Pacovi sa rančevima spasavaju preživele u ruševinama: Dokle je stigao najneverovatniji projekat na svetu? (VIDEO)

26.10.2022

07:15

1

Autor: N. Pavlović

Pacovi sa rančevima spasavaju preživele u ruševinama: Dokle je stigao najneverovatniji projekat na svetu? (VIDEO)
pacovi - Copyright Profimedia

Zgrade se ne ruše tako često, ali kada se to dogodi, posledice po stanare su katastrofalne.

Prirodne nepogode, poput zemljotresa ili uragana, mogu da sravne čitave gradove sa zemljom, a spasilačke ekipe imaju težak zadatak dok tragaju za preživelima.

Naučnica Dona Kin smatra da ima rešenje i da joj u tome mogu pomoći pacovi.

Belgijska neprofitna organizacija APOPO pokrenula je zanimljiv projekat u kome pacovi, opremljeni specijalnim visokotehnološkim rančevima, pomažu spasiocima u potrazi za preživelima u razorenim područjima.

- Pacovi su obično veoma radoznali i vole da istražuju, a to je ključno u potragama i spasavanju - rekla je Kinova, ujedno i vođa projekta.

Prednost je i što su avanturističkog duha, mali su i imaju odlično čulo mirisa, zbog čega mogu da lociraju mete u uskim prostorima.

Pacovi se trenutno treniraju da traže preživele u uslovima katastrofa. Prvo moraju da nađu osobu u praznoj prostoriji, zatim da povuku prekidač na svom prsluku koji pokreće alarm, a onda da se vrate u bazu, gde dobijaju nagradu.

Profimedia
Dona Kin

Iako se radi o početnoj fazi obuke, APOPO sarađuje sa Tehnološkim univerzitetom u Ajndhovenu kako bi se razvio ranac opremljen kamerom, mikrofonom i odašiljačem lokacije da bi spasioci mogli da komuniciraju sa preživelima.

- Sa rančevima i obukom, pacovi su veoma korisni u spasavanju - uverena je Kinova.

Glodarski rančevi

APOPO je već trenirao pse i pacove u svojoj bazi u Tanzaniji kako bi "nanjušili" mine ili dijagnostikovali infekciju tuberkulozom. U svojim programima koriste afričke gigantske pacove koji imaju duži životni vek u ograničenom prostoru, oko osam godina, za razliku od četiri godine kod običnih pacova.

Iako je projekat zvanično započet u aprilu 2021, kada se Kinova pridružila timu, APOPO je pokušavao da pokrene ovu ideju već godinama, ali nisu imali sredstava, kao ni partnera koji bi ih podržavao. 

Međutim, kada im se javila organizacija za volontersku potragu i spasavanje GEA sa predlogom da bi pacovi mogli da učestvuju u akcijama, tim je počeo o tome ozbiljno da razmišlja.

Ključna komponenta je bila tehnologija koja bi spasiocima omogućila da preko pacova komuniciraju sa žrtvama. APOPO to nije imao sve dok se nije umešao inženjer Sander Verdiesen.

Tragajući za "tehnologijom koja bi poboljšala živote" tokom master studija na Univerzitetu u Ajndhovenu, Verdiesen je stažirao u APOPO-u 2019. i dobio je zadatak da kreira prototip ranca za pacove kako bi spasioci mogli da bolje razumeju šta se događa unutar zona katastrofe.

Prototip se sastojao od plastične kutije, izrađene u 3D tehnologiji, sa kamerom koja može da šalje snimke u realnom vremenu ka laptopu, dok je snimke visokog kvaliteta čuvao na SD kartici. Na pacove je ranac pričvšćivan uz pomoć materijala od koga se prave ronilačka odela.

Verdiesen je otputovao u Tanzaniju kako bi testirao opremu. Kako je rekao, pacovi prvobitno nisu znali kako da se snađu, ali su se brzo adaptirali.

- Na kraju su bez problema trčali unaokolo sa rančevima - dodao je.

Veliki izazovi za sićušne sprave

Kako su uređaji radili besprekorno, Verdiesen je nastavio da unapređuje dizajn, čak i kada mu se stažiranje završilo. Ipak, veličina spravice i njeno prilagođavanje razorenim područjima nije nimalo lak zadatak.

GPS ne može da prodre kroz guste ruševine zgrada, a alternativa je lokator koji se koristi u čizmama vatrogasaca.

- Kada hodate, vaše stopalo će biti stabilno pri svakom koraku i tada možete ponovo da odradite merenja. Sa pacovima to tek treba da otkrijemo - rekao je on.

Budući da drugi inženjeri rade na sličnim projektima, nada se da će moći da nađe neko rešenje.

U sledećoj verziji Verdiesen će da upakuje više tehnologije u male rančeve, poput dvosmernih mikrofona. Težine 140 grama, prototip je bio duplo teži kao i pri originalnoj zamisli, a inženjer kaže da je veći problem veličina - 10 cm je dugačak i 4 cm dubok.

- Sa takvim rančevima nisu mogli da prođu tamo gde su obično prolazili bez problema - objasnio je.

Youtube/New Scientist
 

Kako bi ranac bio što manji, a bez gubljenja ijedne funkcije, Verdiesen planira da sve integriše u jednu ploču, što će osloboditi još prostora. Ova naprednija verzija biće spremna do kraja godine, a inženjer se nada da će jednog dana pomoći spasiocima da lociraju nekoga ko inače ne bi mogao da bude pronađen.

Zovite pacove ako ste u problemu

U međuvremenu, Dona Kin u Tanzaniji stalno pojačava i unapređuje terene na kojima se obučavaju pacovi kako bi ličili na razorena područja koja bi mogli da zateknu u stvarnom životu. Dodaju se i industrijski zvuci, poput bušenja.

Za sada, rezultati su obećavajući. Iz njenih opservacija se može zaključiti da pacovi odgovaraju na simulacije čiji se nivoi zahtevnosti pojačavaju.

- Moraju da budu izuzetno samouvereni u bilo kom okruženju, pod bilo kojim uslovima, i to je nešto u čemu su oni prirodno dobri - rekla je.

Još od rođenja, pacovi se izlažu razičitim okruženjima, prizorima, zvucima i ljudima.

AP Photo/Christian Monterrosa
Pacovi bi mogli da pomognu u potragama

Životinje se obučavaju pet dana nedeljno u sesijama od 15 minuta i žive sami ili u kavezima sa jedinkama istog pola. Hrane ih svežim voćem i povrćem.

Program je i dalje u razvoju, ali Kinova veruje da je potrebno od devet do 12 meseci kako bi se obučio svaki pacov.

Projekat će se potom premestiti u Tursku, gde je sedište organizacije GEA, radi bolje pripreme za najrazličitije scenarije. Ukoliko sve prođe prema planu, pacovi bi zaista mogli da učestvuju u pravim spasilačkim operacijama.

- Ako naši pacovi nađu makar jednog preživelog, bili bismo srećni - rekla je ona.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike