamedom Džavadom Zarifom. Ministri su izrazili zabrinutost zbog neviđene eskalacije u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, navodi se u saopštenju MIP Rusije.

– Moskva i Teheran su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog neviđene eskalacije u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu. Ukazano je na opasnost uplitanja u sukob radikalnih boraca nelegalnih oružanih formacija iz Sirije i Libije. Konstantovano je da ne postoji alternativa za diplomatsko rešavanje problema, čiji početak treba da bude prekid vatre bez preduslova – saopštila je ruska strana.

Lavrov je ukazao na intenzivne napore Rusije, između ostalog, i u okviru trojke kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a, u cilju uspostavljanja mira u regionu.

Jermenija optužila Azerbejdžan za raketni napad na glavni grad Karabaha

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan saopštila je da je u toku raketni napad na glavni grad nepriznatog Nagorno-Karabaha, Stepanakert.

– Neprijatelj je započeo raketni napad na Stepanakert – napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Dopisnik Sputnjika javio je da se u gradu čulo nekoliko eksplozija i da su se čule sirene. Ljudi se spuštaju u skloništa.

Ministarstvo spoljnih poslova Karabaha kasnije je saopštilo da su u centru grada eksplodirale četiri kasetne bombe.

Naredba Azerbejdžana: Pripremite oružje velike razorne moći

Ministar odbrane Azerbejdžana Zakir Gasanov naredio je vojsci da napravi plan napada na vojno-stratešku infrastrkuturu jermenskih snaga u Nagorno-Karabahu uz primenu oružja velike razorne moći.

Takođe je poručio vojsci da preduzmu sve moguće mere kako bi se oslobodila okupirana teritorija Azerbejdžana.

Azerbejdžanski ministar odbrane je ujedno i zapretio jermenskim snagama da će, u slučaju da vojska Nagorno-Karabaha u napadu na azerbejdžanske položaje upotrebi raketne komplekse „Iskander“, biti pružen adekvatan odgovor.

Sirene za vazdušnu opasnost u Stepanakertu

Sirene za vazdušnu opasnost su se opet oglasile u gradu Stepanakertu.

Nariškin: Na hiljade terorista se prebacuje u Nagorno-Karabah

Šef Ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin kaže da se na hiljadu militanata terorističkih organizacija na Bliskom istoku prebacuju u zonu sukoba Nagorno-Karabah, prenosi RT.

Komentarišući situaciju u zoni sukoba oko Nagorno-Karabaha, Nariškin je izrazio sigurnost da sve se strane treba vratiti za pregovarački sto.

Ranije je predsednik Francuske Emmanuel Macron izjavio da je 300 sirijskih militanata prebačeno u Baku kroz turski grad Gaziantep, identifikovano i pripada grupi terorista u Alepu.

Upućeni u sirijsku opoziciju izvestili su da su u Nagorno-Karabahu ubijena 93 plaćenika Sirije, a od tih 93 tela 53 su prebačena u tu zemlju. Drugi izvor sirijske opozicije izjavio je da se od 1. oktobra u Nagorno-Karabahu nalaze 322 sirijska plaćenika sa „dobrim naoružanjem“.

Zvanični izveštaji: Na azerbejdžanskoj strani poginulo 27, na jermenskoj 19 civila

Prema zvaničnim izveštajima iz Bakua i Jerevana, na azerbejdžanskoj strani je od početka sukoba oko Nagorno-Karabaha poginulo 27, a na jermenskoj 19 civila.

Broj civilnih žratava i Azerbejdžanu od početka sukoba porastao ja na 27, dok je 141 civil ranjen, saopštila je danas kancelarija azerbejdžanskog državnog tužioca.

U saopštenju se dodaje da su u granatiranju neseljenih područja oštećena 63 civilni objekat i 376 stambenih zgrada.

Jermenski ministar zdravlja Arsen Torosjan saopštio je da je u Nagorno Karabahu poginulo najmanje 19 civila, dok ih je 80 ranjeno.

Jermenske vlasti u viša navrata su tvrdile da azerbejdžanske snage granatiraju naselja u Nagorno-Karabahu, među kojima i glavni grad nepriznate države Stepanakert različitim oružjem.

Asad: Militanti iz Sirije su u Nagorno-Karabahu

Sirijski predsednik Bašar al-Asad rekao je danas da se militanti iz te zemlje bore u sukobima oko Nagorno-Karabaha i ocenio da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan “glavni inicijator sukoba”.

“Damask to može da potvrdi”, rekao je Asad u intervjuu agenciji RIA Novosti.

On je ocenio i da je Erdogan “glavni inicijator” sukoba.

“Podržava teroriste u Libiji, bio je glavni pokretač i sukoba u Nagorno-Karabahu izmedu Azerbejdžana i Jermenije “, rekao je Asad.

Erdogan ne odustaje: Nadam se da će Azerbejdžan nastaviti ofanzivu i osloboditi svoju zemlju

Arutjunjan: Ispaljeno preko 100 raketa iz sistema “Smerč”

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je tokom jučerašnjeg dana na Stepanakert ispaljeno preko 100 raketa iz lansirnog sistema „Smerč“.

Prema njegovim rečima, samo pukom srećom nije došlo do većih gubitaka kada je reč o granatiranju prestonice Karabaha, prenosi Sputnjik.

“Izgleda da je razlog zbog čega je azerbejdžanska strana intenzivirala gađanje Stepanakerta jeste što je jermenska vojska uspela da ispuni sve zadatke, da odbije napade i s vazduha i s kopna. Pored toga, azerbejdžanske snage su ponovo pretrpele velike gubitke“, rekao je Arutjunjan.

On je zahvalio dijaspori što je uspela da sakupi čak 50 miliona evra pomoći za Nagorno-Karabah i pozvao jermensku zajednicu koja živi u inostranstvu sa nastavi prikupljanje sredstava koje su neophodne za obnovu gradova nakon „pobede u ratu“.

Natavljeni sukobi oko Nagorno-Karabaha i međusobne optužbe

Borbe azerbejdžanskih i jermenskih snaga su nastavljene duž čitave linije fronta, saopštio je danas portparol azerbejdžanskog ministarstva odbrane Vagif Dargjahli, navodeći da vojska te zemlje ima prednost dok je jermenska vojska pretrpela teške gubitke u ljudstvu i opremi.

Prethodno je, međutim, portparol jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan rekla da je Odbrambena armija Nagorno-Karabaha uništila veliku jedinicu azerbejdzanske vojske.

Dargjahli je danas demnatovao navode da je azerbejdžanska vojska izgubila 200 ljudi, tvrdeći da je u pitanju “lažna vest”, prenosi Tas s.

On je optužio jermensku stranu da je granatirala položaje azerbejdžanskih snaga duž cele linije fronta, ali i civilne objekte u naseljenim mestima koja se tu nalaze.

Prema njegovim rečima, u granatiranje je bilo i stradalih civila, iako nije precizirao u kojem broju poginulih je reč, kao i koji su infrastrukturni objekti oštećeni.

Foto: Tanjug/David Ghahramanyan/NKR InfoCenter PAN Photo via AP

Stepanjan: Noć protekla mirno, za svaki napad krivićemo Azerbejdžan

Posle nekoliko poziva međunarodne zajednice da odmah prekine neprijateljstva u zoni sukoba u NK, noć je na granici protekla relativno mirno. U slučaju dalje eskalacije, celokupnu odgovornost snosiće vojno-političko rukovodstvo Azerbejdžana, rekla je portparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike