Vlasti teraju vukove pejntbolom, a evo zašto su morali da se odluče na taj neobičan potez (VIDEO)

03.11.2022

22:25

0

Autor: N. Pavlović

Muke čuvara u holandskom nacionalnom parku

Vlasti teraju vukove pejntbolom, a evo zašto su morali da se odluče na taj neobičan potez (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Holandske provincijske vlasti su odobrile upotrebu pejntbola kako bi se oterali vukovi koji su se toliko "odomaćili" da se ne plaše ljudi, pa bi mogli da predstavljaju veliku opasnost.

- Imamo posla sa vukovima koji su postali previše pitomi. Moramo da ih nateramo da se ponovo plaše ljudi - rekao je portparol provincije Gelderland.

Vlasti Arnhema su se odlučile na ovaj potez kada je prošle nedelje objavljen snimak koji pokazuje kako vuk nonšalantno prolazi pored porodice u nacionalnom parku Hoge Veluve.

Čuvarima parka je dozvoljeno da koriste loptice za pejntbol kako bi se videlo koje životinje su obeležene. Cilj je da se samo zaplaše i da se osigura da ostanu najmanje 30 metara udaljene od ljudi.

Prema izveštaju iz juna, u Holandiji živi najmanje 20 odraslih vukova. Najmanje 16 mladunaca je rođeno ovog leta, uključujući 13 u regionu Veluve i tri u pomenutom parku. 

Vukovi su generalno stidljivi u blizini ljudi, a stručnjaci kažu da je njihovo ponašanje u parku prilično neobično. Životinje su zaštićene, ali mogu biti uklonjene ili uspavane ukoliko postanu problem - što bi bio slučaj ukoliko se previše približe ljudima.

Stručnjaci smatraju da se osoblje parka neadekvatno odnosilo prema vukovima i da su ih namerno hranili što je moglo da dovede do toga da se prilično opuste.  

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike