U Nagorno-Karabahu primirje samo na papiru

15.10.2020

06:30 >> 15:18

0

Autor: M. I.

Situacija posle primirja nije se mnogo promenila u odnosu na prethodne dane

U Nagorno-Karabahu primirje samo na papiru
Copyright Tanjug/AP Photo/Aziz Karimov

U Nagorno-Karabahu je juče u 12.00 po lokalnom vremenu (10.00 po srednjoevropskom) stupio je na snagu režim prekida vatre u skladu sa dogovorom, postignutim na sastanku u Moskvi.

Međutim, situacija posle primirja nije se mnogo promenila u odnosu na prethodne dane.

Pratite sa 24sedam iz minuta u minut…

Iako je na snazi prekid vatre, jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da snage Nagorno-Karabaha odbijaju napade oružanih snaga Azerbejdžana na južnom pravcu linije razdvajanja. Prethodno su i predstavnici snaga Karabaha saopštili da su odbili napad azerbejdžanske vojske u severno-istočnom pravcu.

-Naše jedinice su presekle napad neprijateljskih snaga i uništile dva oklopna vozila i nanela gubitke u živoj sili –  navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, Crveni krst je saopštio da čeka pun apsolutni prekid vatre u Karabahu kako bi počeo sa humanitarnom misijom.

Ranije danas iz Bakua je saopšteno da su jermenske snage gađale drugi o veličini grad u Azerbejdžanu, Gandžu.

Nakon toga, azerbejdžanski ministar spoljnih poslova Džejhun Bajramov je obavestio ruskog koopredsednika Minske grupe Igora Popova o tome da su i pored dogovora o prekidu vatre iz humanitarnih razloga jermenske snage nastavile da namerno ciljaju civilne objekte i građane u Azerbejdžanu.

Prema rečima Bajramova, kao posledica raketnog napada na Gandžu poginulo je devet civila a 35 je ranjeno.

Kako je rekao, sva odgovornost za situaciju u regionu je na političkom i vojnom rukovodstvu Jermenije.

Ministarka Jermenije negira optužbe

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan je na Fejsbuku negirala optužbe Azerbejdžana da Jerevan ne poštuje dogovor postignut u Moskvi o prekidu vatre.

Predsednik Azerbejdžana: Putin je opet spasio Jermeniju

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev pozvao je premijera Jermenije Nikolu Pašinjana da zahvali ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za spas njegove zemlje.

– Kada nam je Pašinjan postavio ultimatum, kada je uvredio osećanja Azerbejdžanaca, on je trebao da bude kažnjen za to. Mi smo to uradili. I neka samo zahvali Putinu što je Rusija još jednom spasila Jermeniju – rekao je Alijev u intervjuu RBK.

Kako prenosi Sputnjik, on je naglasio da Azerbejdžan više puta obraćao Moskvi sa molbom da utiče na Jermeniju koja „100 odsto“ zavisi od Rusije.

– Rusija, kao naš sused i zemlja koja ima zajedničku istoriju i sa Azerbejdžanom i sa Jermenijom, naravno, igra posebnu ulogu. Ona se zasniva i na istoriji i na saradnji naših naroda, kao i na težini i ulozi Rusije u svetu i, svakako, u našem regionu – naglasio je predsednik.

Lider Nagorno-Karabaha: Izrael odgovoran za genocid u republici

Vlasti Izraela, koje isporučuju ofanzivno naoružanje Azerbejdžanu, snose odgovornost za genocid u Karabahu, izjavio je predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan, prenosi Sputnjik.

– Tokom aprilskog rata, odnosno eskalacije sukoba 2016. godine, izraelske vlasti ne samo da su znale da se naoružanje, koje se isporučuje Azerbejdžanu, koristi u ofanzivne svrhe umesto u odbrambene, već su ih koristili specijalisti koji su došli iz Izraela – rekao je lider Karabaha, dodavši da je izraelsko rukovodstvo znalo za šta se dronovi koriste u Azerbejdžanu.

– Naravno da znaju i nastavljaju da isporučuju oružje. Za taj genocid su odgovorne i vlasti Izraela, koji je i sam preživeo genocid – rekao je Arutjunjan komentarišući tvrdnje izraelskog rukovodstva da nije znalo da se u Azerbejdžanu bespilotne letelice koriste u ofanzivne svrhe i napade na civilno stanovništvo.

Prema njegovim rečima, ponašanje izraelskog rukovodstva dokazuju da se „u svetu zbog novca gaze ljudske i božanske vrednosti“.

Printscreen/Youtube, Armenian Public TV

– Ne samo vlasti Izraela, već i vlasti drugih zemalja znaju sve o svemu i nastavljaju da isporučuju Azerbejdžanu oružje – rekao je on.

S tim u vezi, portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da se iz Turske i Izraela isporučuju udarni dronovi pod izgovornom humanitarnog tereta.

– U Azerbejdžan se intenzivno isporučuju udarne bespilotne letelice iz Turske i Izraela pod izgovorom humanitarnog tereta – napisao je on na Fejsbuku.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Raketiran drugi po veličini grad u Azerbejdžanu, ima mrtvih i povređenih

Azerbejdžanski grad Gjandža bio je meta raketnog napada sa teritorije Jermenije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana na fejsbuku.

Oružane snage Jermenije granatirale su drugi po veličini grad Azerbejdžana – Gjandžu. U raketnom napadu poginulo je sedam civila, dok je 33 povređeno. Veliki broj objekata civilne infrastrukture je oštećen.

Prema informacijama Ministarstva za vanredne situacije Azerbejdžana raketa je pogodila zgradu, koja je u potpunosti uništena. Ispod ruševina su ostali ljudi.

– Pripadnici Ministarstva za vanredne situacije izvukli su ispod ruševina pet mrtvih tela i 17 povređenih. Operacija se nastavlja – saopštila je služba.

Međutim, portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan je na fejsbuku negirala optužbe Azerbejdžana da Jerevan ne poštuje dogovor postignut u Moskvi o prekidu vatre.

– Pomenute optužbe su apsolutno neistinite i nemaju nikakve veze sa stvarnošću – napisala je Stepanjanova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike