Šta su grickali stari Rimljani? Nova iskopavanja ispod Koloseuma otkrila neverovatne stvari

25.11.2022

07:37

0

Autor: 24sedam

Šta su grickali stari Rimljani? Nova iskopavanja ispod Koloseuma otkrila neverovatne stvari
Koloseum - Copyright Profimedia

Proučavanje drenažnog sastava ispod Koloseuma koje je trajalo godinu dana, otkrilo je fragmente kostiju medveda i velikih mačaka, verovatno korišćenih za borbu ili kao plen u igri lova u revnoj rimskoj areni, rekli su arheolozi.

Ostala otkrića uključuju više od 50 bronzanih novčića iz kasnog rimskog peroioda, kao i srebrni novčić iz oko 170. - 171. godine nove ere u spomen na 10 godina vladavine cara Marka Aurelija, dodali su u saopštenju objavljenom u četvrtak.

Profimedia
 

Semenke voća kao što su smokve, grožđe i dinje, kao i tragovi maslina i orašastih plodova - za koje se smatra da ukazuju na ono što su gledaoci grickali tokom predstava - takođe su pronađeni u 2000 godina starom kamenom amfiteatru.

Studija, koja je započela u januaru, uključivala je čišćenje oko 70 metara odvoda i kanalizacije ispod Koloseuma i smatra se da baca svetlo na njegove kasnije godine pre nego što je prestao da se koristi oko 523. godine.

Alfonsina Ruso, direktorka Arheološkog parka Koloseuma, rekla je da otkrića "produbljuju naše razumevanje iskustva i navika onih koji su dolazili na ovo mesto tekom dugih dana posvećenih spektaklima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike