Dan mrtvih u slikama: Zašto je Meksikancima važan ovaj praznik (FOTO)

02.11.2022

21:36

0

Autor: N. Pavlović

Sećanje na mrtve je zapravo proslava života

Dan mrtvih u slikama: Zašto je Meksikancima važan ovaj praznik (FOTO)
Copyright Profimedia

Meksikanci su obeležili Dan mrtvih (Dia de Muertos), tradicionalni praznik tokom koga proslavljaju one koji više nisu sa nama.

Iako mnogi zapadnjaci misle da je to samo njihova verzija Noći veštica, u pitanju je tradicija koja datira iz prehispanskog perioda, a tada se porodice sećaju mrtvih i slave život.

Mrtvima se prinose fotografije, hrana, sveće, cveće, slatkiši, lični predmeti ili lobanje izrađene od šećera.

AP Photo/Eduardo Verdugo
 

Ove godine je proslava bila posebno značajna jer se nije održavala od 2019. zbog pandemije koronavirusa.

- Sviđa mi se što Meksikanci ne zaboravljaju naše mrtve. Na taj način smo različiti. Ovde živimo, a srodnici nas se sećaju - rekao je Hose Garsija Lopez, ulični prodavac.

Skeleti su centralni deo proslava koji simbolišu povratak kostiju svetu živih. Kao što se seme poseje u zemlju, tako mrtvi nestaju privremeno, samo da bi se vratili svake godine poput godišnje žetve.

Veruje se da se tog dana duše mrtvih vraćaju na Zemlju. 1. novembar je posvećen preminuloj deci, a 2. novembar odraslima.

- Ova dva datuma su u Meksiku veoma posebna jer obeležavaju Dan svih svetih i Dan svih duša - rekla je Dijana Martinez, akademik na Institutu za antropološka istraživanja pri Univerzitetu u Meksiku UNAM.

AP Photo/Fernando Llano
 

Dan mrtvih se ne slavi samo u ovoj zemlji već i u američkim gradovima poput Los Anđelesa ili Njujorka gde se održavaju velika okupljanja ili parade. Zemlje poput Španije, Filipina, Brazila i Gvatemale, između ostalih, takođe imaju tradiciju sećanja na mrtve.

- To je katolička tradicija koju su Španci doneli u Meksiko, a spojila se sa mezoameričkom misli. To je festival koji nas ujedinjuje - rekla je Martinezova.

Proslave datiraju od 11. veka, kada je opatija Klini (u Francuskoj) poseban dan namenila vernicima koji su preminuli, u vreme kada se hrišćanstvo i dalje posmatralo kao sekta i kada su progoni bili česti. 

AP Photo/Fernando Llano
 

Još pre nego što su španski osvajači stigli u Južnu Ameriku, indijanski narodi poput Nahuasa su imali festivale koji su bili posvećeni mrtvima.

Stari Meksikanci su smrt posmatrali kao tranziciju, ne kao kraj postojanja već kao početak putovanja ka Miktlanu, mestu većnog očinka u mitologiji drevnih Asteka.

Nakon meksičke revolucije i prvih dana nezavisnosti, trebalo je promisliti šta znači biti Meksikanac, a pod tim se podrazumevala i tradicija Dana mrtvih.

Profimedia
 

Tridesetih godina prošlog veka, predsednik Lazaro Kardenas promovisao je ovakvu proslavu, pokušavajući da je malo distancira od Katoličke crkve, pa je želeo da se istaknu indijanski, prehispanski koreni.

UNESCO je 2008. Dan mrtvih proglasio nematerijalnim kulturnim nasleđem čovečanstva.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike