Asad zapretio narodnim ustankom: Svi znaju da su ISIL formirali Amerikanci

15.10.2020

07:45 >> 14:50

0

Predsednik Sirije je dodao da su Amerikanci nezakonito okupirali Siriju i da pružaju podršku teroristima

Asad zapretio narodnim ustankom: Svi znaju da su ISIL formirali Amerikanci
Copyright Profimedia

Rat u Siriji nije završen, vođe terorista žele da on traje još dugo, rekao je sirijski predsednik Bašar Asad u intervjuu Sputnjiku.

– Teroristi trenutno kontrolišu određene regione naše države i vrše različite vrste zločina i ubistava. Rat nije završen. Mislim da njihovi rukovodioci nameravaju da urade tako da on traje još dugo vremena – rekao je Asad.

On je dodao da sirijska vojska u potpunosti zavisi od ruskog naoružanja.

– Pre dve godine smo počeli sa realizacijom plana modernizacije naše vojske i nameravamo da izvršimo tu modernizaciju u saradnji sa Ministarstvom odbrane Rusije, jer se već decenijama naša vojska oslanja na rusko naoružanje – dodao je on.

On nije želeo da kaže za koje tipove oružja je njegova zemlja zainteresovana za kupovinu od Rusije.

Ubistva su američki način rada

Asad je prokomentarisao i izjavu američkog lidera Donalda Trampa o planovima njegove likvidacije, istakavši da su ubistva način na koji SAD rade decenijama.

– Ubistva su američki metod rada, modus operandi, oni to stalno čine decenijama. Rade to svuda, u svim krajevima sveta. Tu nema ništa novo. Stoga se mora imati na umu da su planovi tog tipa uvek postojali iz različitih razloga. U uslovima sukoba u Siriji, trebalo bi da očekujemo nešto slično od Amerikanaca – rekao je sirijski lider.

Asad je dodao da su Amerikanci nezakonito okupirali Siriju i da pružaju podršku teroristima.

Prem njegovim rečima, “Vašington ništa neće odvratiti od takvih surovih akcija i napada, ukoliko u međunarodnim odnosima ne bude ravnoteže u kojoj Sjedinjene Američke Države ne mogu da izbegnu odgovornost za svoje zločine”.

Tramp je ranije priznao da se zalagao za uklanjanje Asada kada su SAD imale priliku da ga ubiju.

Ako Amerikanci i Turci ne odu posle uništenja terorista, Sirijci će podići narodni ustanak

– Ovo je okupacija. U ovoj situaciji treba da uradimo dve stvari: prvo da se rešimo izgovora koji oni koriste za okupaciju, tj. terorista – u ovom slučaju “Islamske države” (DAEŠ). Najveći deo sveta zna da su DAEŠ formirali Amerikanci i da ih podržavaju. Oni im daju zadatke, kao svakoj drugoj američkoj sili. Treba se osloboditi tog izgovora, zato je uništenje terorista u Siriji glavni prioritet za nas. Ako Amerikanci i Turci ne odu posle toga, podići ćemo narodni ustanak. To je jedini put – rekao je Asad.

– Neće ih naterati da odu diskusije ili međunarodno pravo, pošto ono ne postoji. Nema drugih sredstava, osim otpora. To se i desilo u Iraku. Šta je nateralo Amerikance da odu 2007. godine? To je bio rezultat otpora iračkog naroda – dodao je sirijski predsednik.

Danas je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u intervjuu katarskom listu “Peninsula” saopštio da će Turska povući svoje snage iz Sirije nakon što tamo zavlada dugotrajni mir.

– Što se tiče Sirije, Turska ne namerava da tamo ostane za stalno. Čim bude postignuto dugoročno rešenje konflikta, mi ćemo napustiti zemlju – naglasio je turski lider.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike