Svetski program za hranu dobitnik Nobelove nagrade za mir!

15.10.2020

09:08 >> 15:02

0

Ovogodišnji dobitnik ogranak agencije UN

Svetski program za hranu dobitnik Nobelove nagrade za mir!
Copyright Stian Lysberg Solum/NTB via AP

Nobelov komitet u Oslu objavio je danas da je Svetski program za hranu (WFP), ogranak agencije Ujedinjenih nacija, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.

Svetski program za hranu je najveća svetska humanitarna organizacija koja se bori protiv gladi i promoviše bezbednost hrane. WFP je tokom prošle godine pružio pomoć za oko 100 miliona ljudi u 88 zemalja.

Lista nominovanih je kao i svake godine bila tajna, a poznato je jedino bilo da je broj nominovanih bio 318 – 211 pojedinaca i 107 organizacija. Dodela prestižnog priznanja izazvala je spekulacije širom sveta nakon što se pojavila informacija o nominaciji američkog predsednika Donalda Trampa, ali se ispostavilo da on nije na listi.

Među kladioničarima glavni favoriti za nagradu bili su Svetska zdravstvena organizacija, klimatska aktivistkinja Greta Tunberg i organizacije za slobodu medija, Reporteri bez granica (RSF).

Nagrada dolazi uz 10 miliona norveških kruna, odnosno blizu 935.000 evra, i zlatnu medalju koja će biti dodeljena na ceremoniji u Oslu 10. decembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike