Maratonsko brojanje glasova u SAD se nastavlja: Republikanci hrle ka većini u Predstavničkom domu, za Senat mrtva trka (FOTO)

10.11.2022

06:32

0

Autor: J. S. J.

U trci za kontrolu nad Senatom presudiće rezultati izbora u tri savezne države - Džordžiji, Nevadi i Arizoni

Maratonsko brojanje glasova u SAD se nastavlja: Republikanci hrle ka većini u Predstavničkom domu, za Senat mrtva trka (FOTO)
Prebrojavanje glasova u SAD - Copyright Tanjug/AP Photo/Matt York)

Na osnovu do sad izbrojanih glasova na izborima za američki Kongres, republikanci su u blagoj prednosti u odnosu na demokrate u trci za Senat sa osvojenih 48 naspram 46 mesta, dok su dva mesta pripala drugim partijama. 

Jutrošnji podaci pokazuju da je u trci za kontrolu Predstavničkog doma prednost nešto veća - 207 osvojenih mesta za republikance naspram 184 za demokrate. Za većinu u Domu potrebno je 218 od ukupno 435.

Printscreen/AP
 

 

U trci za kontrolu nad Senatom presudiće rezultati izbora u tri savezne države - Džordžiji, Nevadi i Arizoni, navodi CNN.

Printscreen/AP
 

 



Dosadašnji senator iz savezne države Džordžije demokrata Rafael Vornok i republikanski kandidat Heršel Voker odmeriće snage u drugom krugu izbora za Senat 6. decembra jer nijedan nije dobio potrebnu, zakonom predviđenu većinu u prvom krugu.

 


Da li će Džordžija po drugi put zaredom biti presudna za kontrolu demokrata u Senatu zavisiće od ishoda izbora u drugim državama, naročito u Arizoni i Nevadi na kojim republikanci pokušavaju da izbace iz trke svoje protivkandidate iz redova Demokratske stranke, preneo je AP.

AP/Ben Gray
 

 

U međuvremenu, objavljeno je da je republikanski senator Ron Džonson porazio demokratu Mandelu Barnsa i sačuvao još jedno mesto u Senatu u rukama republikanaca, dok je ujedno sprečio Barnsa da uđe u istoriju kao prvi crni senator države Viskonsin, preneo je Glas Amerike.

U postojećem sazivu Predstavničkog doma demokrate imaju tanku većinu (222 : 213) i gotovo je sigurno da će je posle ovih izbora izgubiti.

Na konačne rezultate može se čekati danima ili nedeljama, kao i na prošlim izborima 2020. godine,

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike