"Zapad preko Angele Merkel kupovao vreme da bi naoružao Ukrajinu"; Zelenski tražio 12 milijardi evra za obnovu

13.12.2022

20:26

1

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

"Zapad preko Angele Merkel kupovao vreme da bi naoružao Ukrajinu"; Zelenski tražio 12 milijardi evra za obnovu
Ilustracija - Copyright AP Photo

Sukob u Ukrajini ne jenjava, u toku je 293. dan.

Sve elektrane u zemlji su oštećene posle osam talasa ruskih raketnih napada, saopštio je Kijev.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da je Evropa iscrpela vojne zalihe snabdevajući Ukrajinu.

Moskva poručila da pojačava proizvodnju "najmoćnijeg" oružja.

Najvažnije činjenice

U toku je 293. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.59 - Grifits posetio Herson

Zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martin Grifits posetio je Herson, saopštio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

On je dodao da je utorak bio drugi dan njegove posete Ukrajini.

22.35 - Poljanski: Rusija prinuđena da nastavi vojnu operaciju u Ukrajini

Rusija bi pozdravila priliku da se konflikt u Ukrajini reši mirnim putem, za pregovaračkim stolom, ali prinuđena je da nastavi svoju specijalnu vojnu operaciju, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

- Sada znamo, pouzdano znamo da je Zapad zahvaljujući bivšoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je bila i garant sporazuma iz Minska, samo kupovao vreme pokušavajući da naoruža Ukrajinu i pripremi je za ovakvu situaciju - rekao je ruski diplomata u intervjuu američkoj blogerki Tari Rid, prenosi TASS.

21.54 - Kremlj: U nuklearki u Zaporožju nema i nije bilo teškog naoružanja


U nuklearnoj elektrani Zaporožje nema i nikada nije bilo teškog naoružanja, a inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u tamošnjoj misiji to mogu da potvrde, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Profimedia
 


Komentarišući opasku francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je rekao da postoji dogovor o uklanjanju teškog naoružanja iz nuklearke u Zaporožju, Peskov je podsetio na reči predsednika Rusije Vladimira Putina da nikada nije bilo i nema teškog naoružanja u nuklearki.
Peskov je istakao da to mogu da potvrde i zaposleni u IAEA koji su tamo danonoćno.

Portparol Kremlja je pohvalio saradnju sa IAEA i rekao da će Rusija uložiti napore da se ona nastavi.

21.25 - Premijerka Novog Zelanda najavila pomoć od tri miliona dolara za Ukrajinu

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern najavila je danas humanitarnu pomoć Ukrajini kao podršku uoči predstojeće zime u iznosu od tri miliona novozelandskih dolara (oko 1,94 miliona američkih dolara).

Ardern je govorila nakon obraćanja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog novozelandskom parlamentu, drugog stranog lidera koji se ikada obratio zakonodavcima ove ostrvske države, prenosi Rojters.

20.49 - Zelenski na konferenciji u Parizu tražio 12 milijardi za obnovu objekata u zemlji

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tražio je od učesnika međunarodne konferencije za podršku Ukrajini u Francuskoj 12 milijardi evra za obnovu objekata u zemlji.

- Pozivam sve vas da se već sada pridružite… Sve u svemu, borbena dejstva obuhvatila su teritorije 11 oblasti. Obim naše obnove obuhvatio je više od 50 hiljada objekata, što je više od 12 milijardi evra - rekao je Zelenski u video-poruci učesnicima konferencije.

Zelenski je ranije izjavio da je energetskom sektoru Ukrajine potrebna hitna pomoć u iznosu od oko 800 miliona evra.

18.13 - Grosi: Postignut napredak sa Ukrajinom po pitanju stvaranja zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane

Generalni sekretar Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je na sastanku sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigaljem postignut napredak po pitanju stvaranja zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane, navodi se u saopštenju agencije.

17.45 - Ukrajina uvodi sankcije protiv bivših ruskih sportista

Ukrajinski parlament odobrio je uvođenje sankcija protiv nekoliko bivših ruskih sportista: gimnastičarke Aline Kabajeve, boksera Aleksandra Povetkina i Nikolaja Valujeva i bivšeg ukrajinskog fudbalera Anatolija Timoščuka.

16.10 - Beloruska vojska podigla borbenu gotovost trupa na granici sa Ukrajinom

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
 

Beloruska vojska podigla je borbenu gotovost trupa na granici sa Ukrajinom u okviru nenajavljene inspekcije borbene gotovosti svojih trupa koja je započela danas.

Rojters prenosi da je državni sekretar za bezbednost Belorusije Aleksandar Volfovič rekao da ovaj zadatak proističe iz analize onoga što Rusija naziva ''specijalnom vojnom operacijom''.

Kako navodi agencija, ova akcija beloruske vojske, zajedno sa antiterorističkom vojnom vežbom prethodne nedelje u Kijevu je izazvala zabrinutost da bi Belorusija mogla da se pridruži Rusiji u sukobu u Ukrajinom.

16.03 - Sukob u Ukrajini izazvao „vrlo realan“ deficit oružja u zemljama NATO-a

Zemlje NATO-a suočile su se s „vrlo realnom“ nestašicom naoružanja i municije zbog sukoba u Ukrajini i kolektivno sarađuju s odbrambenom industrijom kako bi se popunio arsenal, rekla je stalna predstavnica SAD pri Severnoatlantskoj alijansi Džulijan Smit.

- Napori su usredsređeni na smanjene zalihe u svim zemljama Alijanse, u zemljama poput Estonije, koja je pružila ogromnu pomoć Ukrajini u sferi bezbednosti. Oni su se suočili s vrlo realnim deficitom i nisu jedini. Vidimo to širom Alijanse - rekla je ona.

Isti problem postoji i u samoj Ukrajini, dodala je Džulijan Smit.

Profimedia
 

15.28 - Saveznici Kijeva obećali više od milijardu evra pomoći Ukrajini

Francuska ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona saopštila je danas na međunarodnoj konferenciji za pomoć Ukrajini da su učesnici konferencije obećali pomoć u vrednosti od preko milijardu evra.

Rojters je ranije preneo da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski učesnicima donatorkse konferencije rekao da je Ukrajini potrebna hitna energetska pomoć u vrednosti od najmanje 800 miliona evra, zato što ruske snage gađaju civilnu infrastrukturu širom zemlje.

15.12 - Rusija: Više od 3.500 sajtova blokirano, širili neistine o vojnoj operaciji

Ruski Informativni centar Nacionalnog antiterorističkog odbora saopštio je danas da je više od 3.500 sajtova blokirano u Rusiji od 24. februara.

- Više od 3.500 internet sajtova koji šire lažne informacije o specijalnoj vojnoj operaciji blokirano je od početka operacije - navodi se u izveštaju, a prenosi agencija TASS.

U izveštaju se navodi i da je 25.000 fajlova kako kažu, "terorističkog sadržaja" uklonjeno sa interneta.

14.43 - Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u celoj Ukrajini, saopštili su lokalni zvaničnici.

Sirene za opasnost možda su izazvali borbeni avioni MiG koji su poleteli iz Rjazanja, grada blizu granice Rusije sa Ukrajinom i uputili se ka Belorusiji.

AP Photo/LIBKOS
 

14.12 - Moskva: Rusija uništila ukrajinski raketni sistem u Donjecku

Rusko vazduhoplovstvo uništilo je postrojenje višecevnih raketnih sistema u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Tom prilikom je uništeno i ukrajinsko skladište municije u blizini grada Konsantinovka u tom području.

Konašenkov je rekao i da su ruske snage osujetile pokušaj ukrajinske vojske da izvrši kontranapad u južnoj oblasti Donjecka, tako što su eliminisali oko 50 ukrajinskih vojnika.

13.44 - Frilend: Ukrajini od Kanade 115 miliona dolara za popravku energetske mreže

Kanada će dati 115 miliona dolara novčane pomoći za popravku kijevske elektrioenergetske mreže nakon poslednjih ruskih napada na energetsku infrastrukturu te zemlje, izjavila je danas na donatorskoj konferenciji u Parizu potpredsednica kanadske vlade Kristija Frilend.

Ona je izjavila da je taj novac sakupljen od carina na robu iz Rusije i Belorusije.

13.05 - Zelenski: Potrebna je hitna pomoć od 800 miliona evra kako bi preživeli zimu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je danas učesnicima donatorske konferencije u Parizu, da je Ukrajini potrebna hitna energetska pomoć u vrednosti od najmanje 800 miliona evra, zato što ruske snage gađaju civilnu infrastrukturu širom zemlje.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Vladimir Zelenski

13.04 - Britanija: Sankcije za 12 ruskih vojnih komandanata i iranskim biznismenima

Velika Britanija uvela je danas sankcije za 12 ruskih vojnih komandanata, za koje navodi da su umešani u raketne udare na ukrajinske gradove, kao i iranskim biznismenima, koje optužuje da su uključeni u proizvodnju i snabdevanje vojnim dronovima korišćenim u ruskim napadima u Ukrajini.

- Proračunati napadi ruskih snaga na gradove i nevine civile u Ukrajini neće ostati bez odgovora - rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

12.42 - Berbok: Još 50 miliona evra pomoći Ukrajini

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas na donatorskoj konferenciji u Parizu, da će Berlin odobriti još 50 miliona evra pomoći Ukrajini, kao odgovor na ruske napade na tamošnju energetsku infrastrukturu.

Berbok je rekla da Nemačka radi na isporuci generatora, ćebadi i goriva za grejanje Ukrajini tokom Božića, s obzirom na to da ruski napadi na energetske objekte izazivaju nestašice struje u mnogim delovima zemlje.

AP Photo/Andreea Alexandru
Analena Berbok

12.40 - Peskov: Nema povlačenja ruskih snaga iz Ukrajine pre kraja godine

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ne može biti razgovora o povlačenju ruskih snaga iz Ukrajine pre kraja godine.

- To ne dolazi u obzir - rekao je Peskov

11.59 - Putin naložio: U Hersonskoj oblasti biće izgrađen novi grad

Na Arabatskoj prevlaci u Geničeskom regionu Hersonske oblasti biće izgrađen novi grad, saopštio je televiziji "Rusija 24" vršilac dužnosti gubernatora oblasti Vladimir Saljdo.

- Predsednik Vladimir Putin gleda u budućnost — u mirnu budućnost. On je predložio da se izgradi manji grad u Geničeskom regionu, na Arabatskoj prevlaci. Tamo su odlični prirodni uslovi, postoji železnički i drumski saobraćaj. Mesto je veoma privlačno - saopštio je on.

Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

11.30 - Grosi i Šmigal u Parizu o uspostavljanju bezbednosne zone u NE Zaporožje

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi razgovarao je danas na sastanku u Parizu sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom o uspostavljanju bezbednosne zone u nuklearnoj elektrani Zaporožje i o novim misijama IAEA.

- Dogovorili smo se da rasporedimo bezbednosne misije IAEA u svim ukrajinskim nuklearnim elektranama. Rad na uspostavljanju zaštitne zone NE Zaporožje se nastavlja - napisao je Grosi na Tviteru.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se u gradu Energodar i najveća je nuklearka u Evropi.

9.07 - Ukrajina izvršila teroristički napad? 

Član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov saopštio je da su Oružane snage Ukrajine digle u vazduh most u Konstantinovki.

- Oštećen je most u selu Konstantinovka, istočnom predgrađu Melitopolja. Prema prvim podacima, u blizini oslonca postavljen je eksploziv - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ovaj incident je teroristički napad, a ukrajinski saboteri stoje iza dizanja objekta u vazduh.

Kako je Rogov primetio, glavni cilj terorista je da poremete snabdevanje Zaporoške i Hersonske oblasti hranom, lekovima i građevinskim materijalom.

9.04 - Belorusija sprovodi nenajavljenu proveru borbene gotovosti trupa

Belorusija je započela nenajavljenu inspekciju borbene gotovosti svojih trupa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

- Aktivnosti će biti sveobuhvatne po karakteru, trupe će morati što pre da se prebace u za to predviđena područja, sa inžinjerijskom opremom, organizuju zaštitu i odbranu i postave pontonske prelaze preko reka Neman i Berezina - saopštilo je Ministarstvo odbrane Beolorusije.

9.03 - U Parizu danas donatorska konferencija za pomoć Ukrajini

Saveznici Kijeva sastaće se danas u Parizu kako bi obezbedili hitnu pomoć Ukrajini i pomogli ovoj zemlji da prebrodi teške zimske uslove, u okolnostima kada je civilna infrastruktura ugrožena ratnim dejstvima širom zemlje.

Oko 70 zemalja, institucija i oko 500 kompanija će razmatrati šta se može ponuditi u nastupajućem periodu do marta, kako bi bi se u Ukrajini obezbedilo vodosnabdevanje, hrana, energenti, kao i funkcionisanje zdravstva i transporta.

8.30 - Proširena EU lista sankcionisanih u Rusiji, ali bez dogovora o paketu sankcija

Ministri spoljnih poslova EU su se saglasili u načelu da na listu sankcionisanih dodaju još oko 200 pojedinaca i organizacija iz Rusije, ali još nije usvojen novi paket sankcija EU, potvrdio je sinoć komesar EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj.

- Ono što smo već odobrili su pojedinačne sankcije za oko 200 novih pojedinaca i organizacija što će teško pogoditi ruski odbrambeni sektor i vojsku, kao i vlastodršce u vladi Rusije, u Dumi, u Savetu Federacije i u pravosuđu - rekao je Borelj.

AP Photo/Jean-Francois Badias
 

8.10 - Pušilin: Kontrolišemo više od polovine Donjecka, ali je situacija teška

Napredovanje u nekim oblastima Donjecke oblasti u Ukrajini se otežano odvija, ali više od polovine teritorije je pod ruskom kontrolom, izjavio je danas lider proruske administracije Denis Pušilin. "Nešto više od 50 odsto teritorije Donjecke Narodne Republike (DNR) je oslobođeno“, rekao je Pušilin ruskoj novinskoj agenciji RIA.

- Situacija je i dalje teška, neprijatelj pokušava da izvrši kontranapad, ali naše jedinice u ovom trenutku drže sve položaje. Nije moguće u svakom trenutku ostvariti napredak - rekao je.

7:15 - SAD poslale prvi paket energetske opreme u okviru pomoći Ukrajini

Sjedinjene Države su Ukrajini isporučile prvi deo pomoći u elektroenergetskoj opremi, vredan oko 13 miliona dolara, saopštili su američki zvaničnici. Cilj pomoći je jačanje i obnova energetske infrastrukture Ukrajine, koja je teško oštećena u ruskim raketnim napadima, navodi Rrojters. Prema najavama, još dva aviona sa elektroenergetskom opremom biće upućena iz Sjedinjenih Država u Ukrajinu ove nedelje. SAD su prošlog meseca najavile da će Ukrajini poslati pomoć u elektroenergetskoj opremi u vrednosti 53 miliona dolara. Rusija od 10. oktobra izvodi masovne raketne udare na elektroenergetski sistem Ukrajine, zbog čega je ta zemlja suočena sa nestašicom struje. 

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

7:00 - Zelenski ponovo zatražio od Zapada isporuke naprednog naoružanja

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ponovo je izvršio pritisak na zapadne lidere da obezbede naprednije naoružanje za njegovu zemlju kako bi pomogli u ratu sa Rusijom, a ruskim snagama uputio je poziv da se povuku iz okupiranih oblasti Ukrajine sugerišući Božić kao datum povlačenja. Tokom video obraćnja učesnicima konferencije G7, Zelenski je rekao da bi bilo "ispravno da ovog Božića počne povlačenje ruskih trupa sa međunarodno priznate teritorije Ukrajine".

- Ako Rusija povuče svoje trupe iz Ukrajine, onda će biti obezbeđen pouzdan prekid neprijateljstava. Odgovor iz Moskve će pokazati šta zaista žele u Kremlju: dalju konfrontaciju sa svetom, ili konačni prekid agresije - rekao je Zelenski. Kremlj je odbacio sve prethodne apele da odustane od pripojenih teritorija, ali za sada nema reakcija Kremlja na apel ukrajinskog lidera.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike