Španska policija otkrila odakle su poslata pisma-bombe

03.12.2022

20:05

0

Autor: M. Vu.

Agenti još nisu identifikovali ko je slao pošiljke, što bi bilo veoma komplikovano jer su pisma bila smeštena u obične poštanske sandučiće

Španska policija otkrila odakle su poslata pisma-bombe
Policija Španije/Ilustracija - Copyright AP Photo/Paul White

Španska policija saopštila je da je šest pisama-bombi koja su poslednjih dana stizala na adrese visokih zvaničnika i institucija poslato iz grada Valjadolida na severu Španije.

Valjadolid je grad iz kojeg s pisma poslata Pedru Sančezu, Margariti Robles, kompaniji za proizvodnju oružja iz Saragose, ambasadi Ukrajine i Sjedinjenih Država u Madridu, piše El Mundo.

Agenti još nisu identifikovali ko je slao pošiljke, što bi, prema izvorima koje je konsultovao ovaj list, bilo veoma komplikovano jer su pisma bila ubačena u obične poštanske sandučiće u kojima nedostaju sigurnosne kamere.

 

 

 

Policija je od početka istrage tvrdila da osoba koja bi mogla da stoji iza pošiljki nema sofisticiranu logistiku ili dovoljno složenu strukturu da bi agente zadužene za bezbednost stavila pod kontrolu državne teritorije.

 

 

U ovom trenutku, prema nacionalnom sudu, gde se slučaj istražuje, čini se da autorstvo svih paketa bombi „odgovara istom poreklu“. Svi su poslati sa španske teritorije, tačnije iz kastiljansko-leonske prestonice.

Sudija Hose Luis Kalama je zadužen za istrage, a uzrok već akumulira ostalih šest pošiljki. Svi su bili namenjeni za Madrid, osim onog koji je poslat u fabriku Instalaza u Saragosi

Isto se ne dešava sa paketom primljenim ovog petka u ambasadi Ukrajine u Madridu. Koverta je stigla iz inostranstva i unutra je bilo zgnječeno životinjsko oko. Prijem paketa i njegove karakteristike poklapaju se sa onim primljenim u ostalim ambasadama u Evropi.

Pismo stiglo i u Hrvatsku

Nekoliko ukrajinskih ambasada u inostranstvu primilo je "krvave pakete" u kojima su se nalazile životinjske oči, objavilo je pre neki dan ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova poslova, preneo je Rojters. Ubrzo je objavljeno da je serija pisama bombi poslata na više mesta u Španiji , uključujući i ukrajinsku ambasadu u Madridu.

Nakon što je jezivi paket stigao u ambasadu u Zagrebu, oglasio se i hrvatski MUP.

- Možemo potvrditi da je odgovorna osoba Ambasade Ukrajine u Zagrebu obavestila policiju kako su današnjeg jutra od radnika pošte trebali preuzeti pošiljku/pismo. Međutim, pošiljku/pismo su odbili primiti i to zbog upozorenja ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova da su i druge ukrajinske ambasade širom Evrope sa adrese tog pošiljaoca peimila sumnjive pošiljke.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike