Britanski ministar tražio od premijera da pokrene istragu protiv njega: Objavljen sadržaj pisma koje mu je uputio (FOTO)

16.11.2022

18:36

0

Sunak je podržao Rabov predlog

Britanski ministar tražio od premijera da pokrene istragu protiv njega: Objavljen sadržaj pisma koje mu je uputio (FOTO)
Dominik Rab - Copyright AP Photo/Alastair Grant

Britanski ministar pravde i zamenik premijera Dominik Rab zatražio je u sredu nezavisnu istragu o dve formalne tužbe podnete protiv njega. U pismu premijeru Rišiju Sunaku Rab je naglasio da želi da nastavi da služi u vladi i istakao svoju posvećenost visokim standardima kada su u pitanju odnosi sa osobljem.

Prema pismu koje je Rab objavio na društvenim mrežama, dve odvojene žalbe odnose se na vreme kada je služio kao ministar spoljnih poslova i prvi mandat na mestu ministra pravde, između jula 2019. i septembra ove godine.

- Zbog toga pišem kako bih zahtevao da pokrenete nezavisnu istragu o tvrdnjama što je pre moguće - napisao je zamenik premijera Sunaku.

Ne otkrivajući tačnu prirodu pritužbi ili ko ih je podneo, Rab je naglasio da „nikada nije tolerisao maltretiranje" i da je uvek težio „da ojača i osnaži" timove državnih službenika sa kojima je radio.

- Radujem se što ću se pozabaviti ovim pritužbama i nastaviti da vam služim kao zamenik premijera, ministar pravde i lord kancelar - napisao je Rab.

Premijer je podržao ideju istrage, rekavši da su „integritet, profesionalnost i odgovornost“ osnovne vrednosti njegove vlade.

 

 

- Ispravno je da se ova pitanja u potpunosti istraže - rekao je Sunak u svom odgovoru Rabu.

Prethodne nedelje je list San, citirajući izvor, opisao epizodu u kojoj je ministar pravde prošlog juna navodno bacio paradajz iz svoje salate na osoblje.

Dok je Rabov portparol izveštaj nazvao „potpunom glupošću“, drugi mediji su takođe istakli trenutke kada je političar navodno bio grub prema svom osoblju, pa čak i upozoren na posledice takvog ponašanja.

Ovo je usledilo nakon niza skandala oko očiglednog učešća britanskih poslanika u maltretiranju, seksualno nedoličnom ponašanju i uznemiravanju. Ranije ovog meseca, Gavin Vilijamson, tadašnji ministar bez portfelja, bio je primoran da podnese ostavku iz vlade zbog maltretiranja.

Poslanica Laburističke partije Šarlot Nikols nedavno je okrivila „kulturu nekažnjivosti“ za činjenicu da pojedinci sa istorijom lošeg ponašanja nastavljaju da rade u parlamentu kao da se ništa nije dogodilo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike