Ženi lekari izvadili tumor od 77 kilograma: Spasili joj život u poslednjem trenutku!

01.11.2022

22:15

0

Tumor je ispunio stomak pacijentkinje popevši se sve do pluća, tako da joj je sprečavao disanje

Ženi lekari izvadili tumor od 77 kilograma: Spasili joj život u poslednjem trenutku!
Operacija/Ilustracija - Copyright Pixabay

Mladoj ženi u Torinu život su doktori spasili u poslednjem trenutku jer je tumor koji je imala doslovce pridavio. Tumor je težio neverovatnih 77 kilograma, više od celog njenog tela.

Dvostruki operativni zahvat obavljen je u bolnici Molinete u sklopu torinskog Grada zdravlja.

- U literaturi nije naveden nijedan presedan odstranjivanja tumorske mase slične težine - piše u saopštenju Grada zdravlja :

- Tumor je ispunio stomak pacijentkinje popevši se sve do pluća, tako da joj je sprečavao disanje.

Pixabay
 

Pre nekoliko nedelja žena je stigla u hitnu pomoć, žaleći se da ne uspeva normalno da diše. Dijagnoza je odmah pokazala da je stanje veoma teško i da joj preti smrt zbog pritiska na pluća i trbušne organe.

Žena je, pišu dalje, spasena dvostrukom hirurškom intervencijom. Prvo je intubirana te joj je tako omogućena mehanička ventilacija pluća odmah na delu za reanimaciju hitne pomoći. Prvi hitan zahvat na Hitnoj hirurgiji obavio je hirurg Ecio Faleto. On je iz trbušne šupljine iscrpio 52 litre tečnosti. Ta drenaža ciste omogućila da pacijentkinju ekstubiraju i da ona tako preživi prvu, kritičnu fazu.

Nakon nekoliko dana je na Drugom univerzitetskom hirurškom odeljenju hirurg Frančesko Moro obavio je delikatan frontalni zahvat kojim je u komadu odstranjen cistoadenom jajnika mase otprilike 25 kilograma. Intervencija je bila uspešna, pa je mlada pacijentkinja posle četiri dana prebačena na Odeljenje dijetetike i ishrane, a zatim otpuštena na kućno lečenje.

Pixabay
 

Kao što je poznato iz medicinske literature, cista jajnika je nakupina tečnosti unutar tanke opne u unutrašnjosti jajnika. Ciste se redovno stvaraju u periodu ovulacije, iz Graafovih folikula, i zatim opet povlače. Postoje i trajne ciste, a jedna od njih je cistoadenom.

U manjem broju slučajeva cistoadenom može preći u maligni cistoadenokarcinom.

Budući da je cistoadenom često moguće držati pod kontrolom konzervativno, medikamentima, i retki su slučajevi kada je nužno hirurško odstranjivanje.

Neverovatno je da je dostigla toliku veličinu, a nepoznato je da li se pacijentkinja obratila doktorima i ranije, kad je opazila kako fizički buja, i je li u pitanju propust lekara pre nego što joj je život bio ugrožen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike