Demonstranti zapalili deo zgrade vlade Kirgistana: Posle burne noći na ulicama, izborna komisija poništila parlamentarne izbore (FOTO+VIDEO)

15.10.2020

06:55 >> 14:13

0

Policija je protiv demonstranata koristila gumene metke, suzavac, kao i vodene topove, ali su građani Biškeka bili nadmoćniji i upali su u zgrade

Demonstranti zapalili deo zgrade vlade Kirgistana: Posle burne noći na ulicama, izborna komisija poništila parlamentarne izbore (FOTO+VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Vladimir Voronin

Demonstranti u Kirgistanu upali su u zgrade vlade i parlamenta i oslobodili bivšeg predsednika i premijera iz zatvora. Gorela i  zgrada vlade. Nešto kasnije je objavljeno da je Centralna izborna komisija poništila parlamentarne izbore u Kirgistanu.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u sukobima sa policijom koji su prethodili upadu u parlament povređeno je 590 ljudi, od kojih je 150 hospitalizovano, dok je jedna osoba poginula.

Neredi su u glavnom gradu Kirgistana Biškeku izbili zbog rezultata izbora. Policija je protiv demonstranata koristila gumene metke, suzavac, kao i vodene topove, ali su građani Biškeka bili „nadmoćniji“ i upali su u zgrade.

Tass prenosi saopštenje Ministarstva zdravlja prema kojem je u sukobima sa policijom koji su prethodili upadu u parlament povređeno 590 ljudi, od kojih je 150 hospitalizovano.

Parlamentarni izbori su bili održani u nedelju, a čim su izašli preliminarni rezultati, pristalice opozicionih snaga, koje nisu uspele da pobede, izašle su na ulice Biškeka i nastao je haos.

Demonstranti su najpre kamionom razvalili kapiju ispred „Bele kuće“, gde su smeštene najviše državne institucije Kirgistana, a potom su upali u zgradu. Prema izveštajima s terena, svega nekoliko minuta pre upada u zgradu parlamenta primećen je konvoj automobila kako napušta to zdanje, tako da kada su demonstranti upali unutra, nisu zatekli nijednog zvaničnika.

Demonstranti su potom oslobodili iz zatvora bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva i premijera Sapara Isakova.

Svetske agencije su prenele i da je u „Beloj kući“ izbio i požar, koji je brzo ugašen.

Atambajev je osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije, nakon sukoba sa naslednikom Soronbajem Jenbekovim.

Atambajev, koji je bio predsednik od 2011. do 2017. godine, uhapšen je u avgustu prošle godine.

Optužen je za korišćenje sile protiv pripadnika policije, organizovanje masovnih protesta, ubistvo i pokušaj ubistva, uzimanje talaca i druge zločine, uključujući korupciju.

Učesnici protesta oslobodili su iz kaznene kolonije u selu Moldovanovka i bivšeg premijera Sapara Isakova, koji je predvodio vladu 2917. i 2018. godine.

Opozicione grupe zauzele su još nekoliko zgrada, među kojima i sedište gradonačelnika Biškeka, i imenovali vršioca dužnosti šefa nacionalne bezbednosti, državnog tužioca i komandanta glavnog grada, prenosi Rojters.

Prema izveštajima lokalnih medija, guverneri nekoliko provincija podneli su ostavke.

Na izborima u nedelju, stranka Birimdik (Jedinstvo), koju predvode pristalice predsednika Soronbaja Ženbekova, osvojila je 24,45 odsto glasova, prema nezvaničnim rezultatima koje je objavila izborna komisija.

Odmah iza nje je stranka Mekenim Kirgistan (Domovina), sa 23,95 odsto glasova, na čijoj listi su bivši članovi koalicije i bivši poslanici opozicije.

Riskeldi Mombekov, opozicioni kandidat na predsedničkim izborima iz stranke Ata Mekan, rekao je da je predsednik obećao poštene izbore, ali nije održao reč.

Zatražio je od izborne komisije da poništi izbore u roku od 24 sata.

U zemlji od šest i po miliona ljudi često dolazi do političke nestabilnosti. U poslednjih 15 godina dva predsednika su svrgnuta u neredima, a treći je u zatvoru nakon razlaza sa naslednikom.

 

Kirgistanski opozicionar preuzeo funkciju ministra policije

Kirgistanski opozicioni političar i bivši visoki bezbednosni zvaničnik Kursan Asanov proglasio se za vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova, saopštio je danas portparol ministarstva, nakon što su demonstranti nezadovoljni rezultatima parlamentarnih izbora zauzeli nekoliko vladinih zgrada.

Prethodno su demonstranti imenovali i vršioca dužnosti šefa nacionalne bezbednosti, državnog tužioca i komandanta glavnog grada.

Portparol je naveo da je policiji naređeno da osigura bezbednost građana i spreči sukobe i krađe među demonstrantima.

Dodao je da se dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Kaškar Janušalijev nije pojavio na poslu, prenosi Rojters.

Agencija ocenjuje da je to znak da predsednik Sornobaj Jenbekov gubi kontrolu nad državom.

Predsednik Kirgizije: Tokom noći izveden pokušaj nezakonitog preuzimanja vlasti

Predsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov izjavio je da je tokom noći izveden pokušaj nezakonitog preuzimanja vlasti u zemlji.

„Sinoć su neke političke snage pokušale ilegalno da preuzmu državnu vlast. Koristeći rezultate izbora kao izgovor, narušile su javni red“, navedeno je u saopštenju predsednika koje je objavila njegova pres-služba.

Šef te zemlje je dodao da je predložio Centralnoj izbornoj komisiji da pažljivo istraži kršenja i, ako bude potrebno, poništi rezultate izbora.
„Pozivam lidere političkih stranaka da smire svoje pristalice i odvedu ih sa mesta okupljanja. Pozivam sve svoje sunarodnike da čuvaju mir i ne podležu pozivima provokativnih snaga. Najvažniji su mir naše zemlje i bezbednost našeg društva. Pozivam sve snage da sudbinu zemlje stave iznad političkih ambicija i vrate se na pravno polje“, naglasio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike