Primirje samo na papiru: Azeri tajno sahranjuju plaćenike u masovne grobnice, Jermeni oborili protivnički Su-25 (FOTO)

15.10.2020

05:35 >> 15:20

0

Pratite dešavanja u Nagorno-Karabahu uz 24 sedam

Primirje samo na papiru: Azeri tajno sahranjuju plaćenike u masovne grobnice, Jermeni oborili protivnički Su-25 (FOTO)
Copyright Profimedia

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra i dalje traju uprkos potpisanom primirju prošle nedelje.

Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Pratite dešavanja u Nagorno-Karabahu uz 24 sedam….

Pašinjan: Nagorno Karabah sve bliži humanitarnoj katastrofi

Situacija u Nagorno Karabahu je blizu humanitarne katastrofe, upozorio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

Pašinjan je na sastanku sa ambasadorima stranih država rekao da je situacija na južnom frontu napeta i da se ne poštuje primirje.

On je ponovio da je Azerbejdžan prekršio dogovor o prekidu vatre koji je postignut u Moskvi, dodajući da je Azerbejdžan pokušao da zauzme grad Gadrut odmah pošto je stupilo na snagu primirje, prenosi Sputnjik.q

Azeri tajno sahranjuju plaćenike

Na društvenim mrežama pojavio se snimak za koji se tvrdi da predstavlja sahranu sirijskih plaćenika poginulih u redovima azerbejdžanske vojske.

Oni su pokopani u zajedničkoj grobnici.

Ovi “psi rata” bore se za od 700 do 1.500 dolara u Nagorno-Karabahu.

Kako je objavio sirijiski list “Jisr” samo je najbližim rođacima dozvoljeno da prisustvuju noćnoj sahrani.

Šef diplomatije Jermenije: Vojno rešenje krize u Karabahu biće katastrofa za sve

Vojno rešenje konflikta u Karabahu biće katastrofa za sve, političko rešenje krize nema alternativu, rekao je za Sputnjik šef diplomatije Jermenije Zograb Mnacakanjan.

– Ni u kojem slučaju nećemo gubiti nadu da ćemo postići ono što smo se dogovorili u subotu uveče. To je vrlo važno. Vojno rešenje nema budućnost. To je katastrofa za sve. Alternativa mirnom rešenju konflikta je neprihvatljiva. To je destabilizacija celog regiona – tvrdi Mnacakanjan.

On je dodao da Jermenija nema nameru da krši primirje u Nagorno-Karabahu.

Vojska Karabaha oborila dva azerska drona

Vojska Karabaha objavila je snimak obaranja dva azerbejdžanska drona.

Nije navedena tačna lokacija gde su oborene bespilotne letelice.

Baku: Jeremenija nije uništila Suhoj-25, poštujemo primirje

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana demantovalo je tvrdnju Jeremenije da je u Nagorno-Karabahu oborila azerbejdžanski avion Suhoj-25, i saopštilo da se u potpunosti pridržava zahteva primirja.

– Azerbejdžan ne koristi borbene avione i mi se u potpunosti pridržavamo zahteva humanitarnog primirja – rekao je portparol azerbejdžanskog Ministarstva odbrane Vagif Dargjahli, a preneo TAS S.

Jermenija: Nagorno-Karabah oborio azerbejdžanski Su-25

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušana Stepanijan saopštila je danas da su snage protivvazdušne odbrane Nagorno-Karabaha uništile azerbejdžanski Suhoj-25.

– Azerbejdžansko ratno vazduhoplovstvo duž čitave linije dodira koristi jurišne avione Su-25 pod okriljem turskih F-16 – napisala je Stepanijanova na Fejsbuku, prenosi agencija RIA Novosti.

Lavrov: Ne poštuje se prekid vatre u Nagorno-Karabahu

Sporazum o prekidu vatre u ratnoj zoni Nagorno-Karabah se ne poštuje u potpunosti, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je to izjavio prilikom razgovora za jermenskim kolegom Zohrabom Mnatsakanjanom, prenosi agencija TAS S.

– Proveli smo prethodni petak i subotu zajedno sa azerbejdžanskim kolegom. Najveći deo dogovora je zahvaljujući predsedniku Vladimiru Putinu i njegovoj inicijativi. Vidimo da se ovaj dogovor o prekidu vatre ne poštuje i da se vojne aktivnosti nastavljaju – ocenio je Lavrov.

Nastavljaju se borbena dejstva velikih razmera

Portparol predsednika nepriznate Republike Nagorno-Karabah Vahram Pogosjan izjavio je da se na području grada Gadrut nastavljaju borbena dejstva velikih razmera.

– Koncentrišući velike snage u ovom pravcu, azerbejdžanske snage pokušavaju da zauzmu grad. Armija odbrane (Karabaha) bori se za svaki pedalj zemlje – rekao je Pogosjan, prenosi Informativni centar “Arcah”.

Sirene i eksplozije van grada

U glavnom gradu nepriznate Republike Nagorno-Karabah u ponedeljak ujutro su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost. Sirene su bile uključene pet minuta, javlja dopisnik Sputnjika.

Sirene su uključene u 7.27 po lokalnom vremenu (5.27 po srednjoevropskom) i mogle su značiti da se u području koje pokrivaju radari Karabaha našao izviđački dron.

Istovremeno, očevici navode da su čuli dve ili tri eksplozije van grada.

Inače, noć u Stepanakertu prošla je mirno. Od nedelje uveče u gradu se nije čula sirena za vazdušnu opasnost i nisu se čule eksplozije granata. Ipak, većina stanovništva koje je ostalo u gradu radije noć provodi u podrumima i skloništima, plašeći se ponovnog granatiranja.

U Stepanakertu je isključena ulična rasveta, a svetla na prozorima se praktično ne pale, kako se ne bi privukla pažnja dronova i omogućilo im da se orijentišu.

Baku tvrdi: Granatirana oblast na kontakt liniji Karabaha

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su rejon Agdam na liniji dodira u Karabahu granatirale jermenske snage.

-Teritorija rejona Agdam podvrgnuta je napadu Oružanih snaga Jermenije –  saopštila je pres-služba Ministarstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike