Ustala i sestra iranskog vođe Hamneija: Pozvala Revolucionarnu gardu da položi oružje

07.12.2022 | 14:18

"Treba da polože oružje što je pre moguće i da se pridruže narodu pre nego što bude prekasno", poručila je

Copyright Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Sestra iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija osudila je gušenje protesta širom zemlje i pozvala Revolucionarnu gardu da položi oružje, navodi se u pismu koje je objavio njen sin iz Francuske.

Badri Hoseini Hamnei, koja živi u Iranu, kritikovala je vladavinu verskih vođa počev od vremena pokojnog osnivača Islamske Republike ajatolaha Ruholaha Homeinija do vladavine njenog brata, navodi se u pismu koje je datirano na decembar ove godine.

- Mislim da je sada umesno da izjavim da se protivim postupcima svog brata i izražavam saosećanje sa svim majkama koje oplakuju zločine Islamske Republike, od vremena Homeinija do sadašnje ere despotskog kalifata Ali Hamneija - napisala je ona u pismu koje je danas podelio na Tviteru njen sin Mahmud Moradkani. 

U pismu se dodaje da revolucionarna garda Ali Hamneija i plaćenici treba da polože oružje što je pre moguće i da se pridruže narodu pre nego što bude prekasno.

Protesti širom Irana počeli su nakon što je mlada Iranka Mahsa Amini (22) umrla u pritvoru "policije za moral" 16. septembra, a u zemlji je od ponedeljka počeo i trodnevni generalni štrajk.

Sestričina iranskog vrhovnog verskog vođe, opozicionarka Farida Moradkani, uhapšena je u novembru u Iranu nakon što je pozvala strane vlade da prekinu sve veze sa Teheranom zbog nasilnog gušenja protesta.

 

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug