Super baka: Biciklom prešla 8.000 kilometara, a razlog je samo jedan (FOTO)

14.11.2022

08:43

0

Autor: M.M.

Na svom biciklu, kome je dala ime "Mis Pigi" po liku iz serije "Mapet šou", prešla je celu Evropu, Bliski istok, sve do odmarališta Šarm el Šeik

Super baka: Biciklom prešla 8.000 kilometara, a razlog je samo jedan (FOTO)
Doroti Hilibrandt - Copyright Tanjug/AP Photo/Thomas Hartwell

Aktivistkinja Doroti Hilderbrand (72) prešla je neverovatan put automobilom od Švedske do Egipta. Putovanje je trajalo četiri meseca

Na svom biciklu, kome je dala ime "Mis Pigi" po liku iz serije "Mapet šou", prešla je celu Evropu, Bliski istok, sve do odmarališta Šarm el Šeik.

Cilj ovog putovanja, ističe Hildebrandtova, jeste da informiše i sazove svetske lidere okupljene na godišnjoj konferenciji UN o klimi. 

Tanjug/AP Photo/Thomas Hartwell
 

Otkako je stigla pre nedelju dana, Hildebrandt i njen e-bicikl postali su potpuni hit. 

Smeštena kod prijatelja koji je udaljen oko 15 kilometara od mesta održavanja konferencije, ona svakodnevno vozi bicikl do centra grada, susreće se sa drugim aktivistima i učestvuje u događajima.

- Oni zaista moraju da zaustave klimatske promene - kaže Hildebrandova o svetskim liderima.

Rekla je i da, koliko god da je teško, to jeste moguće, baš kao što je moguće da je ona prešla toliki put bisiklom.

Tanjug/AP Photo/Thomas Hartwell
 

Aktivisti su krivili visoke troškove putovanja, smeštaja i ograničenja u izolovanom egipatskom gradu za ograničavanje broja demonstranata.

Najveće demonstracije do sada bile su u subotu, dan nakon što je američki predsednik Džo Bajden svratio na samit. Stotine demonstranata skandiralo je, skandiralo i plesalo uz strogo obezbeđenje nedaleko od pregovora.

Vožnja biciklom kroz 17 zemalja

Od 1. jula, Hildebrand je prošla biciklom kroz 17 zemalja, prelazeći 8.830 kilometara u proseku od 80 kilometara dnevno.

Njene objave na Fejsbuku imale su hiljade pregleda, a ona kaže da je dobila pozitivne povratne informacije i od pratilaca i od ljudi koje je upoznala usput. 

U toku putovanja, bicikl joj se pokvario u Antaliji, u Turskoj, ali je imala je sreće da su sa svih strana dobrovoljci trčali da joj pomognu i poprave ga, te je ubrzo nastavila dalje.

U Siriji, Libanu, čak i na Sinaju, lokalne vlasti su joj zabranile da vozi bicikl od luke Nuveiba do Šarm el Šeika zbog njene bezbednosti.

Biciklizam za budućnost i mir

Rođena u Kaselu, u centralnoj Nemačkoj, Hildebrand kaže da je prvi bicikl dobila sa 10 godina i da nikada nije prestala da pedalira. Godine 1978. ona i njen muž su se preselili u Švedsku, gde je radila kao kućna pomoćnica, a zatim naučila da brine o starima i invalidima

Tanjug/AP Photo/Thomas Hartwell
 

Penzionisana je pre više od deset godina, a u svom rodnom gradu Katrineholm učlanila se u grupu pod nazivom "Bake za budućnost" koja se bori da podigne svest o klimatskim promenama.

Nezadovoljan rezultatima klimatske konferencije COP26 u Glazgovu u Škotskoj, svoju priliku je videla u Šarm el Šeiku.

Tanjug/AP Photo/Thomas Hartwell
 

 

Ipak, uverena je da je svoju poruku uspela da prenese

U četvrtak je pozvan na vožnju biciklom Egipatski predsednik Abdel-Fatah al-Sisi je strastveni biciklista. On se požalio na nedostatak aktivnosti i velike proteste u poređenju sa prethodnim samitima. Egipatski lider ga je uverio da će se glasovi aktivista čuti u Šarm el Šeiku.

- Svakome je dozvoljeno da demonstrira - rekao joj je, kaže Hildebrandt.

Nakon završetka samita 18. novembra, Hildebrand će biciklom otići do Kaira, a zatim do mediteranskog grada Aleksandrije, gde će se ukrcati na trajekt do izraelske luke Haifa pre nego što se uputi ka Grčkoj.

Tanjug/AP Photo/Thomas Hartwell
 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike