Sin holivudske glumice i vladar najbogatije monarhije: Ko je knez Albert II, koji je danas u zvaničnoj poseti Srbiji

15.10.2020

08:23 >> 14:36

0

Njegova majka Grejs Keli je tragično izgubila život u septembru 1982. godine, na strmim liticama Monaka

Sin holivudske glumice i vladar najbogatije monarhije: Ko je knez Albert II, koji je danas u zvaničnoj poseti Srbiji
Knez Albert II od Monaka - Copyright Profimedia

Danas je u zvaničnoj poseti Srbiji knez Albert II od Monaka, a domaćin mu je predsednik Aleksandar Vučić. Za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Kneževine Monako, princ Albert Drugi odlikovan je Ordenom Republike Srbije na lenti.

Predsednik Vučić je izjavio da je u razgovoru sa knezom Albertom Drugim od Monaka iskazana velika uzajamna opredeljenost za osnaživanje odnosa i dalji razvoj saradnje u svim oblastima. Predsednik je posebno istakao da je ovo prva zvanična poseta Alberta od Monaka Srbiji, iako nije prvi put u Beogradu. On je naveo da su Srbija i Monako na prvi pogled dve zemlje koje se razlikuju, ali su obe stare evropske države, koje mogu da budu ponosne na svoju istoriju, tradiciju i slobodarski duh.

Dolazak kneza Alberta II od Monaka smatra se važnom posetom, ne samo zbog sporazuma koji je danas potpisan, nego i zbog toga što je u pitanju osoba koja je najbitnija figura te kneževine.

Ko je Albert II od Monaka?

Albert II je vladajući knez Monaka koji potiće iz jedne od najpoznatijih svetskih kraljevskih familija, dinastije Grimaldi. On je sin Renijea III od Monaka i američke glumice Grejs Keli. Pod imenom Albert Grimaldi diplomirao je na političkim naukama u Americi, a tečno govori engleski, francuski i nemački jezik.

Film o Grejs Keli nazvao gomilom laži

Njegova majka Grejs Keli tragično je izgubila život u septembru 1982. godine, na strmim liticama Monaka, na skoro istom mestu gde je tri decenije ranije snimila kabriolet-scenu u klasiku “Drž’te lopova”. Sećamo se da se Albertu nije dopao biografski film u kojem je njegovu majku igrala Nikol Kidman i da ga je nazvao gomilom laži.

Profimedia

Knez Albert, pored troje dece koje ima sa južnoafričkom plivačicom Šarlin Vitstok, ima još dvoje vanbračne dece sa dve žene, ćerku Jasmin Grejs i sina Aleksandra Kostu. Kako su deca rođena van bračne zajednice, ne mogu biti naslednici monačanskog prestola, iako je knez priznao očinstvo.

Albert II poznat je javnosti i zbog svog učešća na Zimskim olimpijskim igrama od 1988. do 2002. kao član monačanskog bob skijaškog tima. Takođe, on je član Međunarodnog olimpijskog komiteta od 1985. i predsednik Monačanskog olimpijskog komiteta.

Svi dobro znamo da je Monako pojam aristokratije i glamura, a jedan od razloga zašto je to tako je i to što je njen član 1956. godine postala jedna od najlepših glumica, dobitnica Oskara Grejs Keli, koja se tada udala za pinca Renijea i sa njim dobila troje dece – Karolinu, Alberta II i Stefani, čiji se svaki korak, takođe, pomno pratio u svetskoj javnosti.

Albert je 2016. godine kupio majčinu kuću iz detinjstva u Filadelfiji, i tada je izjavio da se dom može koristiti kao muzejski prostor ili kao kancelarija porodične fondacije „Princeza Grejs“.

Knez, koji je tron nasledio 2005. godine posle smrti oca Renijea, sada namerava da „podmladi“ Monako i nada se da će u ovaj poreski raj na Mediteranu u skorijoj budućnosti stići i „sveža krv“.

‒ Ne mogu da kažem da je svaki moj dan božanstven i da u svemu uživam. Štaviše, nije mi lako, jer je odgovornost velika. Nisu ni svi sastanci prijatni, ali trudim se da mislim samo o lepim stvarima koje posle toga slede. Uz čašu dobrog vina – govorio je princ za dokumentarni film „Inside Monaco“.

Princu Albertu je  2009. godine dodeljena nagrada „Roger Revelle“ za napore u zaštiti životne sredine i promociju naučnih istraživanja. Ovu nagradu princu Albertu dodelio je Institut za okeanografiju u Kaliforniji.

Albert II boravio je u Srbiji i 2015. godine, kao gost princa Aleksandra Karađorđevića, a to je bio prvi put da je posetio našu zemlju.

Kneževina Monako nalazi se 15 kilometara od Nice i nedaleko od granice Francuske i Italije, a mnogi je smatraju i centrom Azurne obale. Posle Vatikana, to je najmanja država na svetu, ali važi za jedno od najbogatijih mesta na svetu. Dve trećine stanovništva čine milijarderi i milioneri iz celog sveta, pre svega zbog poreskih olakšica. Iako je zvanični jezik francuski, koriste se i italijanski i engleski, dok se monegaški jezik, koji je miks francuskog, italijanskog i autohtonog dijalekta, uči u školama kao obavezan jezik.

Kneževina Monako poznata je i po kockarnicama, trkama Formule 1 i poznatom teniskom turniru serije masters 1000 – Monte Karlo.

Prvi šef države koji se zarazio koronavirusom

Dana 19. marta 2020. godine, usred velike epidemije kovida 19, objavljeno je da je Albert II bio pozitivan na ovu zaraznu bolest. To Alberta II čini prvim monarhom i šefom države koji je oboleo od  kovida 19.

Njegovo stanje nije bilo ugroženo i sve poslove obavljao je iz svoje kuće.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike