Vandali oštetili umetnost staru 22.000 godina: Upali u pećinu, crtali grafite i grebali dela u kamenu (FOTO)

22.12.2022

23:55

0

Otkriće ovih umetničkih dela promenilo je razumevanje istorije, a australijske vlasti i dalje traže krivce za nedelo

Vandali oštetili umetnost staru 22.000 godina: Upali u pećinu, crtali grafite i grebali dela u kamenu (FOTO)
Copyright Profmedia

Pećina Kunalda koja se nalazi na jugu Australije i koja čuva umetnost koja datira iz vremena pre 22.000 godina sveto je mesto za domorodce Mirning, a sada su je vandali uništili grafitima iako je zaštićena.

Otkriće ovih umetničkih dela promenilo je razumevanje istorije, a australijske vlasti i dalje traže krivce za nedelo.

- Ranije ove godine otkriveno je da je bilo nezakonitog ulaska u pećinu i da je deo delikatnih žlebova za prste vandalizovan, dok su neke od njih izgrebane - rekao je portparol vlade za Si-En-En.

 

 

Žlebovi su iscrtani prstima ljudi iz ledenog doba preko mekih krečnjačkih zidova pećine.

- Vandalizam u pećini Kunalda je šokantan i srceparajući. Ona je od velikog značaja Mirninge i sadrži neke od najranijih dokaza o okupaciji Aboridžina u tom delu zemlje - rekao je portparol i dodao da se aktivno radi na pronalaženju vandala.

Vandale nisu sprečile ni ograde u pećinama, tako da vlada Južne Australije sada razmatra postavljanje sigurnosnih kamera i konsultuje se sa lokalnim liderima „prethodnih meseci“ o tome kako da bolje zaštititi lokalitet, dodao je portparol.

 

 

Incident je razbesneio Mirninge, koji kažu da su njihovi ranije nekoliko puta tražili bolje obezbeđivanje pećine, ali da niko nije obratio pažnju na njih.

Kao sveto mesto, ona je zatvorena za javnost i dostupna je samo nekolicini muških starešina u zajednici. Osim zbog duhovnog značaja pećine, ograničenja su uvedena i zbog zaštite delikatne umetnosti, koja se nalazi čak i na podu pećine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike