Američka država glasa o legalizaciji psihodelika! Druga po redu na kontinentu, a još pet njih odlučuje o marihuani

08.11.2022

06:58

0

Birači će takođe u utorak odlučivati o inicijativama za legalizaciju marihuane u Arkanzasu, Merilendu, Misuriju, Severnoj i Južnoj Dakoti

Američka država glasa o legalizaciji psihodelika! Druga po redu na kontinentu, a još pet njih odlučuje o marihuani
Legalizacija psihodelika u Americi - Copyright Profimedia

Glasači u Koloradu će u utorak imati priliku da uđu u istoriju sa inicijativom na glasačkim listićima za legalizaciju posedovanja određenih psihodelika i stvaranje psilocibinskih "centara za lečenje".

Više od četiri godine nakon što je Denver postao prvi grad u SAD koji je dekriminalizovao takozvane "magične pečurke", pokrenuvši nacionalni reformski pokret, država je sada u poziciji da legalizuje posedovanje raznih psihodelika na niskom nivou.

Posedovanje, upotreba, kultivacija i deljenje psilocibina, ibogaina, meskalina, DMT-a i psilocina biće legalizovani za odrasle od 21 godine i više, bez eksplicitnog ograničenja posedovanja.

Prema predlogu, Odeljenje regulatornih agencija bi bilo odgovorno za razvoj pravila za program terapeutskih psihodelika u kojem bi odrasli od 21 godine i stariji mogli da posete licencirani centar za lečenje kako bi dobili tretman prepisan od strane stručnjaka.

Postojao bi dvoslojni regulatorni model, gde bi samo psilocibin i psilocin bili dozvoljeni za terapeutsku upotrebu u licenciranim centrima za lečenje do juna 2026. Nakon tog trenutka, regulatori bi mogli da odluče da li da dozvole i regulisanu terapeutsku upotrebu DMT-a, ibogaina i meskalina.

Birači će takođe u utorak odlučivati o inicijativama za legalizaciju marihuane u Arkanzasu, Merilendu, Misuriju, Severnoj Dakoti i Južnoj Dakoti.

Čitava inicijativa pokrenuta je iz razloga što se određene terapeutske metode putem pomenutih psihodelika pokazalo kao uspešno u lečenju duševnih bolesti, ali i autoimunih oboljenja ili makar ublažavanju simptoma.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike