Britanci žele treći svetski rat: Ostrvski mediji žestoko optužuju Rusiju za eksploziju u Poljskoj, iako su čak i Amerikanci uzdržani

16.11.2022

11:01

1

Autor: M. I.

Iako čak i sa Zapada stižu poruke koji pokušavaju da smire situaciju, mediji u Velikoj Britaniji su jedva dočekali priliku da dodatno šire tenzije

Britanci žele treći svetski rat: Ostrvski mediji žestoko optužuju Rusiju za eksploziju u Poljskoj, iako su čak i Amerikanci uzdržani
Naslovi britanskih medija - Copyright Ilustracija/Printscreen Twitter/wolski_jaros/Printscreen

Tenzije se ne smiruju posle jučerašnje eksplozije u Poljskoj, u kojoj su poginule dve osobe, iako je sasvim jasno da rakete nikako nisu mogle biti ispaljene sa ruske strane i da se očigledno radi o projektilima isapljenim iz sistema S-300 koji koristi ukrajinska vojska.

To je objasnio i poznati ruski vojni stručnjak Aleksej Leonkov.

Twitter/Clash Report @clashreport
 

- Na teritoriju Poljske mogle su da dolete vanredno ispaljene vođene rakete ukrajinskog protivvazdušnog sistema S-300. Već smo videli ranije takve primere, uključujući da je Ukrajina granatirala protivvazdušnim projektilima sopstvene stambene objekte - smatra on.

Istovremeno, Leonkov je istakao da su ruske krstareće rakete visokoprecizno oružje koje je predviđeno za upotrebu u uslovima snažnog suprotstavljanja neprijateljskim sistemima za elektronsko ratovanje i protivvazdušnu odbranu, i praktično je nemoguće skrenuti ih sa kursa.

- Pored toga, njihov kurs leta proračunat je tako da se isključi letenje na susedne teritorije. Prema tome, saopštenja Poljske spadaju u sferu fantazije - podvukao je vojni stručnjak.

On je istakao da težina bojevih glava ruskih krstarećih raketa kako vazduhoplovnog, tako i morskog baziranja iznosi od 400 do 450 kilograma.

- Traktor i prikolica bi pri eksploziji tako snažne bojeve glave bili razneseni u sitne komade i rupa od eksplozije bi bila veća. Razmere uništenja na fotografiji odgovaraju mnogo manjoj eksploziji - objasnio je on, ne isključujući mogućnost i da je poljska strana postavila eksplozivnu napravu direktno ispod prikolice.

AP Photo/Susan Walsh
 

Ubrzo posle eksplozije su počeli da se oglašavaju i svetski državnici, a koliko je očigledno da se ne radi o ruskim projektilima, dovoljno govori i činjenica da je čak i predsednik SAD Džozef Bajden izrazio sumnju u tako nešto.

Posle njega na ovu temu izjavu je dao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je rekao da poštuje izjavu Rusije da njihovi projektili nisu pogodili poljsku teritoriju i da veruje da Moskva "nema veze sa raketom".

AP Photo/Khalil Hamra
 

- Rusija je saopštila da to nema nikakve veze sa eksplozijom i predsednik SAD Džo Bajden kaže da ove rakete nisu ruske proizvodnje. To pokazuju da Rusija nema nikakve veze sa raketom - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare tokom samita G20 na Baliju u Indoneziji.

On je rekao da se situacija mora istražiti i da će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kada se vrati u Tursku.

Ubrzo posle toga se oglasilo i kinesko Ministarstvo spoljnih poslova i pozvalo sve strane na mir i uzdržanost posle eksplozije u Poljskoj blizu ukrajinske granice u kojoj su poginule dve osobe.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je na redovnoj konferenciji za medije da sve strane treba da "ostanu mirne i uzdržane u trenutnim okolnostima”.

Ipak, nisu baš svi ostali “mirni i uzdržani”. Iako čak i sa Zapada stižu poruke koji pokušavaju da smire situaciju koja, potencijalno, može da izazove globalni rat, mediji u Velikoj Britaniji su jedva dočekali priliku da dodatno šire tenzije.

Naime, gotovo svi britanski mediji su jutros na naslovnim stranama objavili da je Rusija napala Poljsku, te da se očekuje reakcija NATO pakta.

Naslovi poput “Putinov rat se preliva u Poljsku”, “Rusija granatirala Poljsku”, “Ruske rakete uble dve osobe u Poljskoj” ili “Rusi krivci za smrtonsoni napad na Poljsku”, samo su neki od onih koji su se našli na naslovnim stranama najtiražnijih britanskih novina.

Twitter/Clash Report @clashreport
 

Postavlja se pitanje zašto mediji u Velikoj Britaniji toliko insistiraju na dizanju tenzija, a posebno je indikativno to što naslovi liče “kao jaje jajetu”. Dok kontinentalnoj Evropi nikako ne može da odgovara bilo kakva dodatna eskalacija sukoba, postoji verovatnoća da onima koji su daleko na zapadu Starog kontinenta i pri tome su nedavno izašli iz Evropske unije, ne bi loše došlo dodatno ekonomsko slabljenje evropskih država i njihovo udaljivanje od Rusije. Možda se odgovor na pitanje zašto je toliko agresivne politike u britanskim medijima krije baš u tome.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike