Albanac otkrio kako je za 4.000 evra došao u Britaniju: Zbog onoga što je rekao, deportovali su ga narednog dana (VIDEO)

21.11.2022

12:23

0

Autor: N. Pavlović

Savetovao sunarodnike da ne kreću na tako opasan put

Albanac otkrio kako je za 4.000 evra došao u Britaniju: Zbog onoga što je rekao, deportovali su ga narednog dana (VIDEO)
Copyright Printscreen/Daily Mail

Ilegalni albanski migrant koji je platio 4.000 evra da bi se u malom čamcu domogao Velike Britanije, deportovan je i sada je ispričao svoju priču.

Muškarac, poznat samo kao Artan, savetovao je sunarodnike da ne kreću na tako opasan put.

Sebe je opisao kao ekonomskog migranta, a rekao je da je platio kriminalcima za prelazak preko Lamanša nakon što je novac pozajmio od porodice i prijatelja. Putovanje je bilo mučno i izuzetno zastrašujuće, dodao je.

Artan je kazao da je francuska policija ispratila čamac do britanskih voda kada je pozvana tamošnja policija. Brtanske službe su ih dočekale i prihvatile na svoj brod gde su im dali prsluke za spasavanje, a nakon toga su odvedeni na obalu.

Završio je u prihvatnom centru u Kentu, a kada je vlastima rekao da je ekonomski migrant, vraćen u Albaniju narednog dana.

- To je bio nezamislivi teror. Zasigurno vam mogu reći da ne birate gumeni čamac. Ukoliko postoji legalni način, sa vizom, onda idite, ali nikada nemojte da putujete na gumenom čamcu - rekao je Artan o svom putovanju.

Kako je dodao, krijumčari su bili naoružani pištoljima i noževima.

- Stalno su nam pretili, govorili da ne snimamo ništa, niti da pušimo cigarete jer bi vatra od upaljača mogla da oda našu lokaciju. Put preko Lamanša je bio mučenje. Bilo je hladno, olujno i veoma strašno. Francuski brod se pojavio posle 20 minuta. Pratili su nas na udaljenosti od oko 200 metara, samo posmatrajući nas. Bili su tu oko tri sata, možda i više. Onda smo prešli u britanske vode i pozvali njihovu policiju. Rekli su nam da dolaze po nas i da ne smemo da paničimo. Dobro su se ponašali i činilo se da su ljubazni i puni dobrodošlice - objasnio je Albanac.

Odveden je u centar Manston u Kentu, posebno namenjen ljudima koji u zemlju stižu čamcima. Tu se procesuiraju nekoliko dana dok se ne nađe alternativni smeštaj. Iako je predviđen za 1.600 ljudi, krajem oktobra je tu boravilo više od 4.000 migranata, uključujući porodice koje su tu bile više od mesec dana.

AP Photo/Michel Spingler
Gumeni čamac na obali Francuske

Bilo je izveštaja da porodice spavaju na podovima nedeljama jer nema slobodnih kreveta.

Međutim, Artan je vrlo brzo odbijen jer je rekao zašto je došao u Veliku Britaniju.

- Rekao sam jednoj ženi: 'Znam da sam ušao ilegalno, ali nisam došao da se zabavljam. Želim da radim. Ne tražim azil'. Rekao sam im da sam ekonomski migrant. Moj otac je nepokretan. 15 godina živi od invalidske penzije koja nije dovoljna za lekove. Ukoliko uđete u zemlju bez neophodne dokumentacije, naravno da ste ušli ilegalno. Jeste, bilo je legalnih načina, ali ja sam bio u žurbi. Poslužio sam se najbržim i najjeftinijim putem. Viza bi trebalo da je jeftinija, ali mi je bila potrebna pomoć sa prijavom i ljudi za to naplaćuju više nego za gumeni čamac - rekao je.

AP Photo/Louis Witter, File
Francuska policija

Njegov kratki boravak u Velikoj Britaniji se završio tako što je došla policija i smestila ga u autobus ka aerodromu. Naredne tri godine mu je zabranjen ulazak u zemlje EU, prenosi BBC.

- Plakao sam celim putem, od trenutka kada sam ušao u taj autobus, shvativši da me deportuju, sve dok nisam došao do Albanije - požalio se.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike