Poginula tri ruska vojnika u napadu ukrajinskog drona; Lavrov: Ili će Ukrajina ispuniti predloge Moskve ili će ruska vojska odlučivati

26.12.2022

06:12 >> 23:45

0

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Poginula tri ruska vojnika u napadu ukrajinskog drona; Lavrov: Ili će Ukrajina ispuniti predloge Moskve ili će ruska vojska odlučivati
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/LIBKOS

U toku je 306. dan sukoba u Ukrajini.

Kijev tvrdi da je na udaru ruskih snaga bilo osam regiona.

Vladimir Putin kaže da je Moskva spremna za pregovore. Iz Kabineta Zelenskog uzvraćaju da ruski predsednik samo želi da izbegne odgovornost.

Ruske vlasti pripremaju zakon kojim će povećati porez za Ruse koji su napustili zemlju.

Kijev saopštio da su zapadni partneri obezbedili milijardu i po evra pomoći za za energetski sektor.

Najvažnije činjenice

U toku je 306. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Zelenski boravio u Vašingtonu

- Ukrajinu čeka zima bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

- Evropska unija uvela deveti paket sankcija Rusiji

- Posle serije vojne pomoći koja je stigla Kijevu, SAD su obećale da će snabdevati Ukrajinu oružjem koliko god je potrebno

23.59 - Lavrov: Ili će Ukrajina ispuniti predloge Moskve ili će ruska vojska odlučivati

Predlozi Moskve za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine dobro su poznati Kijevu i na ukrajinskim vlastima je da ih ispune, inače će ruska vojska odlučivati o tome, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

On je rekao da su Ukrajini dobro poznati predlozi Rusije za demilitarizaciju i denacizaciju teritorija koje kontroliše Kijev kao i za eliminisanje pretnji po bezbednost Rusije, javile su ruske državne agencije.

- Poenta je jednostavna: ispunite ih za svoje dobro. U suprotnom, o tom pitanju će odlučivati ruska vojska - istakao je Lavrov, preneo je Rojters.
 

23.00 - Kijev predlaže „mirovni samit“ krajem februara pod okriljem UN

Ukrajinske vlasti bi želele da krajem februara održe „mirovni samit“, najverovatnije pod okriljem Ujedinjenih nacija, s predsednikom te organizacije Antonijom Guterešom u svojstvu posredfnika, izjavio je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.

21.17 - Kremlj: Rusija nikada nije sledila tuđe uslove

Rusija nikada nije sledila tuđe uslove, usmerena je samo na svoje ciljeve i na zdrav razum, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje da li je Moskva spremna da pregovara pod uslovima Kijeva.

- Nikada nismo pratili tuđe uslove. Usmereni smo samo na svoje. I na zdrav razum - rekao je Peskov.

Ukrajinske vlasti su ranije predložile da se krajem februara održi „mirovni samit“ pod okriljem Ujedinjenih nacija, uz generalnog sekretara te organizacije Antonija Gutereša kao posrednika.

Kijev je, takođe, saopštio da bi Rusiju trebalo pozvati na pregovore samo posle „neophodnog međunarodnog suđenja“.

24sedam/Profimedia
Kremlj

19.43 - Preminuo ruski general

Bivši glavnokomandujući ruskih kopnenih snaga general Aleksej Maslov iznenada je preminuo. 

Maslov, koji je bio i glavni vojni predstavnik Rusije pri NATO-u, preminuo je na Božić u 69. godini.

Kompanija Uralvagonzavod, u kojoj je radio posle vojne karijere, objavila je njegovu smrt. Maslov se povukao iz vojne službe 2011. godine, piše Gardijan.

17.50 - Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine poziva da se Rusija isključi iz Ujedinjenih nacija

Kako je navedeno u saopštenju, Ministarstvi inostranih poslova Ukrajine poziva da se Rusija isključi iz UN, uprkos činjenici da je to nemoguće jer, s obzirom na odredbe Povelje UN, kojoj Rusija ima pravo veta u glavnom telu organizacije – Savetu bebednosti.

Rusija se optužuje da je navodno zauzela mesto stalne članice Saveta bezbednosti UN mimo procedura utvrđenih Poveljom UN. U saopštenju se tvrdi da na članstvo u Ujedinjenim nacijama imaju pravo miroljubive države, na osnovu preporuke Saveta bezbednosti i odluke Generalne skupštine UN.

16.40 - Novak: Cene gasa u Evropi će ostati visoke

Cene gasa u Evropi će zbog nestašice ostati visoke, neće se vratiti na nivoe s početka 2021. godine na 200-250 dolara za 1.000 kubnih metara, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

- Kretanje cena će u velikoj meri odrediti vremenske prilike tokom zime, ali će one kratkoročno ostati visoke zbog oskudne ponude. Ne vidim kako bi mogle da se vrate na nivoe s početka 2021. od 200-250 dolara za 1.000 kubnih metara - rekao je on.

15.46 - Zelenski razgovarao sa Modijem, očekuje učešće Indije u primeni "formule mira"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa indijskim premijerom Narendrom Modijem da očekuje učešće Indije u primeni "formule mira".

- Imao sam telefonski razgovor sa premijerom Narendrom Modijem i poželeo sam uspešno predsedavanje G20 - napisao je Zelenski na Tviteru.

Podsetio je da je na samitu G20 objavio "formulu mira" i rekao da sada računa na učešće Indije u njenoj implementaciji.

 

 

14.36 - Pritisak sankcija primorava Sberbanku da zatvori kancelariju u UAE

Sberbanka, vodeći ruski zajmodavac, biće primorana da zatvori kancelariju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) početkom sledeće godine, izjavio je prvi zamenik predsednika Aleksandar Vedjahin. 

On je za zatvaranje kancelarije okrivio pritisak zapadnih sankcija.  Vedjahin je naveo da će Sberbanka nastaviti da posluje na tržištu UAE u nekom kapacitetu i da se nada da će otvoriti filijalu u Kini do kraja 2023.

13.24 - FSB: Ubijeni ukrajinski diverzanti u pokušaju da uđu u Brjansku oblast

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) eliminisala je grupu ukrajinskih diverzanata koji su pokušavali da iz Ukrajine pređu u Brjansku oblast, na zapadu Rusije, saopšteno je iz FSB.

- FSB je eliminisao grupu ukrajinskih diverzanata na državnoj granici Rusije. U okršaju koji se dogodio 25. decembra eliminisana su četiri diverzanta prilikom pokušaja da iz Ukrajine prodru u Brjansku oblast - precizira se u izveštaju FSB.

AP Photo/Nariman El-Mofty
Pripadnici FSB

12.11 - Ministar odbrane Francuske u sredu u Ukrajini

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni otputovaće u sredu u radnu posetu Ukrajini, tokom koje će potvrditi nedvosmislenu podršku svoje zemlje vlastima u Kijevu.

U šturom saopštenju francuskog ministarstva odbrane se navodi da će se Lekorni sastati sa ukrajinskim kolegom Aleksijem Reznikovom, kao i da će tokom posete Kijevu odati poštu stradalima u sukobu sa Rusijiom kod spomenika Herojima u glavnom gradu Ukrajine.

11.50 - Misija DNR: U ukrajinskom granatiranju DNR poginulo 4.400 civila od 17. februara

U Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) ubijeno je 4.400 civila u ukrajinskim granatiranjima od 17. februara, kada su povećane tenzije, objavila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima.

Među poginulima je 132 dece. Prema podacima misije, tokom ovog perioda povređeno je 3.956 ljudi, uključujući 249 dece, a oštećeno je oko 9.336 stambenih zgrada i 2.242 civilna infrastrukturna objekta.

11.10 - Peskov: Nije vreme za novogodišnje čestitke između Rusije i SAD

Rusija i SAD su otišle tako daleko u neprijateljstvu da sada nije vreme za novogodišnje čestitke, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Dmitrij Peskov

11.08 - Galužin: Akcije Kijeva ugrožavaju nuklearku u Zaporožju, moguća katastrofa

Akcije Kijeva ugrožavaju nuklearnu elektranu u Zaporožju i mogu dovesti do katastrofe, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galužin.

Galužin je rekao da Rusija čini sve da ideja o stvaranju bezbednosne zone oko nuklearke u Zaporožju bude konačno i što pre sprovedena, a rizik od nuklearne katastrofe ukinut. 

- Nadamo se da će razum prevladati u Ukrajini i da će u Kijevu shvatiti da je neodgovorno ugrožavati nuklearnu elektranu i njenu infrastrukturu, jer bi takvi postupci mogli da dovedu do najrazornijih posledica - istakao je Galužin.

10.50 - Lavrov: Zapad više neće moći da upravlja svetskom ekonomijom

Značajno smanjenje sposobnosti zapadnih zemalja da „upravljaju“ svetskom ekonomijom biće primetno u bliskoj budućnosti, one će morati da pregovaraju, bez obzira na njihovu želju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom radnog sastanka sa glavnim urednicima ruskih medija.

- Uskoro ćemo videti smanjenje mogućnosti Zapada, veoma ozbiljno smanjenje mogućnosti da upravlja svetskom ekonomijom onako kako on želi i hteo to ili ne, moraće da vodi dijalog - rekao je Lavrov.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

9.35 - FSB Rusije osujetila aktivnost grupe ID koja je slala militante u Ukrajinu i Siriju

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) u saradnji sa ruskim Istražnim komitetom osujetila je aktivnost grupe pristalica terorističke Islamske države, a koja je slala militante u Siriju i Ukrajinu, saopštio je danas FSB. 

9.00 - Ukrajinski dron iznad Engelsa, poginula tri ruska vojnika

- 26. decembra, oko 01.35 po moskovskom vremenu, PVO ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga oborila je ukrajinsku bespilotnu letelicu na maloj visini dok se približavala vojnom aerodromu Engels u Saratovskoj oblasti. U padu delova bespilotnika poginula su tri vojnika tehničkog sastava koji su se nalazili na aerodromu - navodi se u saopštenju.

8.53 - U Ukrajini i u novogodišnjoj noći policijski čas

Policijski čas u Ukrajini neće biti ukinut ni u novogodišnjoj noći, saopštila je predstavnica Nacionalne policije Marijana Reva.

Istakla je da oni koji u novogodišnjoj noći budu na ulici mogu odgovarati za kršenje policijskog časa.

Reva je navela da je upotreba i prodaja pirotehnike praktično na celoj teritoriji Ukrajine zabranjena i upozorila da će policija reagovati na takve slučajeve.

AP Photo/Felipe Dana
Kijev

8.49 - Ruski Rosatom povećao izvoz za 15 odsto u 2022.

Rosatom procenjuje rast izvoza u 2022. na 15 odsto, pri čemu je portfelj inostranih porudžbina ostao stabilan na 200 milijardi dolara, izjavio je izvršni direktor ruske državne kompanije za nuklearnu energiju Aleksej Lihačov. 

- Izvoz će biti veći za oko 15 posto. Ali, treba znati da je to daleko od granice - rekao je Lihačov.

Prema njegovim rečima, rast potiče od ugovora čija je realizacija u toku, od isporuka goriva, proizvoda obogaćenog uranijuma, usluga konverzije, kao i izgradnje 23 nuklearne jedinice na projektima u desetak zemalja.

Pixabay
 

7.50 - Rusija spremna da obnovi snabdevanje preko gasovoda Jamal-Evropa

Rusija je spremna da obnovi snabdevanje Evrope gasom preko gasovoda Jamal-Evropa, izjavio je zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak.

- Evropsko tržište je i dalje relevantno, a mi smo definitivno u mogućnosti da obnovimo snabdevanje. Na primer, gasovod Jamal-Evropa, koji je zaustavljen zbog političkih razloga, ostaje neiskorišćen - rekao je Novak.

Protok gasa preko Jamal-Evrope obično ide u pravcu zapada, ali pravac je dobrim delom promenjen zbog političkih dešavanja.

U maju je Poljska prestala da kupuje gas od Rusije zbog odbijanja zahteva Moskve da za energente plaća u ruskim rubljama, navodi Rojters. Gazprom je tada odgovorio prekidom snabdevanja, rekavši da više neće moći da izvozi gas preko Poljske, dakle gasovodom Jamal-Evropa.

Novak je pomenuo i da Moskva razmišlja o dodatnom izvozu gasa preko Turske, kada u toj zemlji bude izgrađeno čvorište. (Kraj) ulz/drm

7.20  - Kuleba: Ukrajina će danas u UN pokrenuti pitanje članstva Rusije u SB

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da će Ukrajina danas zvanično u UN pokrenuti pitanje isključenja Rusije iz Saveta bezbednosti UN.

-Naše pitanje je vrlo jednostavno: da li Rusija ima pravo da ostane stalna članica Saveta bezbednosti UN i uopšte da bude u Ujedinjenim nacijama? Imamo ubedljiv i argumentovan odgovor - ne, ne“, rekao je Kuleba, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kuleba je izrazio uverenje da, kako je rekao, posle poraza Rusije u ratu koji je pokrenula, pitanje njene budućnosti više neće biti tabu tema za svetsku diplomatiju. 

7.10 - Rusija: Oboren ukrajinski dron, tri vojnika poginula prilikom pada olupine

Trojica ruskih vojnika poginula su prilikom rušenja ukrajinskog drona u blizini vojnog aerodroma Engels u Saratovskoj oblasti, saopštilo je jutros Ministarstvo odbrane Rusije.

Navedeno je da je noćas oko 01.35 sati po moskovskom vremenu ukrajinska bespilotna letelica oborena na maloj visini dok se približavala vojnom aerodromu Engels, prenosi RIA Novosti.

Prilikom pada olupine drona poginula se trojica ruskih vojnika pripadnika tehničkog osoblja koji su se nalazili na aerodromu, saopštilo je rusko ministartsvo. Tehnika na aerodromu nije oštećena.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike